9 Şubat 2008 00:00
Bağımsız yayıncılığın sonu mu?
Doğan medya tekelinin dağıtım sansürüyle karşı karşıya kalan 19 yayınevi, ortak bir açıklamasıyla, okuyucuya sunulan yayın çeşitliliğinin azalacağı uyarısında bulunarak, Bağımsız yayıncılığın sonu mu? diye sordu.
Evrensel Basım Yayın, Belge, Bulut, Ceylan, Güncel, Peri, Su ve Varlık Yayınlarının da aralarında olduğu 19 yayınevi, ortak bir yazılı açıklama yayınlayarak, Doğan medya tekelinin haftalık yayınlara getirdiği dağıtım engelini protesto etti. Bağımsız yayıncılığın karşılaştığı sorunlara dikkat çekilen açıklamada, Biz ve bizim gibi bağımsız yayıncılar her taraftan sıkıştırıldık, her yandan kuşatıldık. Ortalıktan çekilmek, yok olmak tehlikesi ile karşı karşıyayız, mevcudu kalmayan nesneye dönüşmek, yok pahasına gitmek üzereyiz dedi. Bağımsız yayınevlerinin dağıtım tekellerinin de büyük baskısı altında olduğunu belirten 19 yayınevi, açıklamalarında Dergi yayıncılığı yapmakta olanlar ise tekel durumundaki dağıtım şirketlerine kapak fiyatlarının yüzde 50 ile yüzde 80i arasında pay vermeden dergilerini bayilere verememektedir. Örneğin YAYSAT 3 bin adet dergiyi dağıtmak için 2 bin 950 YTL, satılan her dergi için yüzde 18 ve yüzde 50 oranının üstünde iade alınan her dergi için 0.40 YTL talep etmektedir ifadelerine yer verildi.
Yayınevleri hukuki engellerle de karşılaştıklarını anlatarak okurları, yayın çeşitliliğinin yok olacağı konusunda uyardı.
Açıklamada, Tüm bunlar yetmezmiş gibi, neredeyse iktidarın tüm belediyeleri, türlü ilişkiler ve irtibatlar ile kendilerine bağımlı yandaş yayınevlerinin TIRlar dolusu kitabını ilçelerindeki kütüphanelere, onlar da yetmez ise depolarına doldurmuşlardır. Kültür Bakanlığı da gene aynı şekilde, bu iş için ayrılan fonu, hem kitap hem de dergi alımında siyasal yani, ilişki boyutunu gözeterek kullanmaktadır. Korsanı engellemek için -tabii ki korsan engellenememiş ve hatta bandrol sonrasında daha da artmıştır- icat edilen bandrole bizlerin yaptığı ödemeler de bu fona dahil edilmektedir. Sadece işin ekonomik boyutu değil, düşünce ve ifade özgürlüğünü engelleyen hukuki düzenlemeler ve uygulamalar da yayınevlerini hedef alıyor. Sonuç olarak; biz bağımsız yayıncılar -küçük, orta boy, büyük- ortadan silinince, kitap ve dergi yayıncılığı gene sürecektir. Ama bir fark olacak, yavaş yavaş seçiminize sunulan kitaplar birbirine benzemeye başlayacak, bazı canlı türlerinin hızla tükenmesi gibi, bir kültürel tükeniş ile karşı karşıya kaldığınızı gördüğünüzde iş işten geçmiş olacak. Çünkü artık bir zamanların kültürel çeşitliliğini, farklılıklarını yeniden yaratmak mümkün olmayacak denildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et