25 Şubat 2007 01:00

Hükümet önerileri dikkate almadı


AKP Hükümeti’nin, bugüne kadar bekletip, seçim yatırımına dönüştürdüğü “geçici işçilere kadro” düzenlemesinde sendikaların görüşleri düzenlemeye yansımadı. Yaklaşık 148 binini belediye işçilerinin oluşturduğu 220 bin civarındaki geçici işçinin beklediği düzenleme eleştirilere karşın imzaya açıldı.
Taslak, kadroya alınacak olanlara, “2006 yılı içerisinde usulüne uygun olarak vizesi yapılmış geçici iş pozisyonlarında toplam 6 ay ve daha fazla süreyle çalışmış olma” şartını getiriyor. “6 ay ve daha fazla sürelerde istihdam edilseler dahi, fiilen mevsimlik, kampanya ve orman yangınıyla mücadele işlerinde çalışanlar ile bu işlerde geçici işçi olarak geçirilen süreleri” kapsam dışında tutuyor. 2005 veya 2006 yıllarında aynı şartlarda çalışıp, askerlik, doğum veya sağlık kurulu raporuyla belgelendirilen sağlık sorunları nedeniyle iş sözleşmeleri askıya alınanlar da kadro verilecekler kapsamında yer alıyor. Ancak 2006 yılına kadar sürekli 6 veya daha fazla sürelerde çalışmış, 2006’da ise verilen vize nedeniyle 5 ay çalışmış olan geçici işçiler kapsam dışı bırakılıyor. Kapsam dışı kalan bir kesim de belediyelerin Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş şirketlerinde çalışan belediye işçileri.
Sözleşmelilik öneriliyor
Taslak sözleşmeli çalışmayı da öngörüyor. İlk taslakta sözleşmelilik zorunlu tutulurken, son taslakta gönüllü hale getiriliyor. Taslakta, kurumlar sayılarak, “bu kurumların fabrika, şantiye, atölye, çiftlik, arazi gibi geçici istihdamın zorunlu olduğu yerlerde işçiler eliyle gördürülmesi gereken işlerde fiilen çalışanlar”ın sürekli kadrolara alınacağı, dışında kalan geçici işçilerin ise istemeleri halinde 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın 4/B maddesi uyarınca sözleşmeli olabileceği belirtiliyor. Taslak imzaya açılırken, önümüzdeki hafta Meclis’e gönderilmesi bekleniyor. (Ankara/EVRENSEL)
Sendikalar taslağı eleştiriyor
Sendikalar, yasa tasarısında giderilmesi gereken çeşitli eksiklikler bulunduğunu belirttiler.
Petrol-İş
Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın bu konudaki temel taleplerinin geçici işçiliğin tamamen ortadan kaldırılması olduğunu dile getirdi. Kamuda geçici olarak çalıştırılan bütün işçilerin daimi kadroya alınmasını istediklerini vurgulayan Öztaşkın, “Hükümetin bu konuda bazı ayrımcı politikaları var. 6 ay gibi bir sınırdan söz ediliyor. Buna karşı çıkıyoruz, bu ve başka tür ayrımları doğru bulmuyoruz” dedi.
Hizmet-İş
Hizmet-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan yasa tasarısının muhtemelen gelecek hafta TBMM gündemine geleceğini söyledi. Tasarıda, memur işleri yapan geçici işçilere sözleşmeli personel olma ya da geçici işçi olarak kalma tercihi getirildiğini anlatan Arslan, bu konuda sözleşmeli personel pozisyonunun seçilmesi konusunda bir zorlama olduğunu söyledi. Arslan, bu konudaki seçeneklerin sözleşmeli personel pozisyonu ya da daimi kadro şeklinde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Arslan, özelleştirme mağduru olan 5 bin civarındaki işçinin de düzenleme kapsamına alınmasını istedi. Kamu kurumlarında geçen yıl 6 aydan az çalışan, ancak yaptıkları iş süreklilik arz eden işçiler bulunduğuna dikkati çeken Arslan, “Bu kişilerin kapsam dışında bırakılması ileride yasal sorun çıkarabilir. İlgili düzenleme mahkeme kararları ile iptal edilebilir. Bu nedenle 2006 yılında çalışan ve işleri süreklilik arz eden bütün geçici işçiler daimi kadroya alınmalı” dedi.
Tez Koop-İş
Tez Koop-İş Genel Başkanı Sadık Özben, memur işi yapan geçici işçilere sunulan sözleşmeli pozisyon-geçici işçilik tercihini kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Bu tercihe zorlanan işçilerin özellikle il özel idarelerinden valiler tarafından sözleşmeli personel pozisyonunu seçmeye zorlanacaklarını belirten Özben, şunları anlattı: “5-6 ay çalışan geçici işçilere daimi kadro verilirken, 11 ay çalışan işçilerin sözleşmeli personelliğe zorlanması hakkaniyete uyan bir tavır değil. Bu kişilerin daimi kadroya geçirilmesinin maliyeti, diğer geçici işçilerin kadroya geçirilmesinden çok daha az olacaktır. Kadroya geçirilmeyi hak edenler de öncelikle 11 ay çalışan işçilerdir. Dayatmada ısrar edilirse diğer sendikalarla dayanışma içinde eylemlerimizi sürdürürüz.”
Şeker-İş
Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök geçici işçi statüsünde yılın belli döneminde çalışan işçilerin kadroya alınmasının olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Düzenleme yapılırken şeker gibi bazı işkollarının kendine has özelliklerinin gözden kaçırılmamasını isteyen Gök, şöyle konuştu: “İşkolumuzda kampanya döneminde işe alınan ama doğrudan üretimde çalışan arkadaşlarımız var. Bunlar arasında kendisini usta, usta yardımcısı donanımında yetiştirenler bulunuyor. Üretime önemli katkı sunan 4-5 bin civarındaki bu arkadaşlarımızın tamamı olmasa da en azından bir bölümünün kadroya alınmasını istiyoruz.”
Belediye-İş
Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul, kadrosuz işçilerin bir bölümünün bile sözleşmeli statüye geçirilmesinin “sendikal haklar açısından kayıp” anlamına geleceğini söyledi. Yurdakul, sözleşmeli personel statüsünün “kazanılmış hakları ortadan kaldıran, hakkaniyete uygun olmayan bir uygulama” olduğunu belirterek, Ticaret Yasası’na göre kurulmuş olan ve belediyelerin yüzde 51 ve daha fazla paya sahip olduğu şirketlerde çalışanların da kadroya alınması gerektiğini ifade etti. “Haksızlıkları ortadan kaldırmak” iddiasıyla hazırlanan taslağın, bu haliyle haksızlıkları ortadan kaldırmadığının altını çizen Yurdakul, hükümete ve Türk-İş’e “yeni haksızlıklara meydan verilmemesi” çağrısında bulundu.
Genel-İş
Genel-İş Sendikası da taslağın “olumlu” ama “yetersiz” olduğu değerlendirmesini yaptı. Genel-İş’in taslağa ilişkin açıklamasında, kapsamın dar tutulmasının İş Yasası ile çeliştiği belirtiliyor. Genel-İş, belediye şirketlerinde çalışan işçilerin kapsama alınmasını istiyor ve aksi halde “belediye istihdamında yaşanan sorunlara kalıcı çözüm bulunamayacağı” görüşünde.
Sultan Özer

Evrensel'i Takip Et