01 Ağustos 2015 14:40

Kadınlar barışa ses verdi: Susmayacağız, barışa ihtiyacımız var

Paylaş

“Bir kadın olarak susmayacağız; barışa ihtiyacımız var” diyen kadınlar, silahların susması ve barışın konuşması için bugün 14 ilde eş zamanlı olarak ‘ses çıkarma’ eylemi gerçekleştirdi. Kadınlar, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Mersin, Samsun, Çanakkale, Erzincan, Kocaeli, Adana, Antalya, Bodrum, Muğla ve Antakya’da gerçekleştirdiği eylemlerde barışa ses verdi.

TAVA, ZİL TEF TENCERE SES OLDU

İstanbul ayağı Galatasaray Meydanı’nda yapılan eylemde kadın örgütleri tava, zil, tef, tencere, darbuka, düdük ve davullarla savaşa karşı ses çıkardı. Slogansız, bayraksız ve flamasız yapılan eylemde “Bir kadın olarak susmayacağız; silahlar sussun. Barışa ihtiyacımız var”, “Savaş hükümeti istemiyoruz. Barış, geçici hükümetin hırsına kurban edilemez”, “Suruçta katliam var. İyi değilim, iyi olmayacağım, iyi olmayın”, “Bir kadın olarak susmayacağız çünkü savaş kadınlar için ölüm, zorla göç, taciz, tecavüz demektir. Silahlar sussun barış konuşsun” yazılı dövizlerle oturma eylemi yapıldı.

“Barış umutlarımızın bombalanmasına izin vermeyeceğiz” diyen kadınlar, Twitter’dan da #BarışaİhtiyacımVar hashtagi (etiket) ile seslerini duyurdu.

‘BİR KADIN OLARAK SUSMAYACAĞIZ’

Galatasaray Meydanı önünde açıklamalarını Kürtçe ve Türkçe yaptı. 31 kişinin katledildiği Suruç Katliamından bu yana her gün başka bir ölüm haberi alındığının vurgulandığı açıklamada korkunun ve tedirginliğin egemen kılınmaya çalışıldığı ifade edildi. Burada konuşan Hale Çelebi, “Bir kez daha kadınların kahkahalarından korkan ve savaşın susturup bastırdıklarına ‘sırtını dayamanın’ güvencesiyle ‘IŞİD’e karşı neden söz söylemiyorsunuz?’ diye soran bir kadını sırf kadın olduğu için, sırf barış dediği için susturmaya çalışan Bülent Arınç’a ‘Erkek egemenliğine itaat etmeyeceğiz’ diyor ve hatırlatıyoruz: Bir kadın olarak susmayacağız” diye konuştu.

ANKARA

Kadınlar, barış talebini haykırmak için Ankara’da da bir araya geldi. Yüksel Caddesinde buluşan kadınların Sakarya Caddesi’ne yürümesine polis izin vermedi. Ankara Kadın Platformu adına açıklamayı okuyan Tansu Yıldırım, 90’lı yılların kirli savaş ortamında her türlü şiddete baskıya tacize tecavüze kadınların maruz kaldığını söyleyerek, o günlerin karanlık ortamına asla dönmek istemediklerini ifade etti. Yıldırım, “Biz kadınlar barışta ısrar ediyoruz. Çünkü bizler savaşın getireceği işsizlik yoksulluk, yoksunluk ve belirsizlikle yüz yüze gelmek zorunda olanlarız. Bu topraklarda adil, eşit, hakiki bir barış kurulana kadar susmuyoruz, silahlar sussun barış konuşsun” dedi. Kadınlar daha sonra oturma eylemi yaptı.

İZMİR

İzmirli kadınlar savaşa karşı ses çıkarmak için Alsancak ÖSYM önünde toplandı. Barış İçin Kadın Girişimi'nin düzenlediği eylemde kadınlar, "Bir kadın olarak susmayacağız, çünkü savaş kadınlar için ölüm, zorla göç, taciz, tecavüz demektir. Silahlar sussun barış konuşsun" pankartı ile yürüdü. Ellerinde evlerinden getirdikleri tencere kapağı cezve gibi eşyalara vurarak, düdük ve trampetlerle ses çıkaran kadınlar,  "Savaşa değil barışa ses ver", "Savaşa hayır barış hemen şimdi" sloganları attı. "savaşla surdurdugunuz iktidarınızi kadınlar yakacak", "Savaş hükümeti istemiyoruz" yazılı dövizler taşıdı. Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişi önüne yürüyen kadınlar adına burada açıklama yapıldı. Barış İçin Kadın Girişimi adına konuşan Tuana Uğuz, kadınlar olarak barışta, silahsiz gercek çözüm için ısrar ettiklerini vurguladı. Kadınlar olarak susmayacaklarini, baris icin dayanışma içinde yanyana olacaklarını belitti.
Açıklamanın ardından kadınlar Suruç'ta yaşamını yitirenler anısına 31 dakika oturma eylemi yaptı. Savaşa karşı şiirler okundu.

ANTALYA

Antalya Kadın Platformu üyesi kadınlar, savaş karşıtı eylem yaptı. Kazım Özalp Caddesi girişinde toplanmasının ardından Cumhuriyet Meydanı'na yürümek istedi. Polisin yürüyüş yapılmasına izin vermeyerek barikat kurması üzerine bir süre oturma eylemi yapan grup, sloganlar atarak protestoda bulundu. Protestoya bazı kadınlar da ziller, düdük, tencere ve su bidonlarıyla ses çıkararak eşlik etti.

Grup adına açıklama yapan açıklama yapan Özlem Yavuz, 7 Haziran seçimleri öncesi başlayan ve seçim sonuçlarıyla birlikte hızını artıran savaş ortamı yaratma gayretinin derinleşerek devam ettiğini savundu. Yavuz, AKP iktidarının Suruç'taki IŞİD saldırısını bahane ettiğini ve IŞİD'e karşı savaş adı altında toplumsal muhalefete savaş açtığını söyledi

Savaşın yaşandığı her yerde kadınların en ağır bedelleri ödemek zorunda bırakıldığını söyleyen Yavuz, şöyle konuştu:

"Savaş kadınlar için göç demek, yoksulluk demek, tecavüz ve ölüm demek. Zaten her Gün şiddet, taciz, tecavüz ve kadın cinayetleriyle mücadele etmek zorunda kalan kadınlar, bir de savaşın en acı gerçekleriyle karşı karşıya bırakılıyor. Biz kadınlar hem Ortadoğu'da hem Türkiye'de barış istiyoruz. Bu nedenle herkesi savaşa karşı sesimizi yükseltmeye çağırıyoruz."

ADANA

“Bombalar hayatımıza düşüyor. Barıştan vazgeçmiyoruz” diyen Adana Kadın Platformu Üyeleri ülkenin birçok yeriyle eş zamanlı olarak Atatürk Parkı’nda gerçekleştirdiği eylemle hükümetin savaş politikalarını protesto etti. Platform üyeleri ellerinde bendirlerle ve zılgıtlarla barış çağrısı yaptı. Platform adına basın açıklamasını okuyan Deniz Uslu, kadınların evlerde, işlerde, sokakta maruz kaldığı erkek şiddetinin savaş ikliminde kat be kat artacağını belirterek “ Biz kadınlar olarak barışta ısrar ediyoruz; çünkü savaşın getireceği işsizlikle, yoksullukla, belirsizlikle ilk yüz yüze gelecek olanlarız” dedi.  Barış dilinin egemen olması için mücadele ettiklerini söyleyen Uslu, “Çünkü milliyetçiliğin, uçuşan bayrak, vatan ulus, kahramanlık, şehitlik laflarının eşitsizlik ve kadın düşmanlığı üzerine kurulu olduğunu ve dönüp dolaşıp bizleri vurduğunu iyi bilen kadınlarız” şeklinde konuştu.

KADINLAR OLARAK SUSMUYORUZ

Türkiye’nin pek çok ilinde pervasız açıklamalarla halkları birbirine düşürmeye yönelik açıklamalar yaparak savaş çığırtkanlığı yapanlara karşı bir araya geldiklerini ifade eden Uslu, “savaş ortamına ‘sırt dayayarak’ siyasi rant elde etme planlarına barışın sesini yükseltmek, her ne olursa olsun silahların susması ve barış için ısrar ettiğimizi bir kez daha haykırmak için alanlardayız” dedi. Bület Arınç’ın Nursel Aydoğan’a yönelik söylediği “bir kadın olarak sus” sözlerine tepki gösteren Uslu, “Kadınlar olarak susmayacağız, bu topraklarda adil, eşit ve hakiki bir barış kurulana kadar barış için ısrar edeceğiz. Hemen şimdi! Silahlar sussun. Barış konuşsun” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Babaannem ömrü boyunca hamsi yemedi!

SONRAKİ HABER

Savaş eksiltir kadından

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...