05 Nisan 2012 14:39

Tersanede patlama: 2 ölü 7 yaralı

Tuzla Tersaneler bölgesinde Ada Denizciliğe ait bir gemide patlama meydana geldi. Patlama sonucu Recep Özdağ ve Ali Sağdıç isimli işçiler yaşamını yitirirken, 7 işçi de yaralandı. Yaralı işçiler, tedavi edilmek üzere, Gisbir ve Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Patlamaya, geminin tank duvarında biriken gaz

Tersanede patlama: 2 ölü 7 yaralı
Paylaş

Patlamaya, geminin tank duvarında biriken gazın neden olduğu bildirildi. Alınan bilgilere göre, geminin tank duvarında boya ve tav işleminin aynı anda yapılması, tankta gaz birikimine sebep oldu. Patlamadan kaynaklı, Ada Tersanesinde üretim durduruldu.

Tersanede çalışan işçilerse tersane patronuna tepkili. Ellerindeki gemiyi  yetiştirmek için dinlenmeden çalıştıklarına dikkat çeken işçiler, patronun iş güvenlik tedbirlerini umursamadığını ifade etti. İş güvenliği uzmanı olarak çalıştırılan uzmanların da baret ve maske dışında hiçbir güvenlik unsuruna dikkat etmediğini belirten işçiler, tersanelerde bu kadar kaza ve ölüm yaşanmasına rağmen halen iş güvenliği tedbirlerinin alınmamasına tepki gösterdiler. İşlerinin yoğun olmasına karşın aylardır maaş alamadıklarını da belirten işçiler, hükümetin, tersanedeki işçileri ölümlerle yüz yüze bıraktığını söylediler.

İŞÇİLERE SALDIRI

Patlamanın ardından Ada tersanesi önünde toplanan işçilere, Limter-İş Sendikası yöneticilerine ve Baret Gazetesi okurlarına özel güvenlik görevlileri ve patronun adamları olduğu söylenen şahıslar saldırdı.

Olay yerine gelen Emek Partisi İl ve Merkez yöneticileri, Deri-İş Tuzla Şube Başkanı Binali Tay, Yol İş Şube Başkanı Erdem Ercan ve yönetim kurulu üyeleri, Has Parti İstanbul İl Başkanı Mehmet Bekaroğlu ve CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin işçilerle birlikte bekleyişlerini sürdürdü.

BEKAROĞLU PATRONLA GÖRÜŞTÜ

Şube Başkanları ve Mehmet Bekaroğlu patronla görüşmek istediyse de sendikacılar engellendi ve Bekaroğlu patronla görüştü.

Bekaroğlu, patronun yaşanan patlamadan işçileri kusurlu tuttuğunu söyledi. Patronun işyeri olarak gereken önlemleri aldığını öne sürdüğünü, işçilerin dikkatsizlikten kaynaklı öldüğünü belirttiğini aktaran Bekaroğlu, Türkiye'de son dönemde iş cinayetlerinin arttığını, bu durumun "işçilerin hatası" denilerek geçiştirilemeyeceğini söyledi ve bunun bir sistem sorunu olduğunu belirtti. Asıl sorumlunun hükümet olduğunu söyleyen Bekaroğlu, hiçbir hükümet yetkilisinin durumdan rahatsız olmadığının görüldüğünü ifade etti. Bekaroğlu, "her gün yüzlerce helikopter dağları bombalamaya gönderiliyor ama Erzurum'da buza tutunarak yaşam savaşı veren işçiler tam 2 saat bekledi" dedi.

Deri İş Genel Başkanı Binali tay da bu ölümlerin kader olmadığını söyleyerek "Çalışma Bakanı derhal istifa etmeli" dedi. Yol İş Şube Başkanı Erdem Ercan ise "Patron herkesle görüşüyor ama sendikacılarla görüşmüyor. Bizler duyarlı sendikalar olarak burada işçi arkadaşlarımızın yanında olacağız. İşçilerin ölümlerini bu kadar basitleştiren hükümet derhal istifa etmelidir" dedi.

İŞÇİ YAKINLARI TERSANE ÖNÜNE AKIN ETTİ

Patlamadan sonra işçi yakınları tersane önüne akın etti. Cenazeler ailelerden saklanırken gelenler geri çevrildi. Ölen işçilerden Ali Sadık'ın abisi kardeşinin hatalı olduğunu öne süren tersane patronunun yalan söylediğini belirterek "Bu iş yerinin çalışma koşullarını biliyorum. Devlet yetkilileri bu ölümde kusurludur" dedikten sonra baygınlık geçirdi.

Çevre tersanelerde çalışan işçiler de olay yerine geldi. Mehmet Narin adlı işçi Ada Tersanesi sahibini sahtekar olarak niteleyerek, işçilerin haklarının gasbedildiğini belirtti. 12 yıllık tazminat hakkı ve ödenmemiş 8 aylık ücretini halen alamadığını söyleyen Narin, tersaneye dava açtığını, yetkililere çalışma koşullarını şikayet ettiğini ama başta hükümet, herkesin bu sorunları görmezden geldiğini söyledi.

MEDYAYA TEPKİ

Tersane önünde toplanan işçiler sadece ölümler yaşanınca Tersaneler Bölgesi'ne gelen hak arama, işten atılma mücadelelerini yansıtmayan medyanın duyarsızlığına da tepki gösterdi.

İŞÇİ ÖLÜMLERİ ARTIYOR

Daha birkaç gün önce 3 Nisan Salı günü 5 TEDAŞ işçisi Erzurum Karasu 2 baraj gölünde yaşamını yitirmişti. Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı Koyunağılı köyündeki kömür madeninde de göçük altında kalan 4 işçi ölmüştü. Yine geçtiğimiz gün bir inşaat işçisi de inşaattan düşerek ölmüştü. (İstanbul/EVRENSEL)


ADA TERSANESİNİN SAHİBİ KİMDİR?

Tersanenin sahibi Adil Erkoç 2011 seçiminde MHP 15. sıra milletvekili adayıydı. Şirket ortakları arasında sahte hisse devri meselesi yüzünden gözaltına alınmış isimler de var. Erkoç, Maltepe'de de MAKSEV'in başkanı aynı zamanda MHP İstanbul İl Başkanlığı için de aday.

ÖNCEKİ HABER

Başbakan yargıda siyasallaşmaya karşıymış!

SONRAKİ HABER

Eğitimde taşeronlaşma: “dershaneler”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...