16 Mart 2007 01:00

Sudan da ABD’nin yaptırım hattına girdi


Nükleer faaliyetlerini askıya almayı reddeden İran’a yönelik diplomatik baskılarını sürdüren ABD yönetimi, uzun bir süredir Darfur’daki kriz nedeniyle sıkıştırdığı Sudan’a da ağır ekonomik yaptırımların yolda olduğu sinyalini verdi. ABD Başkanı George W. Bush’un Sudan Özel Temsilcisi Andrew Natsios, Washington yönetiminin, Sudan’a sert ekonomik yaptırımlara hazırlandığını söyledi.
Dört yandan kuşatma
ABD’nin yakın müttefiki İngiltere de, BM’nin Sudan’a yönelik silah ambargosu kararı alması için düğmeye bastı. İngiltere Başbakanı Tony Blair, “Durumun değişmemesi durumunda sert kararlar almaya hazırlandığımızı göstermeliyiz” ifadelerini kullandı.
Batı ülkeleri, Sudan yönetimini, Darfur’daki krizi bahane ederek sıkıştırıyor. Cancavid militanlarının, Darfur’da “soykırım” yaptığını iddia eden ABD ile diğer Batılı ülkeler en son, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin, Sudanlı bazı üst düzey yetkilileri Darfur’daki kriz nedeniyle suçlamasıyla elini güçlendirdi. Bu suçlamalara karşın Sudan hükümeti ise soykırım iddialarını kesin bir dille reddediyor ve Darfur’daki krizden sorumlu olduğu ileri sürülen yetkililere ilişkin hukuki sürecin sürdüğünü belirtiyor.
Bölgede çalışmalar yürüten uluslararası yardım kuruluşları çatışmalarda, bugüne değin 200 binin üzerinde sivilin öldürüldüğünü ifade ediyor.
Ağır yaptırımlar
ABD’nin ağır ekonomik yaptırımlarını, insani örgütler ve diğer “sivil toplum” örgütleri yetkilileriyle yaptığı telekonferans yöntemiyle açıklayan Amerikalı Sudan Temsilcisi Andrew Natsios, Darfur’a askeri bir gücün konuşlanmasına izin verilmemesi durumunda, yaptırım uygulanacağını kaydetti.
Natsios, “Başkanın herkesten daha fazla kızgın olduğu çok açık. Durumu konuştuğumuzda çok sinirleniyor” ifadelerini kullanarak, yaptırımların niteliği konusunda mesaj vermeyi ihmal etmedi. Natsios, Bush’un nihai onayını bekleyen kararda, Sudan şirketlerine yaptırım uygulanacağını bildirdi. Söz konusu yaptırımlar kapsamında, Sudanlı yetkililerin seyahat özgürlüğünün kısıtlanması, bazı Sudanlıların uluslararası hesaplarının dondurulması da bulunuyor.
Bu arada konuya ilişkin BM Genel Sekreterliği’ne bir mektup gönderen Sudan Devlet Başkanı El Beşir ise geçen sene Afrika Birliği’ne bağlı 7 bin askerin bölgeye konuşlandığını hatırlattı.
Suçlamaların niteliği genişliyor
Öte yandan, ABD’de federal bir mahkeme, 2000 yılında 17 kişinin yaşamına mal olan ABD savaş gemisi USS Cole’a düzenlenen bombalı saldırıdan dolayı Sudan’ı sorumlu tuttu. ABD Bölge Mahkemesi’nin yargıcı Robert G. Doumar, bu davada uzmanların ifadelerinin sunduğu önemli kanıtların, “Sudan hükümetinin, Cole’un bombalanmasında kısmen teşvik edici” olduğunu gösterdiğini iddia etti. Mahkemede ifade veren “terörle mücadele uzmanları”, Amerikan gemisine saldırıdan önce Sudan’ın, El Kaide örgütüne “güvenli bir yer oluşturduğunu” savundu. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et