14 Şubat 2008 00:00
Aret Gıcırdan 19 Ocak Öncesine Dönmek İstiyorum
GÜNÜN YAZILARI
Karikatürist Aret Gıcırın 19 Ocak Öncesine Dönmek İstiyorum adlı eseri Aras Yayıncılık tarafından Hrant Dinkin önsözüyle yayınlandı.
Aret Gıcı, Aras Yayıncılık tarafından yayımlanan 19 Ocak Öncesine Dönmek İstiyorumun, bundan bir yıl önce bir suikasta kurban giden Gazeteci Hrant Dinke bir vefa borcu olduğunu belirtiyor. Çizerlik kariyerinde Agos gazetesinin özel bir yeri olduğunu söyleyen ve halen çizgileriyle gazeteye katkıda bulunan Aret Gıcır, 19 Ocak 2007de Hrant Dinkin öldürülmesinin ardından karikatürlerinde Türkiyeli Ermenilerin kırılgan ruh halini mercek altına aldı.
Gazetedeki köşesinin başlığını 19 Ocak Öncesine Dönmek İstiyorum! olarak değiştiren Gıcır, bu tarihe odaklanarak Ermenilerin yaşamış olduğu travmayı, öfke, hasret, yoksunluk duygularını ve geri dönüş arzusunu, çeşitli tezahürleriyle resmetmeye başladı. Aras Yayıncılık tarafından Hrant Dinkin ölüm yıl dönümünde ücretsiz dağıtılmak üzere yapılan bu derleme, Gıcırın Agosta çizdiği ve yaşanan olaylara tanıklık niteliği taşıyan 56 karikatürü bir araya getirdi. Kitapta ayrıca, Türkçe ve Ermenice olarak Hrant Dinkin kısa hayat hikayesi, Dinkin Aret Gıcır hakkındaki bir yazısı ve Aras Yayıncılıkın suikastın ardından yayımladığı bildiri yer alıyor.
Dinkin kaleminden
Hrant Dinkin kaleminden Aret Gıcırın 19 Ocak Öncesine Dönmek İstiyorum! adlı çalışmasına yazılan önsözde şu sözler yer alıyor:
Çok kolay değil Türkiye Ermeni toplumu gibi kapalı bir cemaatin ferdi olmak ve kabuğunu kırıp, duvarları yıkarak buradan evrenselliğin okyanusuna kulaç sallamak. Baştan mahkumsun bir kere kapalı havuzda kendi haddin kadar, kendi çapın kadar kulaç atmaya. O havuzdan büyük okyanusa geçebilmek için mangal kadar cesaretin ya da en azından Aret kadar çizgin olmalı. Doğrusu Aret Gıcırın bu yeni kitabıyla nereden nereye geldiğini bir kez daha görebilmek çok büyük bir keyif... İmrenilecek derecede kendini var etti Aret. Özellikle birkaç yıldır yaşadığı Ermenistan deneyimi onu daha da pişirdi. Türkiyeli olmaya Ermeni olmayı, Ermeni olmaya da Ermenistanlı olmayı ekledi ve bu üçlemi tüm benliğinde harmanladı. Tarih ile bugünü bir iki çizikle hepimizden daha çok yakınlaştırdı. Kâh Araratla sevişti, kâh Araratla dövüştü. Türkiyede Azınlıkyandı, Ermenistanda Azınlıkyan kaldı. Kimliğindeki kimlikler mücadelesini çizgileriyle demledi. Yerelliğini evrenselliğine, evrenselliği de yerelliğine kurban etmedi. Gönül rahatlığıyla onun için Bugün Ermenistanı çizgileriyle en iyi anlatan adam diyebilirim. Sonuç olarak bu son kitabı da gösterdi ki Aret Gıcırın çizgisi değişmedi ama kendi gelişti...
Aret Gıcır kimdir?
Aret Gıcır, 1978de İstanbulda doğdu. Karikatürleri ve çizgi hikayeleri çeşitli mizah dergilerinde yayımlandı. Yarattığı Azınlıkyan tiplemesi 1997-2000 yılları arasında haftalık Türkçe/Ermenice Agos gazetesinde yayımlandı. 2000de Fransanın Lyon kentindeki Ecole Emile Cohlde resim, çizgi roman, animasyon eğitimi aldı. 2002de halen öğrenimini sürdürdüğü Ermenistanın Erivan kentindeki Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümüne kabul edildi. Çalışmalarını İstanbul ve Erivanda sürdürüyor. Albümleri: Azınlıkyan (İstanbul: Aras Yay. 2001), Ben Topik Değilim, Yerevan Güncesi (İstanbul: Aras Yay. 2005) (İstanbul/ANF)
Aydın Orak
Evrensel'i Takip Et