21 Ağustos 2015 14:37

İzmir'in değişik üniversitelerinden öğretim görevlileri, öğrenciler ve üniversite çalışanları ‘Akademi Barış İstiyor’ Çalıştayında bir araya geldi.  AKP’nin savaş politikalarına tepkinin öne çıktığı çalıştayda, ‘Akademi barış için mücadele edecek’ vurgusu öne çıktı.
Alsancak Kültür Merkezinde gerçekleşen Çalıştaya çok sayıda üniversite bileşeninin yanı sıra HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ve HDP il yöneticileri katıldı.

‘ÖĞRENCİLERİMİZ ÖLMESİN DİYE’

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Cem Terzi, zorla hortlatılmış saçma savaşa seyirci kalamayacaklarını dile getirdi. Terzi, “Barışı; eşitlik, adalet ve demokrasi taleplerimizi gerçekleştirmeye başlamak için istiyoruz. Barışı; düşünce özgürlüğünü engelleyen tüm sınırlardan özgürleşmek için istiyoruz. Barışı; akademik faaliyetlerimizi yani işimizi özgürce yapabilmek için istiyoruz. Barışı; bütün sorunlarımızı siyasetle çözeceğimize inandığımız için istiyoruz. Barışı; öğrencilerimiz ölmesin, kardeş kardeşi öldürmesin diye istiyoruz” diye konuştu.  

‘SAVAŞI SÜRDÜREMEYECEKLER’

Bilim çevrelerinin çok önemli bir sorumluluğu üstlendiğini vurgulayan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, “Barış demek direnmenin  bir biçimi haline geldi. Israrla savaş enstrümanlarının konuştuğu bir dönemde barışı konuşarak hep birlikte direniyoruz. Karanlık günleri aşmanın en temel yolu barış için direnmeyi bilmekten ve uygulamaktan geçiyor” dedi. Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun sorumlusunun AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu dile getiren Yüksekdağ, “Çözüm ve müzakere sürecine yeniden dönülmesi için İzmir’deki akademisyenler de iradelereni ve yönlendirmelerini en iyi şekilde ortaya koyacaklardır. İzmir’den Amed’e, Hakkari’ye köprü olacaklar. İzmir’de barışı biz inşa edeceğiz deme kararlığını göterip pratik adımlarını atmaya başladığımızda emin olun onlar savaş yapamayacaklar. Biz barışın yolunu açtkıkça bu kirli savaşı sürdümeyecekler. Barış kazanacak, barışı yapanlar tarihi de yazacaklar” dedi.

Yüksekdağ’ın konuşmasının ardından sunumlara geçildi. Sunumlar kısmında sırasıyla Yard. Doç. Dr. Zafer Yörük, Dr. Türkan Baykal, Yard. Doç. Dr. Fırat Gündem, Prof. Dr. Melek Göregenli ve Prof. Dr. Nigün Toker savaş, savaşın toplum üzerine etkileri ve barışın inşası üzerine konuşmalar yaptı.  

‘TOPLUMSAL BARIŞIN İNŞASI’

Çalıştayda, ‘Savaşın eşiğinde Türkiye Ve Ortadoğu Bataklığı Yerel, Bölgesel Ve Global Dinamikler’, ‘Savaşın Birey ve Toplum Üzerindeki Sağlığına Etkisi’, ‘Savaşın Ekonomi Politiği’, ‘Eşit ve Adalet Siyasetinin Tesisi Olarak Barışma Sorumluluğu’ ve ‘Toplumsal Barışın İnşası’ başlıklarında tartışmalar yürütüldü. Çalıştayın ardından sonuç deklarasyonu açıklanacak. (İzmir/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et