25 Şubat 2008 00:00
Hastane kapısından geri çevrildiler
GÜNÜN YAZILARI
Aynı çatı altında yaşayan 16 kişilik Demir ailesi, tek güvenceleri olan yeşil kartlarının da ellerinden alınması ile hasta çocuklarının tedavilerini sürdüremez oldular.
Başbakan Erdoğanın hiçbir vatandaşın sağlık konusunda mağdur edilmediği ve edilmeyeceği yönündeki açıklamalarına karşı hastane kapsısından çevrilen ve yeşil kartları iptal edilen Demir ailesinin yaşadıkları ise açıklamaların tam tersi yönünde.
Bir evde 16 kişi
Eşini 4 yıl önce sirozdan kaybeden Saniha Demir, astım, hipertansiyon ve şeker hastası. 12 yaşındaki oğlu Mehmet Şerif, talasemi (Akdeniz anemisi) hastası. Aynı evde kalan ve 3 çocuk annesi kızının eşi, borçlar nedeniyle evi terk etti. Kızının 4 yaşındaki oğlu Muhammet de talasemi hastası.
Mersinde, Akdeniz beldesi sınırlarındaki Gündoğdu Mahallesinde yaşayan ve Mersine 12 yıl önce göç eden Mardinli Demir ailesi iki göz bir evde tam 16 kişi yaşıyorlar. Maddi imkansızlıklar nedeniyle Akdeniz anemisi gibi ölümcül hastalıklara yakalanan çocuklar, yeterli ilaç ve tedaviye ulaşamıyor. Bir tas sıcak çorbanın girmediği yoksul evde ev ahali, komşuların ve fırın sahibi bir vatandaşın gönderdiği bir tas yemek, biraz bayatlamış simit ve ekmeklerle karınlarını doyurmaya çalışıyor.
Yeşil kartları iptal edildi
Baba Ramazan Demir ise siroz hastalığına yakalandı. Aile, elde avuçta ne varsa babanın tedavisi için harcadı. Bir akrabalarından da yaklaşık 10 bin YTL borç aldı. Ancak bir süre sonra baba, çocuklarının gözleri önünde öldü. Babanın ölümü ve ardından alacaklıların kapıya dayanması, evin büyük çocuğu Şahini (18) o kadar etkiledi ki o zamanlar henüz 14 yaşında olan Şahinin psikolojisi bozuldu ve şu anda ilaçlara bağımlı halde yaşıyor; tabii ilaç bulabilirse.
Evin, neredeyse tüm kapı ve pencereleri kırık ve naylonlarla kapatılmış bir halde. Çünkü Şahin, sinirlendiğinde kendine ve eşyalara zarar veriyor. 5. sınıfa giden 12 yaşındaki Mehmet Şerif de talasemi hastası ve tedavi olamıyor. Ailenin 3 ay önce yeşil kartları iptal edildi ve tüm çabalarına rağmen yenilenmedi. Hatta önceki gün gittikleri çocuk hastanesinde, 15 YTL katkı payı ödeyemedikleri için geri çevrildiler.
Çocuğun ilaçları verilmiyor
Anne Saniha Demirin, 23 yaşındaki kızı Nevin Demir de aynı evin alt katında 3 küçük çocuğuyla yaşam savaşı veriyor. Borçlar nedeniyle eşi evi terk eden Nevin, talasemi hastası 4 yaşındaki oğlu Muhammet için ilaç derdine düşmüş durumda. Çocuğu için aylık 190 YTL tutarında ilaç alması gereken genç anne, bu parayı karşılayamıyor. Sosyal Yardımlaşma Vakfı, aile reisinin gelmesi gerektiğini belirterek gereken ilaçları anneye vermiyor. Annenin tek isteği, minik çocuğuna ilaç alabilmek ve soğuk kış günlerinde sobasını yakabileceği kömür.
Aynı adreste ayrı bir dramı da Behiye Demir yaşıyor. 7 çocuk annesi 37 yaşındaki Behiye Demiri de kocası aylar önce terk etti. Astım hastası anne de yine tek göz bir odada çocuklarıyla birlikte yaşam mücadelesi içinde. Evin 12 yaşındaki çocuğu, gündelik işlerle 5 ila 7 YTL arasında gelir sağlamaya, ailesinin karnını doyurmaya çalışıyor.
Kapılar yüzlerine kapandı
Anne Saniha Demir, nereye gittilerse kendileri için olumlu bir yanıt alamadıklarını belirterek şöyle konuştu: Tek isteğim, çocuklarımla birlikte başımızı sokabileceğimiz 2 göz bir ev. Bugüne kadar kime başvurduysak olumlu hiçbir yanıt alamadık. Sosyal Yardımlaşma Vakfı, bayramdan bayrama 60 YTLlik bir kart verdi. Ancak bu neye yeter ki? Sabah okula giden çocuklarıma kahvaltı bile hazırlayamıyorum. Oğlum hasta, ilaçlarını alamıyorum. Küçük oğlum Mehmet Şerif talasemi hastası. Ben de şeker, hipertansiyon ve astım hastasıyım. Bu işkenceye artık dayanamıyorum. Evin kirasını da karşılayamıyorum. Alacaklılar da sürekli bizi sıkıştırıyor ama elimden hiçbir şey gelmiyor. Tek göz odadaki sobamıza kumaş atıklarını atarak ısınmaya çalışıyoruz. Fırıncı bir komşumuzun verdiği ekmek ve simitleri sofraya koyuyorum. Artık dayanacak mecalim kalmadı. (Mersin/EVRENSEL)
Cumali Akkaş
Evrensel'i Takip Et