11 Mart 2007 01:00

Barış anası ve Trabzonlu kadının hayatı birleşti


8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri Ankara, İstanbul başta olmak üzere bir çok ilde sürüyor. Ankara’da 8 Mart etkinliğinde barış annesi ve Trabzonlu kemençeci kadın; birbirlerinin acısına hüzünlenip, hayatlarını tanıdılar. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde bir araya gelen farklı bölgeden kadınlar; hem barış için hem de yoksulluğa karşı bir araya gelme çağrısında bulundular. DTCF Anadolu Kültür Sanat Topluluğu, önceki gün Muzaffer Göker Salonu’nda bir etkinlik düzenledi. Etkinlik, Bursa’dan Urfa’ya kadınların hayatını konu alan bir sinevizyon gösterimi ile başladı. Topluluk, ilk kez üniversitede; akademisyenlerin kadını anlattığı değil, kadınların kendi yaşamlarını ortaya koyduğu ve kendi bakışlarıyla çözümü anlattığı bir etkinlik yaptılar. Katılımcılar tarafından da büyük beğeniyle karşılanan etkinliğe, farklı bölgelerden, kültürlerden kadınlar konuşmacı olarak katıldı.
Etkinlikte söz alan Ardahanlı Barış Anası Hayrat Ekinci, bölgedeki kadınların; günlük yaşamlarının zor ve eziyetli olduğunu dile getirdi. Ekinci, “Bir ana düşünün ki çocuğunu büyütmüş, 9 ay karnında taşımış ama hiçbir şey değişmemiş. Göz bebeği gibi baktığı, yoksullukla büyüttüğü, başkasının verdiği üç beş giysiyle giydirdiği oğlunu, 16 yaşında göndermiş. Çatışmada kaybetmiş” sözleri, etkinliğe katılanları duygulandırdı.
‘Yüreğim dağlandı’
Trabzon-Tonya’nın bir köyünde büyüdüğünü söyleyen İlknur Yakupoğlu ise, ilk kez 16 yaşında köyünden çıkarak deniz gördüğünü söyleyerek, Barış anası Ekinci’nin anlattıklarının yüreğini dağladığını belirten Yakupoğlu, Karadeniz kadınlarının da gözü kara olduğunu, 1980’li yıllarda sırtlarında sepet, ellerine süt güğümleri ile gözaltına alınan çocuklarını karakolu basarak kurtardıklarını anlattı.
Emek Partisi GYK üyesi Özlem Yıldızer de kadın emeğinin; yaşamın her alanında sömürüldüğünü anlatarak çözümün kadınların elinde olduğunu dilli getirdi.
Anlamına uygun kutlanmalı
Kocaeli Üniversitesi öğrencileri, Tunceliler Derneği Lokali’nde yaptıkları etkinlikle 8 Mart’ı kutladılar. “Üniversiteli Genç Kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde Buluşuyor” konulu etkinlik çevresinde gerçekleştirilen panelde söz alan KOÜ Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Özlem Özkan’ın ve Eğitim Sen Kocaeli Şube Yöneticisi Osman Çolakoğlu’nun sunumları öğrenciler tarafından ilgi ile izlendi.
Panelde ilk sözü alan KOÜ Öğretim Üyesi Özlem Özkan 8 Mart’ın sınıfsal karakterine dikkat çektiği sunumunda son yıllarda feminist çevrelerin 8 Mart’ı “dünya kadınlar günü” olarak kutlama girişimlerini eleştirdi. Dünya kadınlar günü kavramının ideolojik saldırının bir parçası olduğunu söyleyen Özkan, sınıfa sahip çıkanların 8 Mart’ın tarihsel içeriğini hiç unutturmamaları gerektiğini vurguladı.
Eğitim Sen Kocaeli Şube Yöneticisi Osman Çolakoğlu ise, öğrencilere Medeni Kanun ve İş Yasası’nda kadınlar lehine yapılan değişiklikler hakkında bilgi verdi. Etkinlik “Bu gidişe dur demek için” isimli dia ve Grup Yolcu’nun müzik dinletisinin ardından sona erdi.
Öte yandan, Bolu’da KESK, Zile’de EMEP tarafından düzenlenen etkinliklerde 8 Mart’ın tarihsel önemi ve günümüzde kadın emekçilerin durumu ve sorunları ve emekçi kadınların mücadeleleri ile ilgili konuşmalar yapıldı. Yoğun katılımın olduğu etkinlikler müzik dinletileriyle sona erdi. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et