2 Şubat 2007 01:00

Çukurova’da pamuk Konya’da pancar tehlikede


Son yılların en kurak kışının yaşandığı Türkiye’de küresel ısınmayla kendini gösteren kuraklığın, önümüzdeki yıllarda Çukurova için pamuk ve Konya ovası için mısır ve pancar üretimini olumsuz etkileyeceği bildirildi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya’nın merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hepokur, yaptığı açıklamada, dünyayı tehdit eden küresel ısınma ve kuraklığın Türkiye’de de ciddi boyutlarda yaşandığını söyledi.
Kuraklığın sürmesi durumunda Çukurova ve Konya Ovası’nın çöl olacağı yolunda bilim adamlarından açıklamalar geldiğini belirten Hepokur, şunları kaydetti: “Küresel ısınmayla kendini gösteren kuraklık, önümüzdeki yıllarda Çukurova için pamuk ve Konya Ovası için pancar ve mısır üretimini olumsuz etkileyecek. Bunlar, yağışla yetişen ve verim veren ürünlerdir. Çukurova pamuk için sorunu bugünden yaşamaya başladı. Konya Ovası’nda hububat için şimdilik sorun görünmüyor. Mart ve nisanda yağış alınırsa verimde sorun olmaz. Yer altı ve yer üstü sularının giderek azaldığı göz önüne alındığında, Konya ve çevresinde pancar üretimi yakında tarihe karışacak. Suyu seven pancar için gelecek yıllarda su bulamayacağız.”
Uyarılara rağmen
Bütün uyarılarına karşın su kullanımı konusunda bir çalışma yapılmadığını, bunun sonucunda Türkiye’de suyun giderek tükendiğini ifade eden Hepokur, “Şimdi de kuraklık riskiyle karşı karşıya kaldık. 20 ton su kullanarak yapacağımız üretimi 100 ton suyla yapmaya devam edersek kuraklık riskini azaltamayız. Halen pancarı salma sulamayla suluyoruz. Yakında pancar üretim alanlarında damlayla bile su olmayacak” dedi.
Özellikle Çukurova ve Konya Ovası için kuraklık riskine karşı yeni çalışmalar ve araştırmalar yapılması gerektiğini bildiren Hepokur, “Tarımsal ürünlerin kuraklığa dayanıklı çeşitlerinin geliştirilmesi gerekiyor. Yağış miktarına göre ürün çeşitlendirilmesine gidilmeli. Pamuk ve hububat için daha az suyla yetişen çeşitler geliştirilebilir, daha uz suyun kullanılacağı teknikler hayata geçirilebilir” diye konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)
Buğday ithalatı gerekli değil
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son yağışlarla, tarımda 2006-2007 dönemi için kuraklık riskinin azaldığını belirterek ‘’Buğday ithalatına ihtiyaç yok’’ dedi.
Son yağışlarla birlikte, Ziraat Odalarıyla yapılan görüşmelerin sonucunda çoğu yerde tarımsal kuraklık riskinin azaldığı veya kalmadığını bildiren Bayraktar, Sadece Çukurova yöresinde geç ekimlerde kuraklıktan dolayı çimlenme gerçekleşemediğinden, yüzde 20-25 civarında bir üretim azalması olabileceğinin ifade edildiğini belirtti. Bayraktar’ın verdiği bilgiye göre, Gaziantep ve Nizip yöresinde mevsimin üçüncü karı yağdığından, buğdayda verim düşüklüğü riski bulunmuyor. Orta Anadoluda hububatta rekolte düşmesiyle ilgili risk azalırken, mart ve nisan ayı yağmurları verimde belirleyici olacak. Güneydoğu Anadoluda, Şanlı Urfada hafta sonu başlayan yağmur ve kar yağışı devam ettiğinden buğdayda şimdilik verim düşmesine ilişkin risk ortadan kalktı.

Evrensel'i Takip Et