19 Ağustos 2015 00:57

Kamu emekçileri TİS'i: Sendikalar ortak tavır sergileyecek mi?

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Hükümetin kamu emekçilerine verdiği ikinci teklifin sadece yüzde 1 artması konfederasyonlar arasında müzakere dilip edilmeyeceği tartışmasına yol açtı. Sendikaların ortak tavır gösterip göstermediği gündeme geldi. KESK ve Kamu-Sen “Samimilerse gelsinler biz ortak eyleme de, greve hazırız” dedi. Daha önce diğer konfederasyonların masaya dahi oturmasına karşı çıkan Memur-Sen ise, kendisinin bakan gibi heyeti yönetmesi gerektiğini savundu.

Geçici hükümet ve kamu emekçileri arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinin süresi Cumartesi günü bitiyor. 22 Ağustos’a kadar toplusözleşme bağıtlanamazsa süreç hakem heyetiyle devam edecek. Hükümetin verdiği teklif ise 2016’da yüzde 5+4, 2017’de yüzde 3+3 ücret zammı. İlk teklifin yüzde 4+4 olmasına tepki gösteren Memur-Sen, diğer konfederasyonları kendilerine destek vermemekle suçluyor. KESK ve Kamu-Sen ise “Madem ortak tavır alınacak buyurun eylem yapalım grev yapalım” diyorlar. Peki bundan sonra ne olacak? Üç konfederasyon başkanı da sorularımızı yanıtladı.

KENDİNİ BAKANA BENZETTİ

MEMUR-SEN Genel Başkanı Ali Yalçın toplusözleşme görüşmelerindeki tartışmalara ilişkin sorularımızı cevapladı. Sendikaların rekabet içerisine girdiğini belirten Yalçın, “Kamu İşveren Heyeti Başkanı olarak Sayın Bakan Çelik, ayağa kalkınca, salonu terk edince diğerleri de onu takip ediyor. Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı olarak ben zam teklifine tepki gösteriyorum, ayağa kalkıp salonu terk ediyorum, diğer konfederasyon başkanları ise oturuyor” dedi. Bunu sendikaların birlik olmadığı şeklinde bir tablo oluşturduğunu belirten Yalçın, orada kamu emekçileri ve emeklilerinin haklarını korumak için bulunduklarını savundu. Yalçın, heyet başkanı olarak kendisinin diğer konfederasyonlara üye olsun olmasın milyonlarca emekçi ve emekliyi temsil ettiğini ifade etti.
Toplusözleşme sürecinde sendikal rekabetin sırası olmadığını söyleyen Yalçın, birlik olunmasını gerektiğini dile getirdi. KESK ve Kamu-Sen’in “Ortak mücadele istiyorlarsa buyursunlar” açıklamasını da değerlendiren Yalçın, bunun diğer konfederasyonların olumlu tavırlarını devam ettirmelerine bağladı. Ancak müzakereyi üzüm yemeye, bu süreçte yapılacak eylem veya grevi de bağcıyı dövmeye benzeten Yalçın, görüşme sürecinde yapılacak eylemlerin, tepkilerin süreci tıkayacağını ve kamu emekçilerinin mağduriyetini gidermeyeceğini iddia etti.

ÖNCELİKLİ TALEPLERDE BİRLİK ÇAĞRISI

KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, Memur-Sen’in teklife itirazının gerçekçi olmadığını belirterek, sadece 6 aylığına yüzde 1’lik artışın müzakere gerekçesi olamayacağını ifade etti. Yüzde 1 zam ile kasanın açılmadığını kaydeden Özgen, enflasyon altındaki zam tekliflerinin kamu emekçileri açısından büyük kayıp olduğunu dile getirdi. Yüzde 5+4 oranında zammın yüzde 7’ye tekabül ettiğini ve ücret zammı dışındaki gelir vergi dilimleri, ek ödemeler, kadro talebi, kayıpların karşılanması, rotasyon, sürgün gibi konuların gündeme gelmediğine dikkat çekti. Artan oranlı vergi dilimleri düşürülmediği sürece verilen yüzdelik zamların devlet tarafından geri alındığını ifade eden Özgen, “Orada da ifade ettik. Memur-Sen ve Kamu-Sen’den yüzdelik dilim, 2014 kayıpların karşılanması, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, mobbing, sürgün ve rotasyonların kaldırılması gibi sadece bu başlıklarda ortak bir mücadeleyi öne çıkaralım. Kamu-Sen ortak mücadelede yer alabileceklerini söyledi. Memur-Sen’den ise herhangi bir tepki yok! Çünkü Memur-Sen bu süreci KESK ve Kamu-Sen’in masaya oturmaması üzerine kuruyor. Bizim ‘eylemse eylem, grevse grev’ çağrımız üzerine Memur-Sen’den önce bakanın tepkisi manidardır. ‘Biz teklif sunduk, müzakere yolunu açıyoruz eylemlerin önünü açmak doğru değil’ ifadeleri Memur-Sen’e de ne yapması gerektiğini işaret eden bir tutumdur” diye konuştu.
KESK olarak bu 4-5 talep üzerinde işyerlerinde bir faaliyet yürüteceklerini belirten Özgen, Memur-Sen ve Kamu-Sen gelirse alanda, sokakta ortak bir duruşa götürme önerilerinin olduğunu söyledi. Toplantının ardından Kamu-Sen’le de bir telefon görüşmesi yaptıklarını belirten Özgen, “Ancak onlar da şu an bekleyip görmekten yanalar” dedi. 

İSMAİL KONCUK: BUYRUN BİZ VARIZ

KAMU-SEN Genel Başkanı İsmail Koncuk, Memur-Sen heyetinin toplusözleşme masasında ortak tavır alınması teklifine karşı “Buyurun eylemse eylem, iş bırakmaysa iş bırakma” dedikleri söyledi. Bu nedenle Memur-Sen’in gerekli açıklamayı yapması gerektiğini belirten Koncuk, kamu emekçilerinin ekonomik sosyal durumlarının mücadeleye hazır olduklarını söyledi. Koncuk, Memur- Sen’in samimiyeti varsa çıkıp açıklasınlar, çalışanların daha fazla ücret ve hak alması için mücadele etsinler. Biz buna varız” dedi. Ayrıca toplusözleşme görüşmeleri öncesinde Memur-Sen’in diğer konfederasyonların masaya oturmamasını savunduğuna dikkat çeken Koncuk, “O günlerden bugünlere, yani bizden destek beklemeleri noktasına gelmeleri onlar için derstir. Memur-Sen Genel Başkanı görüşmeler sırasında ortak tavır almamız noktasında çağrı yaptıklarını ama cevap alamadıklarını söylüyor. Bir kez daha söylüyorum. Kamu çalışanlarının hakları için gerçekten mücadele etmek istiyorlarsa biz varız” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

'Hocam bu işi bizim revirde halletsen!'

SONRAKİ HABER

Lice'de çatışma: 4 asker hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...