21 Mart 2007 00:00

İşçilerin talepleri kabul edilene kadar…

Mersin Serbest Bölge işçileri dört gündür emeklerinin karşılığını alabilmek için eylemlerine devam ediyor.

Paylaş

Mersin Serbest Bölge işçileri dört gündür emeklerinin karşılığını alabilmek için eylemlerine devam ediyor. Bazı patronların eylemi kırmak için servis araçlarını kaldırması da işçileri durduramadı. Patronların tutumuna karşı evleri yakın olan işçiler yürüyerek, Tarsus ve uzak mahallelerde oturanlar ise kendi imkanlarıyla serbest bölgeye gelerek eyleme katıldılar. Polisle tartışan Ömer Yaman isimli işçi gözaltına alındı ancak daha sonra ise serbest bırakıldı.
İşçiler kendi yazdıkları pankartları duvarlara astı. İşçiler alkışlar eşliğinde sürekli “İşçiyiz haklıyız hakkımızı alacağız” sloganını attılar. Bu arada patronların pazartesi akşamı işçileri tek tek arayarak işbaşı yapmaları yönünde ikna etmeye çalıştığı, kimi işçileri çalışmamaları durumunda işten atacakları şeklinde tehdit ettikleri öğrenildi.
Öğleden sonra işçi komitesi yaptığı görüşmede bazı patronlar, işçilerin taleplerini sözlü olarak kabul etti. Bazı patronlar talepleri kabul etmezken kimileri de görüşmelerde bulunmadı. İşçiler ise tüm patronların aynı anda talepleri kabul edene kadar eyleme devam etme kararını aldılar.
İşçiler oyunları boşa çıkarıyor
Mersin Serbest Bölge’de çalışan 2 bin işçi dört gündür sürdürdükleri hak alma mücadelelerine devam ediyor. Bazı patronların, servis araçlarını kaldırması ve işçilerin arasına şefleri göndererek ikna etme çabaları ise işçiler tarafından boşa çıkartılıyor.
Servis araçlarının kaldırılmasından sonra işçiler kendi imkanlarıyla serbest bölge önüne gelip eylemlerine devam ettiler. Eylemlerinin dördüncü gününde de heyecanlarında ve coşkularında azalma olmayan işçiler, haklarını alana kadar mücadelenin süreceğini söylediler. Polis, daha önceki günlere göre önlemleri artırdı. Polislerin ittikleri Ömer Yaman isimli işçi polislerle tartıştığı için gözaltına alındı. Gözaltına alınan işçi daha sonra serbest bırakıldı.
Her sabah olduğu gibi dün de işçiler, sabah servis araçları ile işe giren arkadaşlarını eyleme çağırdılar. Eylemlere katılım oldukça işçiler alkış temposu ile mutluluklarını gösterdiler. “Yaşasın işçilerin birliği”, “İşçiyiz haklıyız hakkımızı alacağız”sloganları atan işçiler, mesai ücretlerinin tam verilmemesi, SSK primlerinin yatırılmaması, maaşlarını düzenli alamamak gibi sorunlardan ötürü iş bıraktıklarını notere onaylattılar.
Bazı patronlar talepleri kabul etti
İşçiler arasından seçilen altı kişilik komite patronlarla işçilerin talepleri hakkında ikinci kez görüştü. Görüşmede bazı patronlar işçilerin taleplerini sözlü olarak kabul etti. Bazıları talepleri kabul etmezken bazıları da görüşmediler. İşçiler ise tüm patronları aynı anda talepleri kabul edene kadar eyleme devam edeceklerinin kararını aldılar. İşçiler daha sonra oluşturdukları komiteyle Adana Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne suç duyurusunda bulundular. (Mersin/EVRENSEL)
Halil İmrek Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

‘İzmir eğitimde ikinci lige düştü’

SONRAKİ HABER

EKONOMİ DÜNYASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...