12 Mart 2007 01:00
Sendikalar ve milliyetçilik paneli
GÜNÜN YAZILARI
Eğitim Sen İstanbul 2 Nolu Şube tarafından düzenlenen Sendikalar ve milliyetçilik panelinde, Türkiyede sendikal mücadele içinde milliyetçiliğin etkisi ve sendikaların milliyetçiliğe karış konumu tartışıldı.
BEKSAVda önceki gün gerçekleştirilen ve Eğitim Sen İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Toprak tarafından yönetilen panele, konuşmacı olarak Sendika Uzmanı Osman Ergin, Radikal Gazetesi Yazarı Necmiye Alpay ve gazetemiz Yazıişleri Müdürü Fatih Polat katıldı. Paneldeki ilk konuşmacı olan Necmiye Alpay, milliyetçilik kavramını tarihsel olarak özetleyerek başladığı konuşmasında, farklı milliyetçilik tanımları yapıldığını, ancak milliyetçilik olgusunun sanayinin gelişmesiyle birlikte gündeme geldiğini söyledi. Osmanlıda kavimlere dayalı bir millet yapısı olduğunu dile getiren Alpay, bilinen anlamda milliyetçiliğin, Batının etkisi ile Osmanlının son döneminde başladığını anlattı. Başka uluslar karşısında kendisine üstünlük biçen milliyetçilik anlayışlarını eleştiren Necmiye Alpay, kendisinin millet-milliyet kavramı yerine toplum kavramını tercih ettiğini söyledi. Devlet kurmuş bütün milletlerde, milliyetçilik ve asimilasyon politikalarının farklı dozlarda da olsa etkisini gösterdiğini anlatan Alpay, Ne mutlu Türküm diyene denildiğinde de aslında tipik bir milliyetçilik çıkmazına düşüldüğünü dile getirdi.
Kürt sorunu ve sendikalar
Gazetemiz Yazıişleri Müdürü Fatih Polat ise Türkiyede sendikal hareketin biçimleniş sürecinde ırkçılığa ve milliyetçiliğe karşı bir mücadele içinde olunmadığını, bilakis milliyetçiliğin bir sendikal ilke olarak benimsendiğini söyledi. 1970lerde kurulan ve MHPlilerin sendika merkezi olan Milliyetçi İşçi Sendikaları Konfederasyonunu (MİSK) örnek veren Polat, Türk-İşin de bu konuda MİSKle paralel politikalar izlediğini anlattı. 1970lerde Türk-İş ve MİSKin, DİSKi Türkiyeyi Rusyaya bağlamak isteyen bir nifak merkezi diye tanımladıklarını hatırlatan Polat, bugün de daha çok Kürt sorunu üzerinden bir bölünme yaşandığını dile getirdi. Kürt düşmanlığı yapan milliyetçi anlayışlarla paralel hareket eden sendikal anlayışların, bu konuda KESKi baskıladıklarını vurguladı. Bu baskılanmanın, KESKe bağlı bazı sendikalarda bölünmelere de yol açtığına dikkati çeken Polat, Kürt sorununun demokratikleşmeden yana herkesin bir sorunu olduğunu dile getirerek Kürt sorunu, aslında Türk sorunudur dedi.
Sendika Uzmanı Osman Ergin de konuşmasında, Cumhuriyetin ilk döneminde devreye sokulan sınıfsız; kaynakmış kitle anlayışının, sınıfsal bakımdan da farklı uluslara karşı tutum açısından da Mayıs sendikaları baskılayıcı bir yaklaşım olduğunu ve etkisinin halen sürdüğünü söyledi.
Türkiyede neredeyse her kurumun Kürt sorunuyla ilgili bir sözü olduğunu dile getiren Ergin, Ancak sendikaların bu konuda sözü yoktur dedi. Başka ülkelerde sendikaların, kendi ülkelerinde yaşanan ulusal sorunlar karşısında daha duyarlı davrandıklarını örneklerle anlatan Ergin, Türkiyedeki durumun, bu açıdan çok sorunlu olduğunu söyledi. Milliyetçiliğin her türüne karşı olduğunu dile getiren Osman Ergin, ancak bu yönlü kaygıların, Kürt sorununun çözümü konusundaki geri durma tutumunu da beslememesi gerektiğini dile getirdi.
Panel, konuşmacıların sorulara verdikleri yanıtlarla son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et