05 Nisan 2012 10:50

Annan gözlemci heyeti için asker topluyor

Suriye’de şiddetin sona erdirilmesi çerçevesinde gözlemci misyonu için bu ülkeye asker gönderilecek. Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan’ın Sözcüsü Ahmed Fevzi, 10 Nisandan itibaren gözlemci misyonu çerçevesinde ateşkesi denetlemek amacıyla bazı ülkelerden asker

Annan gözlemci heyeti için asker topluyor
Paylaş

ESAD BİRLİKLERİ ÇEKİLİYOR

Kofi Annan adına açıklama yapan Sözcü Ahmed Fevzi, Suriye Ordusu’nun bazı şehir merkezlerinde çekilmeye başladığı bilgisini aldıklarını da belirtti. Cenevre’de gazetecilere açıklama yapan Ahmed Fevzi, ordunun Dera, İdlib ve Zebedani’den çekilmeye başladığı bilgisini verdiğini aktardı ancak henüz teyit etmediklerini ekledi. Fevzi, tüm askerlerin şehir merkezlerinden çekilmesinin planlandığı 10 Nisandan hemen sonra ateşkesin başlamasının beklendiğini ifade etti.

ANNAN İRAN YOLCUSU

Kofi Annan’ın İranlı yetkililerle görüşmek üzere 11 Nisanda bu ülkeye gideceği açıklandı. Sözcüsü Ahmed Fevzi’nin açıklamasına göre, Kofi Annan, Suriye rejimi ile muhalif güçler arasındaki muhtemel ateşkes sürecinin başlamasından bir gün önce, Suriye’nin müttefiki İran’ı ziyaret edecek. Annan, Esad’a destek veren Rusya ve Çin’i de ziyaret etmişti.

TÜRKİYE: TAMPON BÖLGE PLANIMIZ YOK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dış Politika Başdanışmanı İbrahim Kalın, Türkiye’nin Suriye içerisinde tampon bölge kurma gibi bir planı olmadığını vurguladı.

Wall Street Journal gazetesi, Kalın’ın verdiği mülakatla birlikte yayınladığı haberinde, “Türkiye, Suriye’ye girme planları yapıyor” şeklinde ifadelere yer verdiğini belirten İbrahim Kalın, ifadeleri yalanladı. İbrahim Kalın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin tampon bölge planının olmadığını ifade etti. Kalın, “Türkiye, Suriye konusunda ne bir adım önde ne de bir adım geride. Kanın durması için çaba sarf ediyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)


RUSYA’DAN ŞARTLI DESTEK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Birleşmiş Milletler’in Suriye özel temsilcisi Kofi Annan’ın sunduğu barış planını, şartlı olarak destekleyebileceklerini söyledi. Kırgızistan ziyareti sırasında açıklama yapan Lavrov, “Annan planında Esad yönetimine ültimatom içermeyen bir maddenin yer almaması durumunda, BM Güvenlik Konseyi’nde plana destek verebiliriz” dedi. Rusya dışişleri Bakanı Suriye’ye her türlü dış baskıya karşı olduklarını tekrarladı.

Rusya’nın Kırım’da bulunan Sivastopol deniz üssünden 1 Nisan’da yola çıkan Smetlivıy savaş gemisi ise Suriye’nin Tartus limanına ulaştı. Rus askeri kaynakları, güdümlü füzelerin bulunduğu savaş gemisinin Mayıs boyunca limanda kalacağını söyledi. Aynı kaynak, ayaklanmalar nedeniyle bölgede NATO savaş gemilerinin arttığına da dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsveçli Bakan: Türk basını beni hayrete düşürdü

SONRAKİ HABER

Memurun ekmeği küçüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...