07 Ağustos 2015 12:25

Silopi'de polis halkı taradı: 3 ölü

Silopi'de sabah saatlerinde başlayan polis saldırısında göğsünden ağır yaralanan Kamuran Bilin adlı yurttaşın da yaşamını yitirmesi ile ölü sayısı 3'e yükseldi. Mahalleye paletli askeri tanklar eşliğinde giren polis, kapıları kırarak girdiği evlerde yurttaşları darbederek gözaltına almaya başlarken, bir ev daha polisler tarafından ateşe verildi.

Paylaş

Şırnak'ın Silopi ilçesinde Zap Mahallesi'ne sabaha karşı yapılan polis saldırısı sonrası abluka devam ediyor.

Mahalleye paletli askeri tanklar eşliğinde giren polis, zırhlı araçlarla rastgele etrafa ateş açarak, mahalledeki evlere baskın yaptı. Polis, kapılarını kırarak girdiği evlerde içerideki yurttaşları darbederek gözaltına aldı. Gözaltına alınıp Silopi Emniyet Müdürlüğü'nde bekletilen yurttaşlara, emniyette şiddet uygulandığı bildirildi.

KAMURAN BİLİN YAŞAMINI YİTİRDİ

Çatılarda bulunan keskin nişancılar ise mahallede yaşanan her hareketlilikte ateş açıyor. Mahallede Kamuran Bilin adlı yurttaş göğsünden vuralarak ağır yaralandı. Cizre'deki hastaneye kaldırıldığı esnada Bilin, yolda yaşamını yitirdi. Polis Başak Meydanı'nın yakınlarında bulunan bir evi daha ateşe verdi. İçinde bulunan ailenin dışarı çıkışına polis tarafından izin verilmezken çevredeki yurttaşların da yangını söndürmesine izin verilmiyor. Evin içinde çocukların da bulunduğu bildirildi. 

Silopi halkının ise Cudi Mahallesi'deki Başak Meydanı civarında bekleyişleri devam ediyor. Polisin rastgele etrafı taraması nedeniyle bu bölgeye de kurşunların geldiği görüldü.

Med Nuçe Tv’nin canlı yayınına bağlanan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak İl Başkanı Salih Gülenç ‘’Bu sabah saat 04:00 sıralarında Zap mahallesinde polis ve askerlerin gözaltı yapmak için mahalleye tank, top ve helikopterlerle girmeye çalışıyor polis bu operasyonda halkın sivil direnişiyle karşılaşıyor. AKP’nin polisi de mahalleyi tarayarak 15 kişiyi yaralıyor. 2 sivil yurttaşımızda şehit düştü. Cenazeler Silopı Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralıların durumu ağır şehitlerimiz artabilir’’dedi Silopı Devlet Hastanesi’nin de polis ablukası altında olduğunu söyleyen Gülenç ‘‘Silopı de Zap Mahallesi şu an yanıyor ve itfaiyelerin girişine dahi izin verilmiyor. Bu bir devlet terörüdür. Silopi halkına çarpıda bulunuyorum. Zap mahallesine akın etsinler’’şeklinde konuştu.

Zap mahallesinde yaşayan Ali Fadıl Akti de yayına bağlanarak ‘‘polis tamamıyla mahalleyi kuşatmış durumda. Damlara çıkıp sokağa çıkan kimi gördüyse polis ateş açtı. Şu an mahallede hala ateş ediliyor. Yaralılardan durumu ağır olanlar var. Acil kan ihtiyacı bulunmakta. Mahalle ateş altına alınmış durumda bu şekilde devam ederse ilerleyen saatlerde büyük bir katliam yaşanabilir. Sokağa çıkamıyoruz. Sokakların üzerinden helikopterler geçiyor. Yanan evlerden insanlar kendilerini zorla kurtardılar’’dedi. 

ÖZEL HAREKAT POLİSLERİ SEVKEDİLDİ

Polis, sokaklardan çekilirken abluka devam ediyor. Mahalledeki yurttaşların tedirgin bekleyişi devam ederken, Şırnak ve Cizre'den ilçeye çok sayıda özel harekât polisi, akrep ve kobra tipi araç sevk edildi.

ŞIRNAK VALİLİĞİ AÇIKLAMA YAPTI

Şırnak Valiliğinden yapılan açıklamada Silopi’de 3 kişinin öldüğü, biri ağır 2 polis ile birlikte toplam 7 kişinin yaralandığıın açıkladı.

Şırnak Valiliği, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: "07.08.2015 günü saat 05.30'da Silopi ilçemizde vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini ve kamu düzenini bozmaya yönelik olarak el yapımı patlayıcı ve mayın düzenekle barikat kuran, hendek kazan ve güvenlik kuvvetlerimize karşı roket, el yapımı patlayıcı, mayın ve uzun menzilli silahlarla saldırıda bulunan bölücü terör örgütü mensuplarına karşı yapılan operasyonda biri ağır olmak üzere 2 polis memuru yaralanmış, çatışma esnasında 3 şahıs ölmüş, 5 kişi de çeşitli yerlerinden yaralanmıştır. Bölücü terör örgütü mensupları olay yeri ve çevresinde lastik yakma ve benzeri olaylara devam etmekte olup, güvenlik kuvvetlerimizce vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğine yönelik tedbirler alınmaya ve gerekli müdahale ve operasyonlara devam edilmektedir." 

Ölenlerden ikisinin 17 yaşındaki Mehmet Hıdır Tanboğa ile 58 yaşındaki Hamdin Ulaş olduğu öğrenildi. Yaralılardan 5'inin Şırnak Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi. Yaralı polislerin kaldırıldığı hastane konusunda bilgi verilmedi (ŞIRNAK) 

ÇATIŞMALARIN DEVAM ETTİĞİ SİLOPİ'DE NELER OLUYOR?

17 YAŞINDAKİ GENÇ HASTANE KAPISINDA KATLEDİLMİŞ

SES: POLİS YARALILARA MÜDAHALEYE İZİN VERMİYOR

SİLOPİ İÇİN OTURMA EYLEMİ YAPAN EMEK GENÇLİĞİ ÜYELERİ GÖZALTINA ALINDI

ÖNCEKİ HABER

TGC, Nuh Köklü’nün fotoğrafını Basın Müzesi’ndeki Öldürülen Gazeteciler Galerisi’ne asacak

SONRAKİ HABER

HDP vekilleri Dersim'de boşaltılmak istenen köyleri ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...