9 Şubat 2008 00:00

Mahalleleri bölerek kentsel dönüşümün önünü açıyorlar


Ümraniye’de mahallelerin bölünmek istenmesi tartışma ve tepkilere neden oldu. Ümraniye Belediyesi tarafından hazırlanan projeye göre Ümraniye’ye bağlı bulunan 14 mahalle bölünerek 42 mahalle oluşturulacak. Oluşturulan 42 mahallenin de Kadıköy, Üsküdar ve Ümraniye ilçelerine dağıtılması planlanıyor. Sessiz sedasız bir şekilde hazırlanan bu proje, Ümraniye’de bulunan mahallelerin muhtarlarının tepkisine neden oldu.
Projeye karşı çıkan muhtarlar, belediyenin projeyi kendilerinden habersiz hazırladığını dile getiriyorlar. Proje, muhtarları ve belediyeyi karşı karşıya getirdi. Konuya ilişkin görüş vermek istemeyen belediye yetkilileri olayın abartıldığını savunurken, bölme planına ilişkin görüştüğümüz muhtarlar, projenin amacının Kentsel Dönüşüm Projesi’yle yaratılmak istenen rantı büyütmek olduğunu kaydettiler.
‘Ben yaparsam olur anlayışı’
Ümraniye’ye bağlı mahallelerin bölünmemesini isteyen 10 mahalle muhtarı adına konuşan Yukarı Dudullu Mahalle Muhtarı Fahrettin Coşkun, yapılanın yanlış bir uygulama olduğunu dile getirerek uygulamadan vazgeçilmesini talep etti. Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın muhtarlarla görüşmeden ‘ben yaparsam olur’ anlayışıyla hareket ettiğini ifade eden Coşkun, belediyenin siyasi görüşü doğrultusunda kararlar aldığını söyledi.
“Muhtarlar, belediye ve halk arasında yaşanan iletişimin köprüsüdür” diyen Coşkun, belediye halkı karşısında görmemek için muhtarları aradan çıkarma çabası içinde olduğunu dile getirdi.
Bölünme gerekçesi olarak da mahalle muhtarları ‘hizmete yetişemiyor’ gibi gerekçelerin ortaya atıldığını kaydeden Coşkun, bunun gerçeği yansıtmadığını sözlerine ekledi. Belediye başkanının, mahalle muhtarlarını kendine rakip gördüğünü belirten Coşkun, mahalle bölünmelerinin AKP’nin yapacağı mahalle örgütlenmesinin önünü açma çalışması olduğunu dile getirdi.
‘Okul, sağlık ocağı, sosyal alan yapacaklar mı!’
“Her böldükleri mahalleye muhtarlık, okul, sağlık ocağı ve sosyal alanlar yapacaklarsa, buyursunlar. Bölünmeyi gerçekleştirsinler” şeklinde konuşan Coşkun, bu kararın Ümraniyelilere yarardan çok zararının olacağını dile getirdi. Tabu sorunlarının mahalle bölünmesi ile mi çözüleceğini soran Coşkun, “Bölünmede yapılması gerekenler yapılmazsa, halk ve bizler daha çok mağdur olacağız” dedi.
Coşkun, mahalleler ve halk için yapılması gereken ne ise onun yapılması gerektiğini söyleyerek, bölünmenin incesine kadar hesaplanması gerektiğini ifade etti. “Kentsel dönüşüm adında kendilerine, rant alanı sağlayacak temelleri yaratma derdindeler” şeklinde yorum yapan Coşkun, hukukla sorunu halletmek için yargıya başvurduklarını dile getirdi.
Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın, yapılan eleştiriye cevap vermesi için Belediyenin Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu ile görüştüğümüzde Can’ın yerinde olmadığını ifade etti. Daha sonra sorumlu, eleştirilere yönelik muhtarların gündem yaratmak için durumu abarttığını ifade ederek, Can’ın ise bu konularda görüşmeler yapmadığını dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)

Ümraniye’de neler oluyor

Cuma Kara (Mustafa Kemal Mahalle Muhtarı): Ümraniye’de düzensizlik söz konusu. Ümraniye’de gerçekten kötü şeyler oluyor. 2007 tarihinde mahallelerin bölüneceğini duyduk. Mahalle bölünmesinin arkasında bir çalışma var. Belediye, mahalleleri küçülterek daha rahat ulaşacağı bir alan inşa ederken, AKP’nin arka bahçesi olarak bizim mahalleleri düşünüyor. 14 mahalleyi 42’ye bölerken belediye başkanı, bir kararla kendi oturduğu mahalleyi bunun dışına çıkartıyor. Kendilerine, ‘Adalet ve Kalkınma’ diyorlar ya. İşte adaletsizlik burada başlıyor. Başkanın bulunduğu mahalle 40 bin nüfuslu ve 7 kat imar izni bulunuyor. Bizimkiler, 30 bin civarlarında ve 2 kat imar izni var. Başkan, mahalle bölünmesine gerekçe olarak ‘nüfus yoğunluğu’ diyor ya, biz matematik mi bilmiyoruz yoksa, başkan adaletsiz mi davranıyor. Çıkan karar üzerinden kaç ay geçti. Bizi ve halkı hâlâ bilgilendirmediler. Yuvarlak laflarla geçiştiriyorlar. Sorumluluklarımızı düşünüyoruz. Kentsel dönüşüm planları var biliyoruz. Nereden ne çıkacağı belli değil. Bu projeden gelecek tehlike ve tehdit bizi endişelendiriyor. Başkanın, ‘30 senedir oturuyorlar. Daha ne yapalım ki’ demesi niyetini ortaya koyuyor. Bölünen yerlere ne yapacaksınız sorusu cevapsız. Sağlık ocağı, sosyal tesis ve okul yapabilecekler mi? Yaptıklarını da ‘Ümraniye’nin değişen yüzü’ olarak övüyorlar. Ümraniye’nin şu ana kadar neresi düzeldi. Nüfus yoğunluğu Beyoğlu’ndan az olan Mustafa Kemal neden bölünüyor. Herkesin sorgulamaya hakkı var. Haklı bir şekilde, ‘Ümraniye’de neler oluyor’ diye düşüneceğiz. Belediye, hazırladığı planları halka ve bize anlatmalı. Kaymakamlık ve birçok ilgili kuruma dilekçe verdik. Yargılanmadan da cevap alamazsak eğer AİHM’ye başvuracağız.
Nihal Topal

Evrensel'i Takip Et