10 Ağustos 2015 13:45

Ceylan Ertem’den konser iptaline tepki: Müzik susunca ne olacak?

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Çanakkale’de bu yıl 52’ncisi düzenlenen Uluslararası Troia Festivali, “Birlikte Yaşıyoruz” sloganı ve yıllardır devam ettirdiği “Barış Kültürümüz Olsun” ana teması ile gerçekleşiyor. Son dönemde yaşanan çatışma ve savaş ortamı nedeni ile festivalin müzikli etkinlikleri iptal edilmeye başlandı. 11 Ağustos Salı günü (yarın) gerçekleşecek Ceylan Ertem konserinin de iptal edildiği öğrenildi. Sanatçı Ceylan Ertem, “Müzik susuyor ve bu neye yarayacak bilmiyoruz. Umarız bir gün sanatın, sanatçının, müziğin, müzisyenin değeri bilinir, müziğin eğlenceden ibaret olmadığı kabullenilir, anlaşılır. Sen müziği susturunca ne olacak? Daha da mutsuz gençler, umutsuz gönüller” siteminde bulundu. Dinleyenleri Ertem’e destek verdi.

Bu yıl 52’incisi gerçekleştirilen Uluslararası Troia Festivali, tiyatro gösterileri, konserler ve söyleşiler ile devam ediyor. “Barış kültürümüz olsun” ana teması etrafında “Barışa ve kardeşliğe” vurgu yapılan festival etkinlikleri her yıl binlerce kentlinin katılımı ile gerçekleşiyor. Ülkenin içinde bulunduğu çatışma ve savaş ortamı nedeni ile etkinliğin müzikli etkinlikleri gün gün değerlendirilerek iptal ediliyor. Bugün gerçekleştirilmesi planlanan “Devinim Yaşam Sevinci Dans Topluluğu”, Savaş Can ve Yeni Türkü konserlerinin iptal edildiği Çanakkale Belediyesi tarafından duyuruldu. 11 Ağustos Salı günü (Yarın) “Barış Kordonu’nda sahneye çıkacağı programda yer alan sanatçı Ceylan Ertem ise, konserinin iptal edildiğini duyurdu. Ertem sosyal medya hesapları üzerinden duruma tepki gösterdi. Son günlerde özellikle AKP Milletvekili Bülent Turan, AKP İl Başkanı Erdener Can ve Memur-Sen tarafından yapılan açıklamalarla festivalin iptal edilmesi gerektiği belirtilmişti. Etkinliklerin özellikle de müzikli etkinliklerin iptal edilmesi sanatçı Ceylan Ertem’in tepkisini çekti.

'BU BİRLİKTELİKLER DEĞERLİ'

Sanatçı Ceylan Ertem, twitter ve instagram hesaplarından yaptığı açıklamasında; “52’nci Troia festivalinde çalacağız haberini paylaşmıştım ancak az evvel haber aldık ki festival iptal edilmiş. Müzik susuyor. Müzik susuyor ve bu neye yarayacak bilmiyoruz. Umarız bir gün sanatın, sanatçının, müziğin, müzisyenin değeri bilinir, müziğin eğlenceden ibaret olmadığı kabullenilir, anlaşılır. zaten insanların yüzü gülmüyor, memleket yangın yeri. Sen müziği susturunca ne olacak? Daha da mutsuz gençler, umutsuz gönüller. Yazıktır. Geçen bir festival battı, dinleyiciyi üzmemek için 5 kuruş almadan sahneye çıktık, aşkla çaldık. Bu birliktelikler değerli. Engel olmayın!” dedi.

'GÜNLER GEÇER'

Ertem, müziğin susmaması gerektiğini ifade ederek; “Müzisyenler dışında herkes her türlü felakette, terör saldırıları sonrası işine gidiyor, sonunda maaşını alıp çocuklarını büyütüyor. Dünyada şarkılarımızla fark yaratma çabasındayız. Ne olsun, susalım da duyduğumuz tek şey çığırtkan politikacıların çirkin yalanları mı olsun? Ruhumuz soluyor müziğimizi çalamadıkça. Öte yandan bir çocuğum olsaydı son 2 aydır onu nasıl mutlu edecektim, besleyecektim bilmiyorum. 'Şarkı söyleme, millet kan ağlıyo' diyen insan, evde çekirdek çitleyip Esra Erol'a milyarlar kazandırıyor, bilmez miyim. Ah sen, ahhh! 'İnsanlar ölüyor, konserler iptal olsun' düşüncesindeki kişi akşam eve gidip televizyon karşısında sörvayvır seyredip çürüyor, bilmez miyim. Suruç’ta ölen canlar, zavallı askerler, cinayete kurban giden kadınlar... Ulusal yas ilan edildi mi? Edilmedi. Değer bulunmadı belki... Yoksa her gün 'buraya neden gelmiyorsunuz' diye yazarsınız. Karşılıklı üzülürüz. Günler geçer... Biraz anlattım mevzuyu işte, durumlar böyle” ifadelerini kullandı.

'MÜZİK VE BARIŞ DİYEN BİR ŞEHİRDE SUSTU MÜZİK'

Sanatçı Ceylan Ertem’in sevenleri de kendisine destek verdi.

Elif ‏@_elifbal: @Ceylan_Music çok üzgünüm çok,çok ne kadar az bir laf hiçbir şeyi anlatmaya yetmiyor
Duygu Tuncegil@yirmiucuncuharf: @Ceylan_Music en az sizler kadar üzgün ve sinirliyim şu an... Müzik ve barış diyen bir şehirde sustu müzik hala inanamıyorum.

Murat Öztürk ‏@muratveozturk: @Ceylan_Music Sırf Troia Festivali için yarın sabah yola çıkacaktık . Bu olmamalı insanların acısı acımızdır, ancak acıya saygı böyle olmamalı

CilerCO ‏@cilerozenci: "Dünya mükemmel olmadığı için sanat vardır"
Andrey Tarkovski. Müzikler susmasın, acımızda da müziğe sığınırız

Radio Slow Time ‏@radioslowtime: @Ceylan_Music: Halbuki dünyada her protestonun bir şarkısı vardır. Rodriguez, Bob Dylan, Nina Simone sesleri ruha güç vermiş, inanç aşılamıştır!

ÖNCEKİ HABER

Hakkari'de çatışma

SONRAKİ HABER

Onlar artık ‘yabancı’ değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...