05 Eylül 2015 10:09

Şii kasabalarında cihatçılara karşı direniş sürüyor

Suriye'deki cephelerde çatışmalar sürüyor. Şii nüfusun yoğunlukta olduğu Foa ve Keferya'da 'Fetih Ordusu'na karşı direniş sürerken Suveyda'da Dürzi Şeyh Vahid Belus öldürüldü. Marea'daki çatışmalarda da 47 militan öldü.

Paylaş

Suriye'nin kuzeyindeki İdlip’te cihatçıların koalisyonu ‘Fetih Ordusu’, Şii nüfusun yoğunlukta olduğu Foa ve Keferya kasabalarına yönelik saldırılarını sürdürüyor. Suriye ordusu ve Hizbullah’ın Lübnan-Suriye sınırındaki Zebedani’yi cihatçılardan almak için başlattığı operasyonda sona doğru yaklaşmasıyla Şii kasabalara yönelik saldırılarını sıklaştıran el Kaide’nin ülkedeki kolu el Nusra Cephesi ve Ahraru’ş Şam’ın öncülüğündeki gruplar, bölgeyi savunan güçlere karşı henüz başarı elde edemedi. İran ve Türkiye’nin aracılık ettiği ateşkes görüşmelerinden de sonuç alınamazken Al Masdar News, 3 haftadır yoğunlaşan saldırılara rağmen Foa ve Keferya’da direnişin başarılı bir şekilde sürdüğünü aktardı. Kasabaya girilmesi halinde, Selefi grupların katliam yapmasından endişe ediliyor.
Öte yandan Halep vilayetinde de Türkiye sınırına yakın Marea kasabasının kontrolü için IŞİD ile diğer İslamcı gruplar arasındaki çatışmalar devam ediyor. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Cuma yaşanan çatışmalarda 27’si IŞİD’li 47 militanın yaşamını yitirdiğini açıkladı.

MAREA’DA 47 MİLİTAN ÖLDÜ

ABD-Türkiye anlaşması ve ABD’nin Marea yakınlarındaki hava saldırılarına karşın IŞİD, geçtiğimiz hafta kasabanın çevresindeki 5 köyü ele geçirmişti. Ancak Marea’nın kontrolü halen ÖSO ve diğer cihatçı grupların elinde bulunuyor. IŞİD, Marea ve kuzeyindeki Azez’i ele geçirmeyi hedeflerken Türkiye ise ‘tampon bölge’ ile hem bu bölgeleri korumayı hem de vilayetin kuzeydoğusunda IŞİD’in elinde olan el Bab-Minbic-Cerablus hattına kendisine yakın cihatçı grupları yerleştirmek istiyor.

DÜRZİ LİDERİN ARACINA SALDIRI

Ülkenin güney cephesindeki Suveyda’da ise Dürzi Şeyh Vahid Belus, aracında meydana gelen patlamada yaşamını yitirdi. Esad yönetimine karşıtlığıyla bilinen bölgenin önemli Dürzi liderlerinden Belus’a yönelik saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Lübnanlı Dürzi lider Velid Canpolat, Belus’un ölümüyle ilgili olarak Esad yönetimini suçlarken Suriye’deki Dürzilerin lideri Şeyh Yusuf Carbu, olayla ilgili olarak Esad karşıtı silahlı grupları hedef aldı. Suriye’nin güneyinde 500 bin civarında Dürzi yaşıyor.

'SURİYE OPERASYONLARINA FRANSA DA KATILACAK'

IŞİD’e karşı ABD öncülüğünde devam eden ve son dönemde Türkiye’nin de dahil olduğu hava saldırılarına Fransa’nın da katılacağı öne sürüldü.

Paris yönetimi Le Monde gazetesinin haberini henüz doğrulamasa da Cumhurbaşkanı François Hollande’ın pazartesi günü konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyeceği belirtildi.

Fransa, halihazırda koalisyon güçlerinin Irak’taki IŞİD hedeflerine yönelik operasyonlarına destek veriyor (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

DİLİMİZDE TEK KELİME BARIŞ

SONRAKİ HABER

Nusaybin'de Lokman Süne'nin öldürülmesi protesto ediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...