27 Ekim 2015 10:50

Delillere rağmen Kaceroğlu davasında yine tutuklama yok

Paylaş

İzmir’de, 7-8 Ekim tarihlerindeki Kobanê eylemlerine yönelik ırkçı saldırıda önce silahlı saldırıya uğrayan ardından uğradığı linç sonucu yaşamını yitiren Ekrem Kaceroğlu’nun 4 katil zanlısı yine tutuklanmadı.
Kaceroğlu davasının 3 duruşması İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan tutuksuz 4 sanık katılmazken, müşteki ve sanık avukatları, Kaceoğlu’nun ailesi, HDP İzmir Milletvekili adayları ile HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ile Ertuğrul Kürkçü katıldı.
Duruşma da ilk bir önceki celse de talep edilen kararlar ilişkin bilgi verilmesiyle başladı. Mahkeme başkanı,  celse arası sivil bir polis olduğunu iddia eden bir kişi tarafından kâtibe, görüntülerin bulunduğu bir cihazın teslim edildiğini söyledi. 

İlk olarak duruşma da konuşan müşteki avukatlarından Mustafa Rollas, Türkiye’de mahkemelerin yargılamada tarafsızlık ilkesini korumadığına dikkat çekerek, resmi ideoloji gibi düşünenlerin yargılandığı davalarda mahkemenin taraflı hareket ettiğini ve bu dava içinde resmi ideolojinin geçerli olduğunu belirtti. Rollas, Sanıklardan Kubilay Aktaş’ın yurtdışı çıkma yasağı olmasına rağmen Kıbrıs’a askerliğe gönderildiğini belirterek, mahkemenin sanıkları yargılamaktan kaçtığını dikkat çekti.  

Yasin Börü davasında alakasız 20 kişinin tutuklu bulunduğunu fakat Ekrem Kaceroğlu davasında delillilerin ortada bulunmasına rağmen tek bir kişinin tutuklu bulunmadığını söyleyen Rollas, “Elinde av tüfeği olmasına rağmen tutuksuz olarak yargılanıyorlar. Olay sonrası yakalanabileceği düşüncesi sebebi ile silahı kırmak için Kemalpaşa ilçesine gidiyor, deliller açıkken o sanık elini kolunu sallaya salaya dolaşıyor. Askerlik sonrası Türkiye’ye gelmesi düşünülemez. Tüm bunlar ortadayken mahkemeye inanmamızı bekliyorsunuz. Ekrem Kaceroğlu’nun Yasin Börü davasında farkı nedir?  Mahkemenin buna cevap vermesi lazım. Yasin Börü farklı bir grupta olduğu için mi 20 kişi tutuklu buluyor. Bunun için sanıkların tutuklanmasını talep ediyoruz” diye konuştu. Rollas, olay yerinde bulunan polislerin ifadesi bulunmadığını ve o gün olay yerinde bulunan polislerin mahkeme huzurunda dinlenmesini, olayda kullanılan silahın tarafsız bir kuruluşta incelenmesini, Bornova Belediyesi’nde olay günü yaşanan kayıtların tamamının istenmesini, TİB kayıtlarının incelemesi için ek süre ve Kaceroğlu’nun emanette bulunan eşyaların tarafsız bir kuruluş tarafından incelenmesini talep etti.

Müşkeki avukatlardan Nezahat Paşa ise, ara kararda kurum ve kuruluşlardan talep edilen evrak, bilgi ve dokümanların halen getirilmediğini ve mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını talep etti. Kaceroğlu’nun babası Bedrettin Kaceroğlu’nun oğlunun linçten kurtarmaya çalışırken iki sivil polis darp ettiği iddiasıyla hakkında dava açıldığını hatırlatan Paşa, İzmir 13’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın dosyasının istenmesini ve 2 polisin ise mahkemede tanık olarak dinlenmesini talep etti.  Paşa, dosyanın iyi incelenmediğini ve yüzden tutuklu yargılanmanın yapılmadığını söyleyerek, sanıkların kuvvetli suç şüphesinden tutuklanmalarını talep etti. 

Müşteki avukatlardan Nergis Tuğba Aslan, emniyetin açıkça faillerle iş yaptığını ve koruduğunu belirterek, faillerle iş yaptığına dair belge ve bilgilerin olduğunu ve delilliler karartılarak faillerin koruduğunu söyledi. Emniyetin yönlendirilmesiyle yürüyen bir dosya ile karşı karşıya olduklarına dikkat çeken Aslan, “Adli bir vakada da bile basit bir trafik kazasında cinayet gerçekleştirdiği için tutuklanıyor. Fakat bu dava da faililer kuvvetli suç olmasına rağmen failler adli kontrol kaldırıldı. Böyle bir yargılamadan adalet beklemeye çalışıyoruz” diye konuştu. Kimliği belli olmayan birinden cihaz geldiğini belirten Aslan, “Kalem memur size belgeyi getirdiğiniz de ne yaptınız demediniz mi? Biz dehşetle izliyoruz. Bu kalem görevlisi kimse derhal huzura getirip dinlenmelidir. Kimliği tespit edilsin soru soralım. Böyle delil mi topluyoruz” diye kaydetti.  Aslan, salonda bulunan TEM görevlilerin kimlik tespitinin yapılmasını ve gerekirse dosya kapsamında dinlenmesini talep etti. 

Müşteki avukatı Eylem Yıldız ise farklı bir talebi olduğunu belirterek, ailenin bu yaşananlar karşısında artık acı çekme haklarının olmadığını ve sanıklar hakkında beraat kararı verilmesini talep etti. Yıldız, adalete olan inançlarının kalmadığını belirterek şunları söyledi: “Adaletle olan inancımız kaybettik. Sanıklara beraat kararı verin ki Türkiye’de Adalet olmadığını artık görelim” 

Sanık Avukatlar ise deliler incelenmeden somut bir suçlama bulunmadığın belirterek, tutuklanma gerekçesi olunmadığını ve müşteki avukatların taleplerinin reddedilmesini talep etti.

Konuşmaların ardından savcı mütalaa verdi.  Savcı, Celse arası verilen cihazın hangi kurum ve kim tarafından verilmesine dair tespitin yapılmasını, emniyette bulunan görüntülerin eksiksiz bir şekilde bir sonraki duruşmaya kadar teslim edilmesi, edilmediği taktirde suç duyurusunda bulunacağı,  13’nci Asliye Ceza Mahkemesindeki dosyanın getirilmesini, dosyasının getirilip incelendikten 2 polisin tanık olarak dinlenmesine karar verilmesi yönünde görüş bildirdi.

Müşteki avukatları celse arası cihazı teslim alan katibin tahininin çıktığını öğrenmeleri üzereni, mahkemenin taraflı bir şekilde çalıştığını söyleyerek salonu terk etti.  

Ara kararını açıklayan mahkeme başkanı, savcının taleplerini onaylayarak, TEM görevlilerinin kimlik tespiti talebinin reddetti. Müşteki vekillerinin olay yeri keşif talebini ise delillerin toplandıktan sonra karar vererek, duruşmayı 12 Ocak’a erteledi. 

‘DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Duruşma sonrası adliye önünde basın açıklaması yapıldı.  Açıklama da ilk olarak konuşan davanın avukatı Nezahat Paşa, Ekrem Kaceroğlu’nun ölümünün üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen dava da bir arpa boyu yol alamadıklarını belirterek, “Mahkeme 2 metre uzağındaki Belediyeden görüntüler için hard diskleri alamıyor. Halen keşif talebimiz kabul edilmedi. Ama biz bu davanın takipçisi olacağız” dedi. Ardından konuşan Ekrem Kaceroğlu’nun babası Bedrettin Kaceroğlu ise, çocuğunun ölümü üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen sadece kendisine dava açıldığını belirterek, davanın takipçisi olacaklarını söyledi. HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise, dava da adalet beklemediklerini fakat adaletin yerini bulması için mücadele edeceklerini ve davanın takipçisi olacaklarını söyledi. (İzmir/EVRENSEL) 

 

 

 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Kobanê'de mayın patlaması: 2 kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

'İş yükümüz arttı, ücretlerimiz düştü'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...