27 Şubat 2007 01:00

Londra’da İran’a yaptırım zirvesi


BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın dışişleri bakanları dün Londra’da, nükleer çalışmalarını durdurmayan İran’a yönelik yeni yaptırımları görüşmek üzere bir araya geldi. Her geçen gün yeni bir Amerikan saldırısı tehdidi alan İran ise yine “geri adım yok” mesajları geldi. Londra’daki toplantıda, Tahran yönetimine hangi yeni yöntemlerle baskı uygulanabileceği tartışıldı.
Londra’daki toplantı kararı, BM’ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın, İran’ın kendisine verilen sürede, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almadığını teyit etmesi üzerine alınmıştı. Kurumun raporunda İran’ın, BM Güvenlik Konseyi’nin Aralık ayında aldığı karara uymayarak, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini genişlettiği de belirtilmişti.
ABD, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın, İran konusunda “ortak bir zemin bulacakları” konusunda iyimser tutum takınırken, Rusya ile Çin’in ise, bu ülkeye yönelik olarak daha sert yaptırımlar uygulamasını kararına direndiği yorumları yapılıyor.
Ambargo tehdidi
Zirveden önce açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İran’ın “dur düğmesine” basması gerektiğini ifade ederken, Tahran’ın nükleer çalışmalarını durdurması durumunda, bu ülkenin dışişleri bakanıyla görüşebileceğini söyledi.
İran’ı, nükleer programından vazgeçmemesi halinde ekonomisinin zarar göreceği yolunda tehdit eden Rice, bazı mali kuruluşların şimdiden İran’dan çekildiklerini açıkladı. Rice ayrıca, kısa vadede yabancı yatırımcıların, İran için hayati önem taşıyan petrol ve doğalgaz sektörlerine yatırımı keseceklerini de belirtti.
Bu arada aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, nüfuslarının büyük çoğunluğu Müslüman 7 ülkenin dışişleri bakanları da Pakistan’ın başkenti İslamabad’daki toplantılarında, İran’la ilgili son gelişmeleri de ele aldı.
Bakanlar İran’ın nükleer programının yarattığı gerilimin tehlikeli bir boyuta ulaştığı uyarısında bulundular ve sorunun çözümü için güç kullanılmaması gerektiğini vurguladılar.
Moskova kaygılı
Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran’a yönelik olası müdahale konuşmalarının kendilerini kaygılandırdığını söyledi.
Lavrov, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, “İran’a askeri bir müdahaleyle ilgili tahmin ve öneri içeren konuşmalar çok sık yapılmaya başlandı. Bu, bizi kaygılandırıyor” dedi.
Sergey Lavrov, bu konuyu tartışanların müdahale olasılığını dışlamadığını belirterek, “Bunlar arasında ABD Başkan Yardımcısı da (Dick Cheney) var. O da Avustralya ziyaretinde böyle bir seçeneği dışlamadıklarını söylemişti” diye konuştu.
Cheney, Avustralya’yı ziyareti sırasında İran’ın uranyum zenginleştirme programıyla ilgili beklentileri karşılamaması halinde müdahale konusunun gündeme gelip gelmeyeceği yolundaki soruya, “Tüm seçenekler masada” karşılığını vermişti. (DIŞ HABERLER)
Tehditli ‘soğuk savaş’ yorumu

İngiliz donanmasının en önemli yetkililerinden Keith Winstanley, Batı ile İran arasındaki gerginliğin, “Soğuk Savaş döneminin doruk noktasını hatırlattığı” yorumunda bulundu ve İran yönetimine tehditler savurmayı da ihmal etmedi.
İngiliz Daily Telegraph gazetesine mülakat veren Komodor Keith Winstanley, “İran, Körfezin kuzeyinde, Soğuk Savaş döneminin doruk noktasını hatırlatan türden bir dizi tatbikat yapıyor” ifadesine yer verdi. İngiliz donanma yetkilisi, İngiltere’nin ekim ayından beri bölgedeki deniz gücünü ikiye katladığını da belirterek, “Bölgedeki gemilerin çoğu tatbikat görevinde ama bunların saldırı kapasitelerini kullanabileceğimiz konusunda hiçbir şüpheye mahal yoktur” diyerek, tehdit savurdu. (DIŞ HABERLER)