12 Ağustos 2015 10:58

Dersimlilerden OHAL uygulamalarına ve orman yangınlarına tepki

Paylaş

Ankara Dersimliler Derneği ve Ankara Demokrat Alevi Derneği Dersim'de uygulana OHAL'e ve orman yangınlarına tepki gösterdi. "Geçici AKP hükümeti 7 Haziran seçimlerinde uğradığı yenilgi sonrası baskı ve zulme sarıldı" diyen Dersimliler, OHAL uygulamalarının hemen kaldırılmasını ve doğa katliamlarına son verilmesini istedi. Dersimliler, "Size savaş yaptırmayacağız" dedi.

Ankara Dersimliler Derneği, Ankara Demokratik Alevi Derneği, Dersim Araştırmalar Merkezi, Munzur Çevre Derneği ve Dersim dernekleri dün, Yüksel Caddesi'nde bir araya gelerek AKP hükümetinin Dersim'de birçok yerin yasak bölge ilan edilmesini protesto etti. Ormanların yakılarak katledilmesine de tepki gösteren Dersimlilere HDP Mersin Milletvekili Çiğdem Öz, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Eski HDP Muş Milletvekili Demir Çelik ve Dersimli sanatçılar da destek verdi. 

Açıklamayı yapan Ankara Dersimliler Derneği Başkanı Yaşar Kılavuz, Türkiye'nin birçok kentinde siyasi soykırımlar yapıldığını dile getirdi. AKP hükümetinin Türkiye'yi sürüklerdiği savaş ortamında asker, polis, gerilla ve onlarca sivil yurttaşın hayatını kaybettiğini kaydeden Kılavuz, Alevi yöneticilerin saldırılara uğraması ve Alevi evlerinin işaretlenmesiyle savaşın daha da geniş bir alana yayılmak istendiğini bildirdi. 

'KANIMIZ AKITMAKTAN ZEVK DUYAN BİR GÜRUH VAR'

Dersim'de 14 bölgenin 'özel güvenlik bölgesi' ilan edildiğini ortaya koyan Kılavuz, "Kente girişler askeri yığınak oluşturularak engellenmiş durumda. Haftalardır dağlar bombalanıyor, atılan bombalarla ormanlarımız yakılıyor. Dersimliler yeni bir sürgüne zorlanıyor, 1937-38 soykırımını, 1980 askeri darbesini, 1994'te köy boşaltmaları yaşayan Dersim halkı, bu zülme boyun eğmeyeceğini söylüyor" şeklinde konuştu. Kılavuz, geçici AKP hükümetini uyararak bütün bu uygulamalara son verilmesini istedi. 

Ağuçan Ocağı Dedesi Aziz Güler ise yıllardan beri süregelen katliamlara karşı dur dediklerini ortaya koydu. Kendilerinin kanını akıtmaktan zevk alan bir güruhun olduğunu ifade eden Güler, "Bunu bazen silahlarla bazen de kalemleriyle yaptılar" diye konuştu. Dersimlilerin dilinden , dininden, ırkından dolayı kimseye ayrımcılık yapmadığını belirten Güler sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Dersim sadece Alevilere değil birçok kültüre ve inanca ev sahipliği yapan bir yerdir. Biz bütün bu halkların ve inançların haklarını savunuyoruz. Orada insanlara soykırım yaparak, canlıları katlediyorlar. Biz gençlerimize insanlarımıza birlikten, bereberlikten, barıştan bahsediyoruz. Bütün insanları barışa çağırıyorum."

'SARAY SALTANATININ KARABULUTLARI DOLANIYOR'

Açıklamada konuşan HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü de kara bulutların Dersim'in üzerinde olduğuna vurgu yaptı. Geçmişten bugüne gelen kara bulutların saray saltanatının karabulutları olduğunu söyleyen Önlü, her gün kara bulutları dağıtacak olanların canını ortaya koyduğunu ifade etti. Önlü, "Canını ortaya koyanlar barıştan, demokrasiden, insanlıktan yana taviz vermiyorlar. Saray saltanıtı için Türkiye ve Kürdistan'da kimlikleri ateşte yakmak isteyen zihniyet kendisinden olmayan bütün halklara, inançlara karşı savaş başlattı. Dersim'in bütün kutsallarını, bütün değerlerini yakıyor" dedi. Açıklama Dersimli sanatçılar Hasan Ali Sezer ve Ali Baran'ın ağıtlar söylemesiyle son buldu. (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Dolmabahçe mutabakatına kaldığımız yerden devam etmeliyiz

SONRAKİ HABER

İHD ve TİHV'den Silopi raporu: Siviller hedef alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...