6 Mart 2007 01:00
Piyasalar çalkalandı!
Çinde borsanın sert düşüşüyle başlayan küresel satış dalgası bu hafta başında da sürdü. Bankalar arası piyasada dolar 1.4625 YTL ile cuma kapanışa göre yüzde 1.9 yükseldi. Dolar böylece 30 Kasımdan bu yana en yüksek düzeye çıktı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi, yeni haftaya da sert düşüşle başladı.
Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 26 Kasım 2008 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 20.40 ile 26 Ocaktan beri en yükseği gördü.
Faizcilere yarıyor
Yaşanan borsa kaynaklı küresel dalgalanma, daha hassas, piyasaları kırılgan olan ülkelerde daha büyük dalgalanmalara yol açıyor. Türkiye de en hassas ülkelerden biri. Merkez Bankası döviz yükselişine müdahale ya da faizleri yükseltmek gibi iki tedbirden birini tercih edecek. Daha önceki tutumlara bakarak Merkez Bankasının faizleri artırmayı tercih etmesi bekleniyor. Yabancı ekonomi dergilerinde de yüksek faizin Türkiyenin elinde önemli bir koruyucu önlem olduğu yorumları yapılıyor. Fakat bu koz hem borsadan hem de faizden çifte ranta hizmet ediyor. Kurların yükselişini olumlu yorumlayan ekonomistler de bulunuyor. Olumlu bulanların tezine göre, Türk lirası aşırı değerli ve bu nedenle kurlardaki yükseliş Türkiye için bir fırsat. Daha rekabetçi TL ithalatı düşürüp ithalatı artırabilir. Ülke sanayisine olumlu katkı yapar. Dış açığın kapanmasına yardımcı olur. Tabii bu arada kurların ve faizlerin artmasının enflasyon etkisi yaratacağına ve enflasyon hedefinden sapma olacağına da dikkat çekiliyor.
Nisan ayı daha kritik
Yapılan uzman yorumlarında, Asyanın son yılların en büyük kayıplarından birini yaşamasıyla başlayan dalgalanmanın bir süre daha devam edeceği vurgulanıyor. Bunun başlıca nedenleri arasında; Japon Yeninin değer kazanması, Çinde ekonomiyi soğutma yönünde yapılan açıklamaların tedirginliği artırması, Avrupa borsalarının aşağı doğru hareket etmesi sıralanıyor.
Türkiyeyi de saran küresel rüzgarın nisanda şiddetlenebileceği yorumları yapılıyor. Nisanda, seçim, Irak konusu, Ermesi tasarısı gibi politik riskler daha da belirginleşecek. O dönemde yabancılardan sert çıkışlar olabilir. (EKONOMİ SERVİSİ)
Türkiye için büyük risk var
CHP İzmir Milletvekili, ekonomist Prof. Dr. Oğuz Oyan Türkiyenin böylesine dalga boyu büyük dış etkileri karşılayabilecek ekonomik yapıda olmadığını söyledi. Çin ve Uzak Doğunun krizlerinin Türkiyeye yansımasına ilişkin gazetemize değerlendirme yapan Oyan, dünyada bir mali kriz beklentisinin hep olduğunu, ancak bunun Türkiyeye yansımasının şiddetli olabileceği beklentilerinin de bulunduğunu söyledi.
Türkiye gibi, dış açığı, bütçe açığı, yüksek borçlanma gibi birçok açığı birden yaşayan ülkelerin çok büyük risk altında olduğunu kaydeden Oyan, Dünyadaki krizin etkilerinin adeta büyütülmüş, abartılmış olarak Türkiyeye yansımasını, büyük bir risk olarak değerlendirdi. 2006 Mayıs-Haziran aylarında yaşanan krizin etkilerinin hala atılamadığına, yüksek faizin sürdüğüne ve faizin 2006 Nisan ayı seviyesine inemediğine işaret eden Oyan, Türkiye böylesine dalga boyu yüksek dış etkileri karşılayabilecek yapıda değil dedi.
Evrensel'i Takip Et