5 Mart 2008 00:00
Din dersi için Anayasa değiştirilsin
GÜNÜN YAZILARI
Danıştay 8inci Dairesinin, ilk ve ortaöğretim kurumlarında verilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin bu içeriği ile zorunlu tutulmasını hukuka aykırı bulmasının ardından zorunlu din derslerinin kaldırılması ve Anayasa değişikliği yapılması talebi gündeme geldi.
Eğitim sendikaları ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Alevi Bektaşi Federasyonu, Danıştay 8. Dairesinin verdiği karardan sonra Anayasada da gerekli değişikliğin yapılmasını ve zorunlu din dersinin derhal kaldırılmasını talep ettiler. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ise kararı değerlendirmeye aldı.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Kazım Genç ve Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer Mülkiyeler Birliğinde basın toplantısı düzenledi. Halkevleri, Devrimci 78liler, SHP ve DİSK yöneticilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Genç, 12 Eylül darbesinin ürünü olan zorunlu din dersi uygulamasının yargının her alanından reddedilmesine rağmen AKPnin bu kararlara karşı direnç gösterdiğini belirtti.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) 9 Ekim 2007 tarihli kararının Danıştay 8. Dairesinin kararında da emsal olarak kullanıldığını belirten Genç, din dersini zorunlu kılan Anayasanın 24. maddesi ile Milli Eğitim Temel Kanununun 12. maddesinin AİHM kararları doğrultusunda değiştirilmesini istedi. Genç, belirtilen tarihe kadar gerekli düzenlemeler yapılmadığı takdirde Avrupa Parlamentosu Bakanlar Komitesine başvuruda bulunacaklarını belirtti.
Eğitim Sen: Karar fırsat
Eğitim Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer, zorunlu din dersleri ve imam hatip liselerinin 12 Eylül sonrası sistemi sorgulamadan kabullenen bir kuşak yetiştirmek için hayata geçirilmiş uygulamalar olduğunu dile getirdi. Hükümetin özgürlük sorununu türbana sıkıştırmaya çalıştığına vurgu yapan Dinçer, Bu mahkeme kararı ne kadar özgürlükçü olduğunuzu göstermeniz için fırsattır sözleri ile Erdoğana gerekli yasal düzenlemeleri yapması çağrısında bulundu. Mahkeme kararının dersin içeriği ile değil varlığıyla ilgili olduğunu vurgulayan Dinçer, Talebimiz zorunlu din derslerinin kalkması ve lise son sınıfta sosyoloji veya felsefe dersleri içinde dinlerin tarihi ve öğretileri üzerine konular eklenmesidir dedi.
ABF: Zorunlu din dersi derhal kaldırılmalı
Öte yandan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Turan Eser, Danıştayın kararının ardından, AKP Hükümetine seslendi ve zorunlu din derslerinin derhal kaldırılmasını istedi. Danıştayın söz konusu kararıyla İslamizasyona hayır dediğini vurgulayan yazılı bir açıklama yapan Eser, Devletin asli görevi din ve dindar üretmek değil, çağdaş bireyler yetiştirmek olması yönünde mesaj vermiştir. Danıştay ve AİHMnin aldığı bu kararlar, artık Türkiyede zorunlu din derslerinin mevcut haliyle uygulanmasının mümkün olmadığını göstermiştir ifadelerine yer verdi. (Ankara/EVRENSEL)
MEB, kararı değerlendirmeye aldı
Danıştay 8. Dairesi, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin mevcut içeriğiyle zorunlu tutulmasını hukuka aykırı bulmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kararı değerlendirmeye aldı.
Milli Eğitim Bakanlığı uzmanları ve hukukçuları kararı değerlendirmeye aldılar. Bakanlık yetkilileri, Danıştay tarafından verilen kararın eski müfredata göre verildiğini ve Anayasaya göre de uyumsuzluk gösterdiğini öne sürüyorlar. Bakanlık uzmanlarının, söz konusu kararı hem hukuken hem de müfredat yönünden incelemesini tamamlamasının ardından Bakan Hüseyin Çelike bir rapor sunması bekleniyor. Bakanlık, değerlendirme sonuçlanana kadar Danıştayın verdiği karar ile ilgili bir açıklama yapmayacak.
Anayasa değişmeli
Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, Danıştay kararının doğru bir karar olduğunu düşündüklerini söyledi. Bu karar sonrasında isteyen kişilerin din dersine girmeyebileceği durumunun ortaya çıktığını ifade eden Adıbelli, Anayasa değişikliği yapılması gerektiğini ifade etti. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da Danıştayın verdiği karar sonrasında Anayasa değişikliğinin yapılmasının gerektiğini söyledi. Koncuk, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin muhteviyatında bazı değişiklikler yaparak zorunlu hale getirilmesi gerektiğini savundu.
Evrensel'i Takip Et