6 Mart 2008 00:00

Otel işçileri sürekli iş istiyor


Antalya’nın emekçi mahallelerinden biri olan Fevzi Çakmak Mahallesi’nde yaşayanların çoğunluğunu otel işçileri oluşturuyor. Daha iyi koşullarda yaşamak için Antalya’ya yerleşen mahalleliler, ilk zamanlar kendi memleketlerindeki çalışma koşullarından daha iyi gözüken koşulların, son dönemlerde gittikçe zorlaştığını ifade ediyorlar. Fevzi Çakmak’ta yaşayan işçilerle hem turizm işçiliği hem de ülke gündemini konuştuk.
Otel işçileri her geçen gün çalışma koşullarının daha da zorlaştığını anlatıyorlar. “Yılın 7 ayı çalışıyoruz 5 ayı da evde geçiriyoruz. Çalışmadığımız süre zarfında eşten dosttan borç alarak, memleketten gelen kışlık erzakla geçinmeye çalışıyoruz. Çalışmaya başladığımızda borçlarımızı ödüyoruz. Biz turizm işçileri de çiftçilere benzedik diyorlar. İşçiler sürekli çalışabilecekleri bir iş istiyorlar.
Çalışanlar durmadan
koşturmak zorunda
“Mesai doluyor kıvranmaya başlıyor işçi. Acaba saatinde çıkabilecek miyim diye. Şef ya da sorumlu kimseden izin almadan çıkamıyorsun, çıkarsan haftalık izninden oluyorsun” diyen Gülten Fırat, otel işletmecilerinin, çalışanları sağlıksız lojmanlarda kalmaya mecbur bıraktıklarını söyledi. İşçinin her daim patronun elinin altında olmasının istendiğini ifade eden Fırat, “Dün 50 kişiyle çalışırken, şimdi 30 kişi çalıştırılarak 3 kişinin yapacağı işi bir kişiye yaptırmaya çalışıyorlar. Çalışanlar arı gibi oradan oraya akşama kadar koşuşturuyor ve bazen yemek yemeye bile zaman bulamıyorlar” dedi.
“Koşulların kötü oluşu yetmiyormuş gibi artık emeklilik de hayal olacak” diyen fırın ustası Hüseyin Fırat, çıkan yasaların faturasının işçilere emekçilere kesileceğini ifade ediyor. Her geçen gün hayat şartlarının zorlaştığını, alım gücünün düştüğünü, maaşlarda değişiklik olmamasına rağmen zamların peş peşe geldiğini kaydeden Fırat, “Birçok yasa çıkıyor. Hiçbiri de bizim yararımıza değil. Emeklilik yaşını 65’e yükseltiyorlar. Kaçımız 65 yaşına kadar yaşayacak ya da bu çalışma koşullarında 9 bin iş gününü nasıl dolduracağız; mezarda mı dolduracağız” diye soruyor.
‘Hak talep edemiyorsun’
Mustafa adlı işçi ise işsizliğin gitgide büyüdüğünü hatırlatarak başladığı konuşmasında şunları söyledi: “İnsanlar, koşulları nasıl olursa olsun çalışmaya mecbur bırakılıyor. Otellere başvuruyorsun ilk başta geçici işçilik dayatılıyor. İşe girerken sana sözleşme imzalatılıyor. Sözleşmede artı mesailere ücret talep etmiyorum diye imza attırılıyor. İşçi, Çalışma Bakanlığı’na hakkını aramak için gittiğinde işveren, ‘Sen sözleşmeyi isteyerek imzaladın’ diyor. Böylece hak talep edemiyorsun. O anda neyi imzaladığını bilemiyorsun. Senet mi imzalıyorsun, suça mı ortak ediliyorsun, bilemiyorsun.”
Mesai saatlerinin tüm sözleşmelerde 8 saat olarak gösterildiğini söyleyen Mustafa, “Eşimizden, çocuklarımızdan, evimizden çok şefleri, işyerini görüyoruz” diyor. (Antalya/EVRENSEL)
Berivan Tedik

Evrensel'i Takip Et