24 Mart 2007 01:00

Bu kez de dağıtım sansürü


Muhalif gazetelere karşı baskılar çeşitli biçimlerde sürüyor. Gündem gazetesinin kapatılmasının ardından Merkez Dağıtım Pazarlama (MDP) adlı şirket, yeni yayın hayatına başlayan Güncel gazetesinin dağıtımını yapmadı. MDP ayrıca günlük Kürtçe yayınlanan Azadiya Welat gazetesinin dağıtımıyla ilgili sözleşmesini de feshetti.
Yayın hayatına yeni başlayan Güncel Gazetesi’nin Avukatı Özcan Kılıç, Merkez Dağıtımın uygulamasının yasalara aykırı olduğunu ve mahkeme kararına dayanmadığını ifade etti. Gazetenin herhangi bir durdurma ve yayın yasağı uygulamasıyla karşı karşıya olmadığını dile getiren Kılıç, kararın siyasi olduğunu ifade etti.
Gazetenin Yazı İşleri Müdürü Mehmet Samur, dağıtım şirketinin sözleşme yapmadan önce Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yazı yazarak bilgi istediği ifade etti. Samur, “Merkez Dağıtım, emniyetin vereceği yanıta kadar gazetemizi dağıtmama kararı aldı. Bu, Anayasa ve Basın Kanunu’nun yanı sıra ticaret ahlakına aykırı” dedi. Gazetenin İmtiyaz Sahibi Lütfi Ürper’in 16 Mart’ta Merkez Dağıtım’la sözleşme imzaladığını belirten Samur, ancak sözleşmenin şirket tarafından imzalanmadığı için yürürlüğe girmediğini, bu nedenle gazete dağıtımının da gerçekleşemediğini ifade etti.
Polis devleti anlayışı
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ise MDP’nin Güncel Gazetesi’ni dağıtmaktan kaçınmasının ‘polis devleti’ anlayışının kurumların ruhuna yerleştiğinin göstergesi olarak niteledi. ÇGD Başkanı Ahmet Abakay, Gündem gazetesinin kapatılması, ardından Güncel gazetesinin dağıtımına sudan sebeplerle engeller konulmasının Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğünün kağıt üstünde kaldığını gösterdiğini vurguladı. Abakay, “Merkez Dağıtımın, Güncel’i dağıtmaktan kaçınması, bin dereden su getirmesi, hukuk devleti değil, polis devleti anlayışı kurumların ruhuna derin şekilde yerleştiğini kanıtlamaktadır” dedi.
MDP, 21 Mart’tan geçerli olmak üzere Kürtçe olarak günlük yayın yapan Azadiya Welat gazetesinin de dağıtmama kararı alarak 2006 Eylül ayında gazeteyle imzaladığı sözleşmeyi ihlal etti. Azadiye Welat gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve İmtiyaz Sahibi Vedat Kurşun, Merkez Dağıtım’ın 21 Mart tarihine ilişkin savcılığın verdiği toplatma kararını gerekçe gösterdiğini belirtti. Gazetenin dağıtılmamasından kaynaklanan zararların maddi ve manevi tazmini için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ve Diyarbakır Sulh Ceza Mahkemesi’ne müracaatta bulunduklarını anlatan Kurşun, “Basın Kanunu’nun 23. maddesi ‘Anlaşma yapılan şirket anlaşmayı tek taraflı bozarsa oluşacak zararın on mislini karşılamakla mükelleftir’ ifadesi bulunuyor” dedi.
Merkez Dağıtım Pazarlama şirketinin aktarma müdürü Ertuğrul Şen, “Gazeteye her gün kapatma cezası geliyor bize de valilikten yasaklandığına dair yazı geldi. Hukuk büromuz ilgileniyor” diyerek kendilerinin verilen talimatlara uyduklarını belirtti. Görüşmeye çalıştığımız şirketin avukatları ise telefonlarımıza cevap vermediler. (İstanbul/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et