16 Eylül 2015 10:37

Yaşam alanı savunucuları: Yaşam alanı mücadelesini barış için de yürüteceğiz

Paylaş

Aralarında HDK Ekoloji Meclisi, Çevre Mühendisleri İstanbul Şubesi, Munzur Koruma Kurulu ve Karadeniz İsyandadır Platformu'nun olduğu 30'a yakın çevre örgütü, İstanbul'da Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi binasında düzenledikleri basın toplantısında, bölge illerindeki orman yangınlarına dikkat çekti. Toplantının yapıldığı salona, "Türkiye halklarına çağrımızdır savaşa hayır barış hemen şimdi" yazılı pankart asıldı. 

HDP Milletvekili Prof. Dr. Beyza Üstün, Çevre Mühendisleri İstanbul Şubesi'nden Kübra Ayçiçek, Şafşat Derelerin Kardeşliği'nden Merdan Aymelek, Munzur Koruma Kurulu'ndan Hasan Şen, Kuzey Ormanları Savunması'ndan Hasan Sarıkaya ve Yeşilırmak Çevre Platformu'ndan Özge Erdoğan'ın katıldığı toplantıda, ilk olarak konuşan Çevre Mühendisleri İstanbul Şubesi'nden Kübra Ayçiçek, savaşın sadece insanların yaşamını değil aynı zamanda ekolojik yaşamı da olumsuz etkilediğini belirtti. Ayçiçeği, ekolojinin savaşın bir stratejisi parçası haline getirildiğine de dikkat çekti. 

Ayçiçek'in ardından basın metnini okuyan Yeşilırmak Çevre Platformu'ndan Özge Erdoğan, doğanın tahrip edilmesinin sınıfsal, hak ve hukuk sorunu olduğunu belirterek, "Doğanın tahribi aynı zamanda inanç ve vicdan sorunudur. Umudun ve barışın yeşermesi için mücadele eden bizler biliyoruz ki, tahrip edilen toprak parçası üzerinde yeni bir yaşamı kurmak eskisinden çok daha zor hale gelir. Yarının barış içinde yaşayacak toplumunu savaşlarda tahrip edilmemiş doğa üzerinde kurmak zorundayız" dedi. 

'ORMANLAR, TERÖRLE MÜCADELE GEREKÇESİYLE YAKILIYOR'

Doğayı koruyan insanların mücadelesinin kar ve ranttan başka bir şey düşünmeyen şirketler ve onun emrindeki hükümetlere karşı olduğunu belirten Erdoğan, "Bugün toprak uğruna kan döküp, can alanların, o toprakların yerli ve yabancı şirketlere nasıl peşkeş çektikleri herkes tarafından hatırlanmalıdır. Saray tarafından başlatılan iktidar-rant savaşında Kürt, Türk ve hatta bebeklerimiz kurban ediliyor. Sarayın savaşı ülkemizi, şehirlerimizi, mahallerimizi bölüyor, halklarımızı parçalıyor. İnsanların özgürlükleri, yaşam hakları ellerinden alınıyor, ormanlar terörle mücadele gerekçesi ile içindeki canlılarla birlikte yakılıyor" diye konuştu. Ekoloji mücadelesi veren yaşam alanı savunucuları olarak savaşın derhal durdurulması çağrısı yapan Erdoğan, yaşam alanı mücadelesini barış için de yürüteceklerini söyledi. 

'BÖLGE İNSANSIZLAŞTIRILMAK İSTENİYOR'

Erdoğan'ın ardından söz alan Şafşat Derelerin Kardeşliği'nden Merdan Aymelek, Munzur Koruma Kurulu'ndan Hasan şen, Kuzey Ormanları Savunması'ndan Hasan Sarıkaya da, barış sürecinden umutlu olduklarını ancak bugün gelinen noktaya bir anlam veremediklerini belirterek, "Ekolojinin yok edilmesi savaş stratejisinin bir parçasıdır. Bölge insansızlaştırılmak isteniyor. Bizler bunu kabul etmiyoruz. Savaşın derhal sona erdirilmesini istiyoruz" dedi. 

Toplantı soru cevap bölümü ile sona erdi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İşçi taşıyan kamyonet devrildi: 1 tarım işçisi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Bağdat'ta kaçırılan Türkiyeli işçilerin 2'si Basra'da serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...