03 Ağustos 2015 15:13

Van'da Barış Anneleri savaşa karşı yürüdü

Van Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile Kongreya Jinên Azad (KJA) bileşenleri, son günlerde artan çatışmalı süreci protesto etmek için bir yürüyüş gerçekleştirerek basın açıklaması yaptı.

Paylaş

Fazıl ERÜŞ
Van


Van Valiliği önünde bir araya gelen Van Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile Kongreya Jinên Azad (KJA) bileşenleri burada bir basın açıklaması yaparak çatışmalı sürecin biran önce durdurulması için çağrıda bulundu. Basın açıklamasına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Remzi Özgökçe, HDP Van İl Eş Başkanı Derya Hayva, Demokratik Bölgeler Partisi Van İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, İlçe Belediye Eş Başkanları ile HDP-DBP Van İl Eş Başkanları katılırken basın açıklamasını ise HDP Tuşba İlçe Eş Başkanı Hatice Can, okudu. “Evlatlarımızı feda etmeye hazırız”diyen Başbakan Davutoğluna tepki gösteren Can, “Siz kimin adına karar veriyorsunuz, kimin çocuklarını feda ediyorsunuz?”sorusunu sordu. Öte yandan sonuna kadar barış için mücadele edeceklerini vurgulayan Can, operasyonların bir an önce durdurulması gerektiğinin altını çizdi.

'KİMİN ÇOCUKLARINI FEDA EDECEKSİNİZ?'
Ülkenin dört bir tarafına cenazelerin gittiğini ifade eden Can, “Suruç’ta 32 gencimizin hayatını kaybettiği patlama ile başlayan ve AKP’nin özellikle kirli savaş planlarını hayata geçirdiği son iki haftada 50’den fazla insanımız yaşamını yitirdi. Yine ülkemizin her yanına gencecik insanlarımızın cenazeleri gidiyor, sivil köyler bombalanıyor, Kürtler katlediliyor. Son 3 yıldır ‘Analar ağlamasın’ diyerek anaların gözyaşını istismar edip oy toplamaya çalışan AKP hükümeti 7 Haziran seçimlerinde istediği sonucu alamayınca anaları ağlatmaya karar verdi. Hatta Başbakan Davutoğlu, ‘Evlatlarımızı feda etmeye hazırız’ diyerek yoksul halk çocuklarını ölüme göndereceklerini açıkça söyledi. Siz kimin adına karar veriyorsunuz, kimin çocuklarını feda ediyorsunuz? Hanginizin çocukları bu savaşta yaşamını yitirdi. Yaşanan savaşın en büyük acısını biz kadınlar çektik, ateş düştüğü yeri değil, bizim yüreğimizi yaktı. Yoksul halkın yüreği yanarken sizler çocuklarınıza gemicikler aldınız.  Soma’da çocuklarına bir çift ayakkabı alabilmek için asgari ücretle canını ortaya koyan madencilerin çocuklarını ölüme gönderirken,  kendi çocuklarınızla ayakkabı kutularına trilyonlar doldurdunuz. Şimdi size soruyoruz. Kimin çocuklarını feda edeceksiniz?”dedi.

'SAVAŞA KARŞI BARIŞI SAVUNACAĞIZ'
Savaşa karşı barışı savunacaklarını vurgulayan Can, şunları kaydetti: “Halklarımızın savaşa değil, barışa ihtiyacı var. Bizler ‘Size savaş yaptırmayacağız.’  Sayın Öcalan’ın 2.5 yıl önce başlattığı ve büyük fedakarlıklarla sürdürdüğü  barış sürecini koruyacağız. Sayın Öcalan barışın mimarıdır, Erdoğan ise savaşın mimarı olarak tarihe geçecektir.  Önce kaotik bir ortam yaratmayı ardından bunu ilk erken seçimde oya devşirmeye çalışanlara izin vermeyeceğiz. İşte bu yüzden alanlardayız. Bugünden itibaren yaşadığımız her yerde savaşa karşı barışı savunacağız. Yeni yaşamı hep birlikte hayata geçireceğiz.  Buradan AKP hükümetine sesleniyoruz. Sayın Öcalan üzerindeki tecride son verin. Derhal imha operasyonlarınızı durdurun. Müzakere masasına geri dönün.Gözaltına aldığınız binlerce Kürt siyasetçiyi serbest bırakın. Buradan  savaş politikalarını bir kez daha kınıyoruz ve demokratik kamuoyunu savaşın karşısında bir barış cephesi oluşturmaya çağırıyoruz.
Yapılan basın açıklamasının ardından Van Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile Kongreya Jinên Azad (KJA) bileşenleri sloganlar eşliğinde Kültür Sarayı’na kadar yürüdü.

ÖNCEKİ HABER

Düğün Dernek 2’nin çekimleri Sivas'ta başladı

SONRAKİ HABER

Gabar Dağı'nda top atışları sonrası yine yangın çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...