22 Mart 2007 00:00

Aşık Veysel anıldı

Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 34. yıldönümünde İstanbul’da anıldı. Aşık Veysel’in Gülhane Parkı’ndaki heykeli önünde ailesince düzenlenen anma töreni, saygı duruşuyla başladı.

Paylaş

Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 34. yıldönümünde İstanbul’da anıldı.
Aşık Veysel’in Gülhane Parkı’ndaki heykeli önünde ailesince düzenlenen anma töreni, saygı duruşuyla başladı. Törenin sunuculuğunu üstlenen Ahmet Özdemir, Aşık Veysel’in türkülerinin yurtdışında da dinlendiğini ifade ederek, ‘’Sözlerini anlamasalar bile musikinin gönül titreten nağmeleri içinde eriyip gitmekteler’’ dedi.
Aşık Veysel’in torunu Çiğdem Özer de, Aşık Veysel’in, bağnazlığı, hoşgörüsüzlüğü ve kavgayı hiç onaylamadığını belirterek, ‘’Sevgili dedem yüreği insan sevgisiyle dolu, çağdaş, demokrat, cumhuriyetçi ve araştırmacı kişiliğiyle çevresine örnek olmuştur’’ diye konuştu. Törende Çapa Atatürk İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencileri Aşık Veysel’den şiirler seslendirirken, Türkiye’nin çeşitli yörelerinden gelen halk ozanları da, Aşık Veysel için yazdıkları şiirleri saz eşliğinde okudu. Törene, Aşık Veysel’in kızı Hayriye Özer, damadı Hüseyin Özer’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
Mezarı başında
Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 34. yılında, doğum yeri olan Sivas’ın Şarkışla ilçesi Sivrialan köyündeki mezarı başında anıldı. Şarkışla Aşık Veysel Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma töreninde konuşan, Şarkışla Kaymakamı İsmail Çataklı, Aşık Veysel’i ölümünün 34. yıldönümünde bir kez daha sevgi ve saygıyla andıklarını belirtti. Ozanın, ölüm yıldönümü programının dışında yaz aylarında adına düzenlenen festival ile de anıldığını kaydeden Çataklı, Aşık Veysel’in ölümünden sonra profesyonel bir şekilde anılmadığını, 2002 yılından itibaren düzenlenen festivallerle anma programlarının daha önem kazandığını kaydetti.
Buradaki programın ardından Sivrialan köyüne geçen dostları, ozanı mezarı başında andı. Aşık Veysel Meslek Yüksek Okulu öğrencileri de Veysel’in mezarı başında hatıra fotoğrafı çektirmek için birbirleriyle yarıştı. Veysel’in müzeye dönüştürülen evinin gezilmesiyle sona eren anma törenine ozanın diğer oğlu Ahmet Şatıroğlu ile ziyaret için Türkiye’ye gelen Reinhard Schrock da katıldı. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Aşık Veysel

1894 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesi Sivrialan köyünde doğan Aşık Veysel Şatıroğlu, yakalandığı çiçek hastalığı yüzünden 7 yaşında bir gözünü kaybetti. Aşık Veysel çok geçmeden diğer gözünü de kaybedince babası Karaca Ahmet, oyalanması için bir saz aldı.
Çamşıhlı Ali ve Molla Hüseyin adlı saz ustalarından ders alan Veysel’in Cumhuriyet’in 10. yılı için 1933’te yazdığı destanın yayınlanması ve Sivas Aşıklar Bayramı’ndaki başarısı dikkat çekti. Şiirlerinde daha çok yurt sevgisi, kardeşlik, birlik, dünyanın geçiciliği, ölüm, sevgi gibi temaları işleyen ve çeşitli köy enstitülerinde saz öğretmenliği yapan Aşık Veysel, 2 kez evlendi. 2 erkek ve 4 kız babası olan ozan, 21 Mart 1973 tarihinde, ‘’sadık yarim’’ dediği kara toprağına kavuştu.
ÖNCEKİ HABER

Yakışmayan davranış nedir sayın müdür?

SONRAKİ HABER

GÜNLÜK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...