10 Ağustos 2015 13:08

AYM'deki görevinden alınan YARSAV Başkanı Arslan: Yandaş değilseniz düşmansınız

Paylaş

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan, Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) sürdürdüğü raportörlük görevinden alındı. Yargının tek adam iradesine teslim olmasından Anayasa Mahkemesi’nin de nasibini aldığını belirten Arslan, “Türkiye’de muhalif kavramı yok edildi. Artık muhalif yok, doğrudan düşman var. Yandaş değilseniz, düşmansınız, düşman da yok edilmesi gereken bir objedir. Anlayış ve bakış açısı bu” dedi.

YARSAV Başkanı Murat Arslan, Anayasa Mahkemesi’nde sürdürdüğü raportörlük görevinden alındı ve Sayıştay’daki görevine geri gönderildi. Duruma tepki gösteren Demokrat Yargı, YARSAV ile Yargıçlar Sendikası AYM önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından Arslan basın mensuplarının sorularını cevapladı. 10 yıldır AYM’de görev yaptığını hatırlatan Arslan, 4 yıldır da YARSAV Başkanı olduğunu ifade etti. Kurumsal olarak mücadele verdiklerini dile getiren Arslan, “Bundan dolayı yargı bağımsızlığına müdahale eden gerek yürütme organı ile gerekse yasama organı ile hep sorunlar yaşadık. Çünkü bizim varlık nedenimiz yargı bağımsızlığını, tarafsızlığını ve yargıç güvencesini savunmak ve korumaktı” şeklinde konuştu.

İşin bu aşamaya geleceğini tahmin ettiklerini aktaran Arslan, “Bu kadar da akıl tutulması yaşanacağını düşünmüyorduk. Anayasa Mahkemesi akademik kariyerini insan hakları ve özgürlükleri üzerine yapmış, AYM son dönemde bireysel başvuru ile insan hakları mahkemesi şeklinde yapılandırılmış, bu konuda daha özgürlükçü olunacağını düşünüyorduk. Ancak yeni Türkiye’nin havasından, yargının tek adam iradesine teslim olmasından AYM de nasibini almış görünüyor.” ifadelerini kullandı.

‘ARTIK MUHALİF YOK DOĞRUDAN DÜŞMAN VAR’

Görevinden alındığını öğrendikten sonra AYM Başkanı Zühtü Arslan ile görüşme fırsatı olmadığını kaydeden Arslan şöyle devam etti: “Daha önce de görevinden ayrılan arkadaşlarımız oldu. Giden arkadaşlarımız AYM başkanı ile görüşür, teşekkür ederdi. Genel Sekreter görevini yürüten raportör arkadaş aradı, sayın başkanın yazının yazılmasını istediğini ve Sayıştay’a döneceğimi söyledi. Gerekçesini sorduğumda, ‘gerekçe yok, başkanın takdiri’ dedi. 3 AYM başkanı ile çalıştım. Daha önceki başkanlardan dünyaya bakış açımızın uyuşmadığı başkanlar oldu ama böyle bir şeyin akıllarından dahi geçmediğini düşünüyorum. Haklar ve özgürlükleri en üst düzeyde korumak için yapılandırılan bir mahkemede böyle bir şey düşüneceklerini zannetmiyordum. Türkiye’de muhalif kavramı yok edildi. Artık muhalif yok, doğrudan düşman var. Yandaş değilseniz, düşmansınız, düşman da yok edilmesi gereken bir objedir. Anlayış ve bakış açısı bu.” (AnkaraCİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Dersim'de HPG ve TİKKO gerillaları yol kesti

SONRAKİ HABER

Kürkçü: Çatışmasızlık koşullarına dönülsün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...