22 Şubat 2008 00:00
Kürtçeye anayasal güvence talebi
İstanbul Kürt Enstitüsü, asimilasyonun insanlık suçu olduğunu belirterek, Kürtçenin anayasal güvenceye alınmasını talep etti ve ülkenin diller mezarlığına dönüştürülmemesi gerektiği uyarısında bulundu.
Enstitünün 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü nedeniyle İHD İstanbul Şubesinde gerçekleştirdiği basın toplantısına Barış Anneleri, MKM, KESK İstanbul Şubeler Platformu ve DTPliler de katıldı.
Basın toplantısında söz alan İstanbul Kürt Enstitüsü Yöneticisi Zana Farqini, konuşmasını Kürtçe yaptı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 2008 yılını Diller Yılı olarak kabul ettiğini hatırlatan Farqini, ulus devletlerini kuramamış halkların anadillerinin yok olma tehlikesi yaşadığına dikkat çekerek, tahmini olarak 600-700 dilin yarısının yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna vurgu yaptı. Farqini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Almanyadaki konuşmasında kullandığı Asimilasyon insanlık, suçudur ifadesine atıfta bulunarak tespite katıldıklarını kaydetti.
Yeni Anayasa tartışmalarının sürdüğünü hatırlatan Farqini, Resmi dil dışındaki diller ve kültürler Türkiyenin zenginliğidir, bu dillerin ve kültürlerin korunup geliştirilmesi, devletin görevidir dedi. Başbakanın açıklamalarına karşın ülkemizde Kürt diline yönelik ret, inkar ve asimilasyon politikalarının sürdüğüne dikkat çeken Farqini, Kürt siyasetçiler ve belediye başkanlarına, Kürtçeyi kullandıkları için açılan davalara dikkat çekti.
Kürt dili varlığını sürdürecek
Daha sonra söz alan Barış Annelerinden Perihan Akbulut da, Kürt dili üzerindeki baskılara dikkat çekti. Anadilde eğitim için verdikleri dilekçelerden dolayı karşılaştıkları baskılardan söz eden Akbulut, anadilin önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.
KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Eğitim Sen 3 Nolu Şube Başkanı Dursun Yıldız ise anadilin ve anadilde eğitimin bir insan hakkı olduğunu söyledi. Yıldız, sendikalarına anadilde eğitim hakkını savunmasından dolayı kapatma davası açıldığını hatırlattı.
DTP İstanbul İl Başkanı Halil Aksoy, Kürt dilinin şimdiye kadar verdiği mücadele ile günümüze kadar geldiğini belirterek, Kürtçenin ve diğer dillerin anayasal güvenceye alınması talebinde bulundu.
Avukat Muharrem Erbey de, Anayasa Ceza Kanununun 222. maddesinin Kürtlerin 301i olduğuna dikkat çekerek, bu maddeden dolayı yerel yöneticilere açılan davaları örnek gösterdi. (İstanbul/EVRENSEL)
DTP: Kürtçe üzerindeki yasakçı uygulamalar sürüyor
DTP, Kürtçe üzerinde yasaklayıcı, baskıcı, engelleyici uygulamaların devam ettiğine dikkat çekti. DTP tarafından Dünya Anadili Günü nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, anadillerin korunması için önce o dilin varlığının kabul edilmesi ve tanınması gerektiği belirtildi. Herkesin kendi anadilinde eğitim hakkı alması ve anadilini yaşamın her alanında kullanabilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, şu cümlelere yer verildi:
Bugün Türkiyede Dünya Anadil Gününü buruk bir biçimde kutluyoruz. Çünkü 20 milyonluk bir halkın anadili üzerindeki yasaklayıcı, baskıcı, engelleyici uygulamalar halen devam etmektedir. Kürtçe, kamu başta olmak üzere yaşamın her alanında engellerle karşılaşıyor. Gelin hep birlikte Türkiyenin bütün tabularını yıkarak, farklı kültürleri, dilleri güvence altına alan sivil, demokratik bir anayasa oluşturalım!
Evrensel'i Takip Et