22 Şubat 2008 00:00

Kürtçeye anayasal güvence talebi

İstanbul Kürt Enstitüsü, asimilasyonun insanlık suçu olduğunu belirterek, Kürtçenin anayasal güvenceye alınmasını talep etti ve ülkenin diller mezarlığına dönüştürülmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Paylaş

İstanbul Kürt Enstitüsü, asimilasyonun insanlık suçu olduğunu belirterek, Kürtçenin anayasal güvenceye alınmasını talep etti ve ülkenin diller mezarlığına dönüştürülmemesi gerektiği uyarısında bulundu.
Enstitünün 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü nedeniyle İHD İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirdiği basın toplantısına Barış Anneleri, MKM, KESK İstanbul Şubeler Platformu ve DTP’liler de katıldı.
Basın toplantısında söz alan İstanbul Kürt Enstitüsü Yöneticisi Zana Farqini, konuşmasını Kürtçe yaptı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2008 yılını ‘Diller Yılı’ olarak kabul ettiğini hatırlatan Farqini, ulus devletlerini kuramamış halkların anadillerinin yok olma tehlikesi yaşadığına dikkat çekerek, tahmini olarak 600-700 dilin yarısının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna vurgu yaptı. Farqini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’daki konuşmasında kullandığı “Asimilasyon insanlık, suçudur” ifadesine atıfta bulunarak tespite katıldıklarını kaydetti.
Yeni Anayasa tartışmalarının sürdüğünü hatırlatan Farqini, “Resmi dil dışındaki diller ve kültürler Türkiye’nin zenginliğidir, bu dillerin ve kültürlerin korunup geliştirilmesi, devletin görevidir” dedi. Başbakan’ın açıklamalarına karşın ülkemizde Kürt diline yönelik ret, inkar ve asimilasyon politikalarının sürdüğüne dikkat çeken Farqini, Kürt siyasetçiler ve belediye başkanlarına, Kürtçeyi kullandıkları için açılan davalara dikkat çekti.
Kürt dili varlığını sürdürecek
Daha sonra söz alan Barış Anneleri’nden Perihan Akbulut da, Kürt dili üzerindeki baskılara dikkat çekti. Anadilde eğitim için verdikleri dilekçelerden dolayı karşılaştıkları baskılardan söz eden Akbulut, anadilin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.
KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Eğitim Sen 3 No’lu Şube Başkanı Dursun Yıldız ise anadilin ve anadilde eğitimin bir insan hakkı olduğunu söyledi. Yıldız, sendikalarına anadilde eğitim hakkını savunmasından dolayı kapatma davası açıldığını hatırlattı.
DTP İstanbul İl Başkanı Halil Aksoy, Kürt dilinin şimdiye kadar verdiği mücadele ile günümüze kadar geldiğini belirterek, Kürtçenin ve diğer dillerin anayasal güvenceye alınması talebinde bulundu.
Avukat Muharrem Erbey de, Anayasa Ceza Kanunu’nun 222. maddesinin Kürtlerin 301’i olduğuna dikkat çekerek, bu maddeden dolayı yerel yöneticilere açılan davaları örnek gösterdi. (İstanbul/EVRENSEL)

DTP: Kürtçe üzerindeki yasakçı uygulamalar sürüyor

DTP, Kürtçe üzerinde yasaklayıcı, baskıcı, engelleyici uygulamaların devam ettiğine dikkat çekti. DTP tarafından “Dünya Anadili Günü” nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, anadillerin korunması için önce o dilin varlığının kabul edilmesi ve tanınması gerektiği belirtildi. Herkesin kendi anadilinde eğitim hakkı alması ve anadilini yaşamın her alanında kullanabilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, şu cümlelere yer verildi:
“Bugün Türkiye’de Dünya Anadil Günü’nü buruk bir biçimde kutluyoruz. Çünkü 20 milyonluk bir halkın anadili üzerindeki yasaklayıcı, baskıcı, engelleyici uygulamalar halen devam etmektedir. Kürtçe, kamu başta olmak üzere yaşamın her alanında engellerle karşılaşıyor. Gelin hep birlikte Türkiye’nin bütün tabularını yıkarak, farklı kültürleri, dilleri güvence altına alan sivil, demokratik bir anayasa oluşturalım!”
ÖNCEKİ HABER

Niye ölümlerde ısrar ediliyor?

SONRAKİ HABER

Vekiller dinleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...