20 Şubat 2007 01:00
Otopan kabusu sona erdi
Hollanda hükümetinin, asbestli gemi Otapanı Türkiyede söktürme düşüncesi hüsranla sonuçlandı. Hollanda Çevre Bakanının, geminin asbestten temizlendikten sonra sökülmek için Türkiyeye geri gönderilmesi yönündeki girişimlerinin boşa çıktığı anlaşıldı. Hollanda Çevre Bakanı, Hollanda meclisine gönderdiği bilgi notunda; Türkiyenin, asbest temizlense bile gemiyi kabul etmeyeceğini söylediğini belirterek yaşadığı hayal kırıklığını dile getirdi.
Türkiyenin, temizlense bile Otapanı kabul etmeyeceği; Hollandanın çok okunan günlük gazetesi Volkskrantta yayınlanan habere konu oldu. Türk hükümetinin, asbestin temizlenmesi halinde bile Otapanın Türkiyeye girişinin reddedileceği, Hollanda Çevre Bakanı Pieter Van Geelin parlamentoya gönderdiği bir bilgi notuna dayandırıldı. Hollandalı bakanın, kendi parlamentosuna gönderdiği 2007008321 sayılı bilgi notunda konuyla ilgili kullandığı ifadeler aynen şöyle: Şimşekler ile (gemiyi sökmek üzere satın alan Türk şirketi) Otapanın, 118699 sayılı notifikasyona uyacak şekilde Hollandada temizlenmesi (atık miktarının, geçtiğimiz yıl ilk bildirimi yapılan bin kg. asbest muhtevasına indirilmesi kastediliyor) konusunda anlaşmıştık. Ve ben de Otapanın, Aliağadaki Şimşekler Söküm Tesisine götürülmesinin masraflarını karşılayacaktım. Ancak 30 Ocakta Türkiye Çevre Bakanı ile bir telefon görüşmesi yaptım. Bu görüşmede Pepe, nereden gelirse gelsin sökülmek üzere gönderilen gemilerin Türkiyeye girişine izin vermeyeceğini belirtti. Halbuki kendisi, daha önce notifikasyonla uyumlu hale getirildikten sonra Otapanın Türkiye sularına girişine izin verileceği sözünü vermişti.
60 kat fazla asbest
Otapan gemisi, Hollandadan Aliağa Gemi Söküm Tesislerinde faaliyet yürüten Şimşekler adlı firma tarafından sökülmek üzere ithal edilmişti. Hollanda makamlarının Otapanda 1 ton asbest olduğu yönündeki beyanına rağmen yine Hollandada yapılan bir araştırmada, 60 ton asbest ve miktarı belli olmayacak şekilde diğer zehirli maddelerin olduğu yönünde belgeler ortaya çıkmıştı. Gemide, beyan edilenden 60 kat fazla asbestin olduğunun belgeleriyle ortaya çıkmasının ardından Çevre Bakanlığı, geminin Türk karasularına girişine izin vermemiş, konuyla ilgili görüşmeler yapmak üzere Türkiyeye gelen Hollanda Çevre Bakanının temasları da sonucu değiştirmemişti. Otapanın geri gönderilmesinde, geminin taşıdığı tehlikenin ortaya çıkmasının yanı sıra İzmirde birçok meslek örgütü, sendika, dernek ve platform tarafından oluşturulan Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişiminin de önemli bir etkisi olmuştu. Birçok eylem ve etkinliklerle gemideki asbestin tehlikelerine dikkat çeken girişim, hileli ve yalan beyanlarla Türkiyeye getirilmesine izin verilen Otopan gemisini, Yasadışı Trafik olarak niteleyerek Hollandaya iade edilmesi yönünde başarılı bir kampanya yürütmüştü. Girişim, Otapanın gönderilmesini doğayı, insan yaşamını ve temiz bir çevreyi savunanların ortak zaferi olarak nitelemişti.
Zehirli atıklar konusunda kirli bir sicili olan Hollandanın, geçen ağustos ayında Batı Afrika ülkelerinden Fildişi Sahilinde, başkent Abidjan civarına gizlice bırakılan ve 7 kişinin ölümüne yol açan zehirli atıkların da sorumlusu olduğu belirlenmişti. (İzmir/EVRENSEL)
Özer Akdemir
Evrensel'i Takip Et