15 Mart 2007 01:00

Maliki gözden çıkarılıyor mu?


Irak’taki mezhep çatışmaları ve Bağdat yönetiminin bu çatışmaları engelleyememesi nedeniyle uzun bir süredir koltuğu sallantıda olan Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin, Irak enerji kaynaklarının, başta ABD olmak üzere Batılı tekellerce talan edilmesinin önünü açan “Petrol Yasası”nın, Meclis’ten geçmemesi durumunda, arkasındaki ABD desteğinin çekileceğinden ve görevden uzaklaştırılacağından korktuğu bildirildi.
Siyasi kulislere göre, Maliki’nin, gün geçtikçe “İran’ın kuklası” haline geldiğinden endişe eden ABD’nin, talan yasasına yeterli desteği bulamayan Irak Başbakanı yerine “alternatif isimler” üzerinde çalıştığı da ileri sürüldü.
Haziranın sonuna kadar süre
AP haber ajansına konuşan ve ismini vermek istemeyen Maliki’nin yakın yardımcılarından biri, ABD’nin, Maliki’ye, “Petrol Yasası’nı Meclis’te onaylanması için haziran sonuna kadar süre verdiğini, aksi halde başbakanlık görevinden alınacağı yönünde tehdit ettiğini” söyledi.
ABD’li yetkililerin, Irak Başbakanı’na ayrıca, yeni bir hükümetin yıl sonuna kadar kurulmasını istediklerini ifade ettiklerini de belirten Maliki’nin yardımcısı,
“Seküler ve kapsayıcı bir hükümet istiyorlar. Hükümetin özellikle Suudi Arabistan, Ürdün ve Mısır olmak üzere Irak’ın Sünni komşularınce kabul edilebilir olması ise yeni hükümetin kurulmasında öncelikli konu” dedi.
Yine ismini vermeden konuşan Iraklı bir yetkili ise Maliki’nin özellikle Şii lider Mukteda Sadr ve Mehdi Ordusu’na karşı “yeterli önlemleri” almamasının ABD yönetimini rahatsız ettiğini ifade ederek, “ABD’nin endişelerinin başında kuşkusuz, yeni Petrol Yasası geliyor. Fakat bunun yanı sıra, Sadr Hareketi’ne yönelik etkili önlemlerin alınmaması ve birlik konusu ile K. Irak’taki referandum konusunda harekete geçilmemesi de diğer etkili faktörler” diye konuştu.
Irak’ın Şii Başbakanı Maliki’nin, direnişin kalesi olarak bilinen Sünni Ramadi ziyaretinin de, ABD’nin talepleri doğrultusunda olduğu belirtilirken, Irak Başbakanı’nın ziyareti sırasında, Sünni aşiret liderleri ve yerel yetkililerle görüştüğü, görüşmelerinde Sünnileri, “ülkedeki mezhep çatışmalarına karşılık koalisyon hususundaki iyi niyeti hakkında ikna etmeye çalıştığı” öğrenildi.
Maliki’nin, koltuk endişesi nedeniyle ABD’nin yakın müttefiki Suudi Arabistan’ı da ziyaret etmeye hazırlandığı ifade edilirken, bu ziyaret sırasında ise, Irak siyasi birliği için destek arama niyetinde olduğu öğrenildi.
Allavi elini çabuk tuttu
Öte yandan Irak’ta Saddam rejiminin devrilmesinin ardından kurulan geçici hükümete başkanlık eden CIA ajanı İyad Allavi ise elini Maliki’den hızlı tuttu. Bazı çevrelerce, Irak’taki mezhep çatışmalarının önüne geçilmesi için “doğru bir tercih” olacağı belirtilen Allavi, destek için S. Arabistan ziyaretine başladı. Uzmanlar ziyaretin de, ABD’nin önerisi dahilinde yapıldığına dikkat çekti.
Allavi, yeni Petrol Yasası’nın, Irak Meclisi’nden geçmemesi için yeni petrol dağılımından rahatsız oldukları bilinen Sünniler ile birlikte yoğun bir kulis faaliyeti yürütüyor. Allavi ayrıca, geçen günlerde Maliki hükümetinden çekilen Fadila Partisi’nin özellikle Basra’daki hükümet karşıtı çalışmalarına da üstü kapalı olarak destek veriyor. (DIŞ HABERLER)
Mesud Barzani, Suudi Arabistan’da

ABD’nin, Irak başta olmak üzere bölgedeki sorunların çözümü için adeta “adres” gösterdiği Suudi Arabistan, son günlerde tarihi diplomatik ziyaretlere sahne oluyor.
Irak’ta Başbakan Nuri El Maliki’ye karşı kulis için Krallığı ziyaret etmekte olan eski başbakan İyad Allavi’nin yanı sıra, Kuzey Irak’taki özerk yönetimin başkanı Mesud Barzani’nin de resmi ziyaret için Suudi Arabistan’a gittiği öğrenildi. Barzani’nin gündeminde de, Irak’taki mezhep gerginlikleri, referandum ile ikili ilişkiler var. Irak Havayolları’na ait uçakla Riyad’a giden Barzani, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz tarafından kabul edildi.
Ziyaretin Bağdat’taki Irak’a komşu ülkeler konferansından sadece birkaç gün sonra gerçekleşmesi de dikkat çekti. Ziyaret ayrıca, Irak’ın işgal edilmesinin ardından Barzani’nin, Suudi Arabistan’a gerçekleştirdiği “ilk ziyaret” olması açısından da önem taşıyor.
Bu arada saldırı ile çatışmaların hızını kesmediği Irak’ta dün ve önceki gün yaşanan saldırılarda, çoğunluğu sivil 40’a yakın kişi öldürüldü, 100’e yakını ise yaralandı. Ülkenin çeşitli bölgelerinde ise işkence görmüş 50’ye yakın ceset bulundu. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et