23 Şubat 2007 01:00
Golan Tepelerinde hareketlilik
İsrailli gazete Haaretz, İranın yardımıyla silahlanma yarışına girdiğini iddia ettiği Suriye ordusunun, Golanda büyük bir tatbikat yapan İsrail sınırına doğru bir hareketlilik içinde olduğunu ileri sürdü.
1967 yılında İsrail tarafından işgal edilen Golan Tepeleri, 1981 yılında ise ilhak edilmişti. Bu bölgeyi İsrailden geri isteyen Şam yönetimi ile İsrail arasındaki görüşmeler 2000 yılında tıkanmıştı. Suriye lideri Beşar Esadın müzakere teklifini reddeden İsrail ile Suriye arasında 2000 yılından bu yana görüşme yapılmıyor. Suriye, Golanın Suriyenin bir parçası olduğu konusunda bastırırken, İsrail ise Şam yönetimi ile destek verdiğini iddia ettiği Hamas ile Hizbullah ile bağlarını koparmadan masaya oturmayacağını belirtiyor.
İsrail-Arap Savaşı benzetmesi
İsrail gazetenin manşetten verdiği haberde, Suriye birliklerinin, İsrailin Suriyeden ilhak ettiği ve önceki gün son yılların en büyük tatbikatını başlattığı Golan sınırı yakınlarına konuşlanmak amacıyla hareketlilik içinde oldukları ileri sürüldü. Gazetenin savunma muhabiri, bu hareketliliği, Ekim 1973teki İsrail-Arap Savaşı sırasında bu cephedeki hareketliliğe benzetti ve Suriye ordusu, son zamanlarda İranın da mali yardımıyla eşi benzeri görülmedik biçimde güçlendi. Bu silahlanma yarışında, uzun menzilli roketler ve füzeler ön planda iddialarına yer verdi.
İsrail ordusunun dün Suriyeden ilhak edilen Golan Tepelerinde son 5 yılın en büyük askeri tatbikatını yaptığı bildirilmişti. İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, tatbikatın her ne kadar Suriye ile olası bir çatışmayla alakası olmadığını savunsa da, uzmanlar, tatbikatın geçen haftalarda İran ile ittifak tazeleyen Suriyeye yönelik gözdağı olduğu yorumunda bulunmuştu.
İsrail savaş istiyor!
Diğer yandan Hizbullahın iki askerini kaçırmasını bahane ederek, geçen yaz Lübnana saldıran İsrailin Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, yeniden silahlanma girişimlerini durdurmak bahanesiyle Hizbullah ile tekrar karşı karşıya gelebileceklerini söyledi.
Golan Tepelerinde İsrail ordusunun yaptığı tatbikatı izleyen Aşkenazi, geçen yıl 34 gün süren savaşta Hizbullaha büyük bir darbe vurduklarını, ancak örgüt ve lideri Hasan Nasrallahın milislerini hızlı biçimde yeniden takviye etmeye çalıştığını iddia etti. Aşkenazi, Hizbullaha çeşitli kanallardan silah kaçakçılığı yapıldığını da ileri sürdü.
ABDye suçlama
Öte yandan Hizbullah örgütü ise, Amerikan yönetimini, Lübnanın tekrar yapılanmasını engellemeye çalışmakla suçladı.
Örgütün sözcüsü Hüseyin Rahhal, ABD Hazine Bakanlığının, Hizbullahın tekrar güç kazanmasının engellenmesini işaret ederek, Cihad El Bina adlı inşaat firmasını hedef göstermesinin, İsrail saldırılarında harap olmuş bölgelerin tekrar yapılandırılmasını istemediği anlamına geldiğini belirtti.
Rahhal, ABD, açıkça Beyrut ile Lübnanın güneyinin yapılanmasını hedef alıyor dedi. ABD Hazine Bakanlığı, Hizbullah üyelerince idare edildiğini iddia ettiği Cihad El Binanın, İrandan para yardımı aldığını açıklamış ve bu kurumun hesaplarını dondurmuştu. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et