22 Şubat 2007 01:00
Sınır ötesi gerginliği
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıtın, Iraktaki Kürt yönetimine yönelik sert açıklamaları ve ABDnin destek vermemesi durumunda da PKKye karşı sınır ötesi bir operasyon düzenlenebileceğine dair sözlerinin ardından, sınır ötesi tartışması, dün de gündemin ön sıralarındaydı. ABD, Büyükanıta yanıt gibi anlaşılabilecek açıklamasında, Türkiyeye muhatap olarak Irakı gösterirken, Ankarada, Dışişleri Bakanı Gül ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Yardımcısı Adel Abdelmehdi, Sınır ötesi istemiyoruz diye konuştu.
Irak: Sınır ötesi istemiyoruz
Türkiyeye bir çalışma ziyareti gerçekleştiren Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Adel Abdelmehdi, tek taraflı adımlarla çözüme ulaşılamayacağını söyleyerek sınır ötesine kapıları kapattı.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Adel Abdelmehdi ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Irakın Türkiyenin komşu ve akrabası olduğunu söyledi. Gül, Irakın istikrara, birlik ve bütünlüğe kavuşturulmasının Türkiye için oldukça önemli olduğunu belirtirken, Abdelmehdi de geçmişte olduğu gibi bugün de iki ülkenin ortak çıkarları olduğunu kaydetti.
Irakta yaşananların bölge ama özellikle Türkiye üzerindeki etkisini bildiklerini kaydeden Abdelmehdi, Irakın geçirmekte olduğu zor dönemde Türkiyeden her türlü desteği gördük dedi.
Irakta bölge sınırları konusunda da Kerkük gibi bazı sorunların bulunduğunu ifade eden Abdelmehdi, bütün bu sorunların anayasa ve uzlaşma yoluyla çözüleceğini kaydetti.
Abdelmehdi, Türkiyenin Kuzey Iraktaki PKK varlığına karşı uluslararası haklarını kullanarak bir müdahalede bulunması ihtimaline karşı ne düşündüklerinin sorulması üzerine de Irakta anayasaya göre hareket ediyoruz dedi. Irakta sadece PKK değil Halkın Mücahitleri gibi başka örgütlerin de bulunduğunu, ayrıca sınırdan başka teröristlerin de geçtiğini söyledi.
Tek taraflı adımlarla çözüme ulaşılamayacağını da söyleyen Irak Devlet Başkanı Yardımcısı, bu konuda işbirliği yapılmasının gerektiğini ifade etti.
Abdelmehdi, Nasıl ki Iraktan anayasa ile ilgili uygulamalarda esneklik isteniyorsa, bu tür sorunların da benzer biçimde ele alınması gerektiğini söyledi.
Öte yandan Gülün Abdelmehdi ile yaptığı görüşmede, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısını PKK konusunda uyardığı ve PKKnın Irak için de bir sorun olacağını söylediği bildirildi.
ABDden Büyükanıta yanıt
Büyükanıtın Kuzey Irakta iki grubun, PKKya destek verdiği yönündeki sözleri, ABD Dışişleri Bakanlığının günlük basın bilgilendirme toplantısının da gündemindeydi.
Büyükanıtın bu yöndeki yorumlarını görmediğini belirten ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Tom Casey, Ancak biz Irak hükümeti -buna Irak Devlet Başkanı Celal Talabaniyi de dahil ederim- ve Kürt bölgesinin diğer temsilcilerinin, PKKyla mücadele konusunda bizimle ve Türk hükümetiyle birlikte çalışmaya kararlı olduklarını inanıyoruz dedi.
Irak hükümetinin bu soruna karşı harekete geçme konusunda kararlı olduğuna inandıklarını belirten Casey, Amerikanın bu konuyu çok ciddi biçimde ele aldığını, bu yüzden de emekli Orgeneral Joseph Ralstonı özel temsilci olarak atadıklarını söyledi.
Bunun çok ortada bir sorun olduğuna değinen Casey, kendilerinin de Türk hükümeti, Irak hükümeti ve Irakın kuzeyindeki yetkililerle çalışma konusunda kararlı olduklarını ifade etti.
Casey, Türkiyenin Kerkükle ilgili kaygılarının da hatırlatılması üzerine Kerkük sorununa Iraklılar tarafından çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Casey, Irak Anayasasında bu sorunun nasıl çözüleceğine dair prosedürlerin bulunduğunu kaydetti.
MGK yarın aynı konuyu görüşecek
Öte yandan, Milli Güvenlik Kurulu da yarın, Irakla ilişkiler ve yaklaşan bahar ayları nedeniyle terörle mücadelede izlenecek yöntem gündemiyle toplanacak.
Iraka ilişkin dosyada ise ülkedeki politik durumun yanı sıra Kerküke ilişkin gelişmeler özel yer tutuyor.
Sınır ötesi operasyon ve Iraktaki Kürt yönetimiyle ilişkiler konusunda hükümete göre daha sert açıklamalar yapan Genelkurmay Başkanı Büyükanıtın, MGK öncesinde kuvvet komutanlarıyla bir araya geleceği ve askeri kanadın toplantıya özel bir hazırlıkla geleceği belirtiliyor. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et