27 Ocak 2007 01:00

Hrank Dink cinayetini kınayanlara soruşturma


Tunceli’nin Hozat ilçesinde Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine tepki göstermek amacıyla yapılan basın açıklamasına soruşturma açıldı. Hozat Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde basın açıklamasında konuşan Emek Partisi (EMEP) Hozat İlçe Başkanı Erdem Ulaş Çelik’in ifadesi alındı. Çelik, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet etmekle suçlanıyor.
Geçtiğimiz hafta uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink için Tunceli’nin Hozat ilçesinde 23 Ocak’ta yapılan basın açıklamasına jet hızıyla soruşturma açıldı. İlçe meydanında bir araya gelen Hozatlılar, basın açıklamasında cinayete olan tepkisini dile getirmiş, Dink’in anısına mumlar yakmışlardı.
Basın açıklamasından bir gün sonra Hozat Cumhuriyet Savcılığı, eylemle ilgili soruşturma başlattı.
Soruşturma kapsamında eylemde konuşan EMEP Hozat İlçe Başkanı Erdem Ulaş Çelik’in ifadesi alındı. 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet etmekle suçlanan Çelik, konuşmasında, “Dink’i katledenler gerçekte barış taleplerini, halkların kardeşliğini, halkların eşit ve özgür olarak bir arada yaşamak arzusunu, insan haklarını, demokrasiyi hedef almışlardır” demişti.
Baro: Doğru değil
Hukukçular açılan soruşturmaya tepki gösterdi. Tunceli Baro Başkanı Özgür Ulaş Kaplan, Dink cinayetinin Türkiye’yi sarsan siyasi bir cinayet olduğuna işaret ederek, “Türkiye’de milyonlarca kişi tepkilerini dile getirmek için böyle açıklamalar gerçekleştirmişlerdi. Yetkililerin bu olayın açığa çıkması için üstüne gitmelidirler. Yapılması gereken soruşturma açmak değildir” dedi.
Hozat’ta yaşananların da demokratik tepki olduğunu söyleyen Kaplan, Hrant Dink’in düşüncesini demokratik şekilde dile getirdiği için cinayete kurban gittiğinin altını çizdi. Kaplan insanların düşüncelerini şiddete tahrik etmeden ifade edebileceğini söyledi.
İHD: Traji komik
İHD Tunceli Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım ise ifade özgürlüğü kapsamında düşüncelerini dile getiren Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin yapılan basın açıklamasına ilişkin böylesi bir tutumun sergilenmesini “traji komik” ve “kabul edilemez” olarak değerlendirdi. Basın açıklamalarını izne tabi olmadığını, bunun Yargıtay kararlarından örneklerle de bilindiğini belirten Yıldırım, “Böylesi bir soruşturma, insan hak ve özgürlükleri ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sözleşmelerine aykırıdır. 301. maddenin kaldırılması için aralarında milletvekillerinin bulunduğu birçok kişi ve kurumun tepkilerini dile getirmesine rağmen böyle soruşturmaların açılması dikkat çekici” diye konuştu. (Tunceli/EVRENSEL)
Cem Emir

Evrensel'i Takip Et