8 Şubat 2007 01:00
Beykoz Belediyesi yıkmamakta direniyor
Beykoz Belediye Encümeni, Acaristanbul villalarına ilişkin Danıştayı bekleme kararı aldı. Çevre ve Orman Bakanlığının belediyenin yıkım kararı almamasına tepki göstermesi ve belediyeyi suçlamasının ardından yapılan encümen toplantısından yine yıkım kararının çıkmaması Belediye Acarları koruyor mu? sorusunu akla getirdi. Mimarlar Odası ile birlikte belediyeye açtıkları davayla orman talanını ortaya çıkaran Tüko-Der Beykoz Şube Başkanı Aysel Can Ekşi belediyenin yıkımı gerçekleştirmemek için elinden geleni yaptığını söyledi.
Ruhsatın karşılığı ne?
Bakanlığın geçtiğimiz hafta içinde yaptığı açıklamayı değerlendiren Can Ekşi, bakanlığın Acaristanbul olayında büyük ihmali bulunduğunu, ama son gelinen aşamada bakanlığın olumlu tavır takındığını ve bu anlamıyla iyi adımlar attığını söyledi. Belediyenin neyin karşılığı olarak Acarlara ruhsat verdiğini hâlâ açıklayamadığını ifade eden Can Ekşi, Belediye yasal sürece uymadan ruhsat verdi. Bu bir suçtur. Şimdi de yargı kararlarını yerine getirmiyor. Yargı kararları son derece açıktır. Bölge İdare mahkemesinin verdiği kararın bozulması istemiyle belediye Danıştaya başvurdu ve Danıştay temiz isteğini reddetti. Bir kez daha Danıştaya gittiler ama bir kez daha reddedildiler. Belediye bu haliyle kamu görevini kötüye kullanmayla başlayarak suç işlemeye devam ediyor. Halkın çıkarlarını koruması gereken belediye Acarların savunuculuğunu yapıyor diye konuştu.
Karşı çıkanlar cezalandırıldı
Kamu görevini kötüye kullananların cezalandırılmadığını belirten Can Ekşi Bazı köşe yazarları ve yerel gazeteler Bu villalar yıkılırsa kimse Beykozda köpek kulübesi bile yapamaz şeklinde asılsız haberler yaparak insanları yanlış bilgilendirmek sureti ile Acaristanbulun yıkılmaması gerektiğine halkı ikna etmeye çalışıyorlar diyerek olayın başka bir boyutuna dikkat çekti. Bunların yanı sıra görevini layıkıyla yapmaya çalışanların da engellendiğini ve belediye içerisinde farklı birimlere kaydırıldıklarını ifade eden Can Ekşi, Eski Emlak İstimlak Müdürü bu sıfır kotu ile ilgili olan belgeyi imzaladığı için görevinden alınıyor, onun teknik elemanı olan kişi hemen müdür yapılıyor ve belgeler ona imzalattırılıyor dedi.
Can Ekşi, belediyenin yıkımı erteleme yetkisi olmadığını belirterek Beykoz Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Ekşi şöyle konuştu: Bu binaların yıkılmamasını, encümenin bunu ileri bir tarihe ertelemesini, burada neler olduğunu anlamak mümkün değil. Beykoz Belediyesi tam bir taşeron gibi davranıyor.
4 günde 138 villa
Davanın gelişim sürecini de anlatan Can Ekşi, Serdaroğlu Ormanında 99 yılında yıkılan okul ruhsat alamazken Acaristanbul 10 Nisan 2003te aynı yere ruhsat aldı. 911 tane yapının 833 tanesi villa diğerleri daha farklı yapılardır. Burası hem sit alanı, hem orman alanı hem de koruma amaçlı imar planları yapılmamış olan bir yer. Belediyenin, Orman Bakanlığının kesin izni olmadan orman alanına ruhsat verme yetkisi yokken, Serdaroğlu Ormanına ruhsat verdi sözleri ile gelişen süreci aktardı.
12 Şubat 2004te bölge idare mahkemesine dava açtıklarını hatırlatan Can Ekşi, mahkemenin 30 Haziran 2005 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı verdiğini dile getirerek, Kararı belediyeye 28 Ekim 2005te bildirdik. Bu arada başka bir şey daha öğrendik. 24 Ekim 2005te Beykoz Belediyesi Teknik Başkan yardımcısı ve Emlak İstimlak Müdürü 138 villanın su basman kodunu onaylıyor, yani inşaatın taban kotunun toprak hizasında olduğunu onaylıyor. 28 Ekimden sonraki zabıtlara ise 138 villanın kaba inşaatının bittiği yazılı. Bu şu demek; 138 villanın kaba inşaatı 4 günde bitti. 4 günde 138 villanın kaba inşaatı bitmeyeceğine göre, karardan sonrada inşaat devam etti ve belediye buna göz yumdu. Belediye böylece suç işlemiş oldu diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
Ersin Büyüktaş
Evrensel'i Takip Et