13 Şubat 2007 01:00

‘Bakım’ orman kıyımına dönüştü


Akhisar’ın Yatağan köyünde bulunan ormanda, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan “bakım” işlemleri köylülerin tepkisine yol açtı. Genel Müdürlük tarafından ihale sonucu özel bir şirkete devredilen kesim işlemleri adeta ağaç kıyımına dönüştü.
Akhisar’ın eski yerleşim yerlerinden bir orman köyü olan Yatağan’da gerçekleşen orman kesimine tepki gösteren köylüler, genç-yaşlı ağaç demeden tüm ağaçların kesilmesinin ağaç katliamı olduğunu ifade ettiler.
Yatağan köylüleri, 2-3 yaşındaki ağaçların kesildiği seyreltme işlemlerine anlam veremediklerini belirterek, “Görevlilere sorduğumuzda bize, ağaçların ömrünü tamamladığını söylüyorlar. Köylüler, 3 yaşında bir ağaç mı ömrünü tamamlamış” diye soruyorlar. Kesim işlemleri özel şirkete devredildikten sonra bu tür sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını belirten köylüler, önceden de seyreltme işlemlerinin yapıldığını ama böyle sıradan kesimin yapılmadığını, kesim işlemlerinin özele devredilmesinden sonra bunların yaşandığını belirtiyorlar.
Yüzlerce dönümlük alanda gerçekleşen kesim işlemi Yatağan köyü, Zeytinliova kasabası, Selvili köyü ve Harta bölgesinde gerçekleşiyor.
Zeytincilik ile geçimini sağlayan, 700 nüfuslu Yatağan köyü kesimden en çok etkilenen köy durumunda. Köylüler, kesim işleminden köylerinin çevresindeki mesire yerlerinin ve yatırların bulunduğu bölgelerin zarar gördüğünü belirttiler. Ormanların kesilmesi nedeniyle, ormanlarda yaşayan yabani hayvanların ovaya ineceğini ve doğal hayatın olumsuz etkileneceğini ifade eden köylüler, “Böyle giderse bizim köyde yaşanmaz” dediler. Kesimi engellemek için imza toplamak da dahil, eylem yapmak gerektiğini belirten köylüler, “İleride çocuklarımıza, torunlarımıza ne diyeceğiz?” diye soruyorlar.
Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Köy Muhtarı Hüseyin Fikirli, 60-70 dönüm arazide bu kesim işlemlerinin yapıldığını, kesimlerin durdurulması için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirtti. Köy Azası Erdinç Ercan “Daha önceden de seyreltme işlemleri yapılıyordu ama şimdi sıradan kesim yapılıyor. Susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuz bir dönemde nasıl olur da böyle bir şey yapılıyor anlamıyoruz’’ diye konuştu.
Özelleştirmenin sonucu
Piknik alanlarının da giderek azaldığını belirten köylüler, “Bu orman bizim her şeyimiz, oksijen kaynağımız, yaşam kaynağımız. Gerekirse civar köylülerle bir araya gelip bu katliamın önüne geçmek için her şeyi yapacağız” diye konuştular. Güven Göktaş isimli köylü ise, bu durumun hükümetin uyguladığı özelleştirme politikalarının bir sonucu olduğunu, kesim işlemlerinin özele devredilmesinden sonra bu olayla karşı karşıya geldiklerini belirterek, “Özel şirket daha fazla kâr için genç yaşlı demeden bütün ağaçları kesiyor” dedi.
Ormana köylülerin zarar vermediğini, yangına dahi görevlilerden önce kendilerinin koştuğunu belirten Fedai Karataş, “Biz Yatağan köylüleri olarak, ormanlarımızı bugüne kadar koruduk, ne keseriz, ne kesileni alırız ne de kesilmesine izin veririz” dedi.
Yeniden ağaçlandırılacak
Kesim alanında görüştüğümüz kesim işçileri, kendilerine müteahhit firmanın ‘kes’ dediğini, kendilerinin de kestiğini belirttiler.
Akhisar Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı görevliler de, kesimin bakanlık tarafından ihale yoluyla yapılan periyodik bir kesim olduğunu belirterek, “Tensil (düz kesim) ve bakım sahası dediğimiz, belli bir programa bağlı olarak bu kesim gerçekleşiyor” dediler. Görevliler, bu bölgelerdeki ağaçların gelişimlerini tamamladığını bu nedenle kesimin bir seyreltme olmadığını, tüm ağaçların kesildiğini kabul ederek, kesim yapılan bölgelere tohum attıklarını buralarda tekrar kendiliğinden ağaçlar yetişerek ormanlık alan haline geleceğini ifade ettiler. (Akhisar/EVRENSEL)
Uygar Elmas

Evrensel'i Takip Et