16 Ağustos 2015 10:45

Varto Belediyesi Eş Başkanı: Asker müdahalesi katliam olur

Varto Belediyesi Eş Başkanı Sabite Ekinci, ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ederken gazetemize açıklamalarda bulundu.

Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul

Muş'un Varto ilçesinde yaşanan şiddetli çatışmaların ardından ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ederken, Evrensel'e konuşan Varto Belediyesi Eş Başkanı Sabite Ekinci, şiddetli çatışmaların devam ettiğini belirterek, askerlerin ilçe yakınına yığınak yaptığını öğrendiklerini ve ilçeye bir asker saldırısı durumunda sivil katliamı yaşanabileceğinden endişe ettiklerini söyledi.

SİLAH SESLERİ HİÇ KESİLMEDİ
Kentte çatışmaların sürdüğü saatlerde telefonla ulaştığımız Varto Belediyesi Eş Başkanı Sabite Ekinci, ilçede yaşananları anlattı. Telefon görüşmemiz sırasında silah sesleri hiç kesilmezken, Ekinci, bulundukları yere çok yakın bir noktada şiddetli çatışma yaşandığını ve kimsenin dışarı çıkamadığını dile getirdi. Geceden beri çatışmaların durulmadığını dile getiren Ekinci, “İlçe geceden beri ateş altında. Birçok mahallede HPG gerillları olduğunu öğrendik. Her tarafta hendekler kazılmış durumda” dedi. İlçede kontrolün tamamen HPG’de olduğu, asker ve polisin karakollara çekildiği yönündeki haberleri sorduğumuz Ekinci, “Çatışmalar nedeniyle dışarı çıkamıyoruz. Tam olarak emin değiliz ama bizim de aldığımız duyumlar o yönde” dedi.

HER TARAFTA HPG’LİLER VAR
Belediye binasına gidemediklerini, bulundukları noktada hapsolduklarını söyleyen Ekinci, konuşmamız esnasında ilçenin en merkezi bölgesinde bulunduklarını ve silah seslerinin durulmadığını belirtti. İlçedeki emniyet yetkilileriyle hiçbir görüşmeleri olup olmadığını da sorduğumuz Ekinci, “Emniyet Müdürü’yle görüştük. Her tarafta hendekler kazıldığını, şehir merkezinde bir çok HPG’linin olduğunu söyledi” dedi.

MÜDAHALE KATLİAM DEMEK
Varto’ya giriş çıkış olmadığını belirten Ekinci, “Askerin ilçe girişine yakın noktaya yığınak yaptığını öğrendik. Kente yönelik olası bir asker müdahalesiyle çok ciddi çatışmalar yaşanabilir. İlçe merkezinde binlerce sivil var. Olası bir müdahale çok vahim sonuçlar doğurur. Asker, polis müdahalesi durumunda aileler, evler hesaplanmayacaktır” dedi.

Mevcut durumun aşılması için ne önerdiğni sorduğumuz Ekinci, “İkna yöntemi devreye girmeli. Sorunu çözecek, bu durumu ortadan kaldıracak bir formül bulunmalı. Ama kesinlikle kente yönelik bir asker saldırısı yapılmamalı” dedi.

YOK SAYILMAYA VE KATLİAMA KARŞI ÖZERKLİK
Son günlerde bazı bölgelerde ‘özerklik’ ilan edilmesine ilişkin tartışmaları da sorduğumuz Ekinci, “Seçimlerde HDP’nin yüzde 13 oy almasıyla birlikte hükümetin, Kandil’i bombalaması, ‘tek terörist kalmayıncaya kadar’ söylemine dönülmesi, Kürtleri provoke edecek girişimlerin ardı ardına sahnelenmesiyle savaş giden süreç hazırlandı. Suruç’ta yaşanan olay, Muş’a gelen 3 cenaze, bütün bunlarla Kürtleri tanımama, yok etme üzerine kurulu bir siyaset devreye sokuldu. Bütün bunların sonucunda halkta ‘madem yok sayılıyoruz, katlediliyoruz biz de kendi inisiyatifimizi alırız’ dedi. Özerklik meselesi budur” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Genç işçiler: Yürütülen bu savaş bizim savaşımız değil!

SONRAKİ HABER

Yasemin Yalçın ‘tedavisiz hastalığıyla’ mücadele ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...