22 Mart 2007 00:00

Butto, Müşerref karşıtlarına destek çıktı

Pakistan’da yüksek mahkeme başkanının Devlet Başkanı Pervez Müşerref tarafından görevinden alınmasıyla ilgili gerilim giderek yükselirken, eski Başbakan ve muhalefet lideri Benazir Butto, ülkedeki eylemlere destek çıktı.

Paylaş

Pakistan’da yüksek mahkeme başkanının Devlet Başkanı Pervez Müşerref tarafından görevinden alınmasıyla ilgili gerilim giderek yükselirken, eski Başbakan ve muhalefet lideri Benazir Butto, ülkedeki eylemlere destek çıktı. Müşerref’in, Başyargıç İftihar Çaudri’ye yönelik suçlamalarını geri çekmesini talep eden Butto, “Aksi halde hükümet karşıtı eylemlerin önü alınamaz ve ülke daha derin bir krize sürüklenir” ifadelerini kullandı.
Yıllardır sürgünde yaşayan Butto İngiliz Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada ayrıca, “Yüksek Mahkeme, başsavcıyı aklamalıdır. Eğer bu yapılamazsa kriz daha da derinleşir” diye konuştu.
Açıklamasında ayrıca, Müşerref’e yakınlığıyla bilinen Puncap eyalet yönetiminin de görevden alınmasını talep eden Butto, ülkedeki hükümet karşıtı eylemlerin alevlenmesinde, gösterilere saldıran güvenlik güçlerinin de “sorumlu” olduğunu da belirtti. Uzmanlar, Butto’nun lideri olduğu Pakistan Halk Partisi’nin ülkedeki eylemlerde etkin rol oynadığını belirtiyorlar.
Protestolar sürüyor
Diğer yandan ülkedeki hükümet karşıtı protestolara ise binlerce avukat katıldı. Doğudaki Pencap eyaletinin başkenti Lahor kentinde 3 bin avukat, hükümet karşıtı sloganlar atarak gösteri yaptı. Pencap eyalet meclisi yakınında oturma eylemi yapan avukatlar, tüm eyalette duruşmalara da girmiyorlar.
Bu arada protesto gösterisinden önce polisin 100 kadar muhalif eylemciyi evlerine yaptığı baskında gözaltına aldığı bildirildi.
Güneybatıdaki Ketta kentinde de Müşerref karşıtı gösteride 200 kadar avukat polisle çatıştı. Polisin cop ve göz yaşartıcı bomba kullandığı çatışmada 3 avukatın yaralandığı belirtildi.
Başsavcı Çaudri’nin 9 Mart’ta görevden alınması hukukçuları, muhalefeti ve çok sayıda Pakistanlıyı ayağa kaldırmış, Müşerref siyasi yaşamının en büyük siyasi kriziyle karşı karşıya kalmıştı. Çaudri’nin, anayasa gereğince bu yıl genelkurmay başkanlığını bırakması gereken Müşerref’in bu görevde kalmasına karşı çıkacağı endişesiyle görevinden alındığı ifade ediliyor.
Şiddetli çatışmalar
Bu arada ülkede hükümet karşıtı protestolar devam ederken, çatışmalar da hız kesmiyor. Aşiret üyeleri ile yabancıların da aralarında bulunduğu militanlar arasında 3 gündür süren çatışmalarda can kaybı sayısı 106’ya yükseldi.
Pakistanlı yetkililer, çatışmalarda 78 Özbek militan ile 28 aşiret savaşçısının öldüğünü, bu kişilerden büyük bölümünün önceki gün hayatını kaybettiğini kaydetti.
Pakistanlı yetkililerin bildirdiğine göre, üç gündür süren çatışmalar, yerel aşiret liderlerinden molla Nazir’in yabancı militanların ülkeden çıkarılması amacıyla Özbek Taher Yuldaçev’e bağlı militanların silahsızlandırılması emri vermesinin ardından patlak verdi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İsrail’de genel grev

SONRAKİ HABER

Adli kriz Bush’un başını ağrıtıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...