24 Şubat 2007 01:00

108 trilyonluk skandal


İETT’nin Ayazağa Garajı’nın özel sektöre 10 yıllığına devretme ihalesinde 108 trilyonluk liralık skandal ortaya çıktı. 15 Şubat 2007’de üçüncü kez ertelenen ihale dün İETT Genel Müdürlüğu’nde gerçekleştirildi. Dört firmanın teklif vermesiyle yapılan ihalede şartnamenin değiştirildiği ortaya çıktı. Değişikliğe göre ihaleye 10 yıl için yaklaşık 120 trilyon lira bedel ödemesi gereken firma sadece 12 trilyon TL ödeyecek. İhaleyi alan firmanın yılda 60 trilyon lira kazanacağı tahmin ediliyor. Tüm Bel Sen 4 No’lu Şube Başkanı Halim Gürbüz , “Değiştirilen şartname ile peşkeş üstüne peşkeş eklenmiş oldu” dedi.
Bir kelimenin bedeli 108 trilyon
Eski şartnamede “toplam yıllık hat kira bedeli” 12 milyon 32 bin 334 YTL (yaklaşık 12 trilyon ) iken yeni şartnamede “yıllık” sözü çıkartılarak toplam 10 yıllık hat kira bedeli 120 trilyon olması gerekirken, 12 trilyona indirildi.
Aynı şekilde eski şartnamede “araç başına yıllık kira bedeli” 26 bin 738 YTL (yaklaşık 27 milyar TL) iken, yeni şartname de yine “yıllık” ifadesi yer almadı. Böylece ihaleyi alan firma 10 yılda araç başına hat bedeli olarak 270 milyar ödeyecekken, bu miktar 27 milyar TL’ye düşürülmüş oldu. Şartnamede bir tek 10 milyon 698 bin 912 YTL (yaklaşık 10 trilyon 700 milyar) olarak belirlenen “yıllık garaj kirası bedeli”nde değişiklik yapılmadı. Yeni şartname de bu kısımdaki “yıllık” sözü aynen kaldı.
60 trilyon kazanacaklar
İlk defa 4 Aralık 2006’da yapılan ihale, iki kez tek teklif veren firmanın Albayraklar olması gerekçesiyle iptal edilmiş, 15 Şubat 2007’deki son ihale ise tek teklif olsa da gerçekleşeceği açıklanmasına rağmen ertelenmişti. Değişen şartname koşulları bu ihalenin neden ertelendiğini de ortaya çıkarmış oldu. Firmanın yılda 60 milyon YTL kar edeceği tahmin ediliyor. (İstanbul/EVRENSEL)
Dört firma teklif verdi
İETT Genel Müdürlüğünün üç defa ertelediği Ayazağa Garajı ihalesi bu sefer gerçekleştirildi ve ihaleye 4 firma taklif verdi. İETT Genel Müdürlüğünde yapılan ihaleye, Güneş-Albayrak A.Ş. 682.5 bin YTL, Eurobus Invest-Metropolitan-Yeni İstanbul Halk Otobüsleri-İstanbul Halk Ulaşım-Öz Ulaşım A.Ş. 700 bin YTL, Turex-Efatur A.Ş. 750 bin YTL ve Kara Turizm-Hilal Meşrubat-Teknik Katı Atık Yönetimi A.Ş. ise 850 bin YTL geçici teminat bedeli ile katıldılar.Teklifleri değerlendirecek olan ihale komisyonu, firmaların yeterliliklerini inceledikten sonra gerekirse fiyat artırımı ve serbest pazarlık usulü ile ihaleyi karara bağlayacak.
Tüm Bel Sen: İki kat peşkeş
Gazetemize konuşan Tüm Bel Sen 4 No’lu Şube Başkanı Halim Gürbüz yeni şartname ile ihaleyi kazanacak firmanın 108 trilyon affa uğradığını onaylayarak, “Bu özelleştirmenin bir peşkeş olduğu zaten söylüyorduk. Değiştirilen şartname ile peşkeş üstüne peşkeş eklenmiş oldu. Halbuki sadece 2006 yılında Ayazağa Garajına bağlı hatlardan 60 trilyon kazanıldı. Bu rakamlar İETT’nin kendi rakamları. Neredeyse ihale için üzerine para verecekler. Şartname eski haliyle bile kuşkuluydu bunun üzerine ilk ihale bedelinin yarısını affediyorsunuz. İhalenin iptalini istiyoruz” dedi
Öte yandan ihale öncesinde İETT Genel Müdürlüğü önünde eylem yapan Tüm Bel-Sen’liler, İETT’nin parça parça tekellere teslim edilmeye çalışıldığını söyleleyerek ihalenin iptalini istediler.
Elif Görgü

Evrensel'i Takip Et