5 Şubat 2007 01:00
Yeni stratejiye Bushtan başka güvenen yok
GÜNÜN YAZILARI
ABD Başkanı George W. Bushun, uzun tartışmalar sonucunda açıkladığı ve yeni çıkış olarak tanımladığı yeni Irak stratejisine, ABDde güven giderek azalıyor.
Bush yönetimine yakınlığıyla bilinen The Washington Post gazetesinde yer alan bir habere göre yeni stratejiyi planlayan Amerikalı yetkililerin dahi, şimdilerde plana kuşkuyla baktığı ifade edildi.
Irak işgaline yapılan harcamalar nedeniyle ülke içindeki sağlık ve diğer sosyal hizmetlere ayrılan bütçeleri de kısacağını açıklayan Bushun yeni planının, Iraktaki Amerikan işgal askerleri arasında da şimdiden kaybedilmiş hedef yorumlarıyla karşılandığı ifade edilirken stratejiyi hazırlayan üst düzey yöneticilerle uzmanlar, yeni Irak stratejisinin başarısının, Iraktaki hızlı siyasi ve ekonomik reformlara bağlı olduğunu belirterek Bu reformlar bile yapılsa, stratejinin amacına ulaşması çok zor. Nitekim, reformların başarısızlığı geçen sene de hüsranla biten Bağdat taarruz planlarının bir benzerini tetikler. Ancak bu kez farklı olarak ikinci bir şans yok diye konuştular.
Yeni bir yön yok
Irak Başbakanı Nuri El Maliki konusundaki belirsizlerin de yeni strateji hakkındaki endişelerde etkili olduğunu belirten Washington Post, Strateji giderek derinleşen Sünni-Şii-Kürt bölünmelerini, aşırıcılar ve ılımlılar temelinde bir bölünmeye oturtmak amacında. Fakat Bushun yeni planlarında yeni bir durumun olmadığı da çok açık. ABDnin bölge politikası, Mart 2003 işgali başladığından bu yana Amerikan askeri gücünü, para ve istikrarlı bir Irak hükümetiyle ekonomisi üzerine oturmuş durumda. Strateji ayrıca, geçen seneki temizle, ele al ve inşa et gibi etkili unsurları da içinde barındırıyor. Fakat ele al ve inşa et bölümü, bugüne kadar uygulanabilmiş değil ifadelerini kullandı.
Askerler şans vermiyor
Öte yandan ABD Başkanı Bushun, yeni stratejisinin askeri başarısını ise Iraka gönderilen ek işgal birlikleri kararına bağlarken, Iraktaki Amerikan işgal askerlerinin, kararı kaybedilmiş hedef olarak gördükleri ifade edildi.
Iraka gelen ek işgal birliklerinin, ülkedeki saldırıları kısa bir süreliğine bastırabildiğini belirten askerler, yeni stratejinin başarısızlığının temel nedenleri arasında Iraklı birlikler arasındaki rüşvet ve yetersizlik, Irak mezhep çatışmalarının karmaşıklığı ve Irak halkının desteğinin yokluğunu saydı.
Bağdatın Sadr Mahallesinde görev yapan 22 yaşındaki çavuş Chance Oswalt, Daha fazla ve daha fazla asker göndermeye devam edebilirler. Fakat buradaki insanlar, bizimle beraber çalışmadığı sürece hiçbir şansımız yok dedi.
Komando Herbert Gill ise Zafer ne gibi görünmeli? Sürekli kendi etrafımızda dönüp yeni bir bölgeye giriyoruz. Fakat her zaman karşımızda bizi öldürmeyi bekleyen yeni birileriyle karşılaşıyoruz ifadelerini kullandı. İşgal askerlerinin mezhep çatışmalarını durdurmaktan çok uzak olduğunu da belirten Gill, Yeni askerler geldiğinde, yeni operasyonlar yaptık ve sonucunda belli bölgelerdeki direnişi bitirdik denildi. Fakat kısa bir zaman sonra direnişçiler yeniden hortladı diye konuştu.
Japon bakandan eleştiri
Öte yandan ABDnin yakın müttefiklerinden Japonya Dışişleri Bakanı Taro Aso, 2003te başlayan işgalin ardından ABDnin eylemlerini olgun olmaktan uzak olarak niteledi.
Japon finans gazetesi Nikkei Asonun yaptığı bir konuşmasında ABD eski savunma bakanı Donald Rumsfelde göndermede bulunarak, Rumsfeld yoluna devam etti ve Iraka girdi. Ancak Irakın işgalinin ardından yapılan operasyon olgun olmaktan çok uzaktı ve pek iyi gitmedi. Bu yüzden halen problem var sözlerine yer verdi.
Bu arada Irakta önceki gün gerçekleştirilen ve işgalin en kanlı saldırısı olarak kayıtlara geçen Bağdattaki intihar saldırısında ölenlerin sayısı 135e ulaştı.
Reuters haber ajansına göre ise, ülkede sadece geçen hafta yapılan kanlı saldırılarda bini aşkın Iraklı yaşamını yitirdi. Önceki günkü kanlı saldırılarda yaralananların sayısı 300ü geçerken, yeni saldırılarsa hız kesmedi. Ülkede dün gerçekleştirilen saldırılarda ölenlerin sayısı 20yi geçti. (DIŞ HABERLER)
Devasa savaş bütçesi önerisi
ABDdeki ve Iraktaki askerler arasındaki bu rahatsızlıklara rağmen ABD Başkanı Bush ise cumartesi günü yaptığı açıklamada, yeni bütçe önerisinde başta sağlık hizmetleri olmak üzere ülke içi harcamaların kısılacağını ve bunların yerine savunma ile işgal masraflarının öncelikli olarak artırılacağını duyurdu.
2007-2008 yılı bütçesini bugün Kongreye sunması beklenen Bushun, Afganistan ve Irak işgalleri için Kongreden 245 milyar dolar isteyeceği öğrenildi. Yeni bütçe kesintileri doğrultusunda, sağlık hizmetleri sektöründen 70 milyar dolarlık vergi kesintisine gidileceği ve bunun da savaş bütçesine ayrılacağı ifade edilirken ABDde yayımlanan The New York Times ile The Washington Post gazeteleri, bütçenin Bushun öngördüğünden daha fazla olduğunu belirtti.
Gazeteler, söz konusu kesintiler nedeniyle ABDlilerin ilaç, muayene ve diğer sağlık hizmetlerine daha fazla para harcamak zorunda kalacaklarına dikkat çekti. Kongrede çoğunluğu oluşturan Demokrat Parti üyeleri ise Bushun yeni bütçesini mali pervasızlık olarak niteledi. (DIŞ HABERLER)
Bu da El Kaidenin yeni stratejisi
Irak El Kaidesi, Bushun yeni stratejisine yeni bir saldırı stratejisi ile karşılık vermeye hazırlandığını açıkladı. El Kaide bağlantılı Mücahitler Şurası Başkanı Ebu Abdullah Raşid El Bağdadi, savaşı, Bağdatın dışına doğru genişleteceklerini söyledi. 22 dakikalık bir ses kaydı yayınlayan El Bağdadi, Onur adını verdikleri yeni operasyonlarla, Bushun 21 bin 500 yeni asker göndererek uygulayacağı yeni stratejiye cevap vereceklerini söyledi.
El Bağdadi ayrıca, Yeni operasyonlar, Bushun başarısızlığını ilan etmesine değin sürecek dedi. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et