7 Mart 2008 00:00

Sağlık harcamaları cepten karşılanacak


Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) tasarısının Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi hızından birşey kaybetmeden dün de devam etti. Tasarının kabul edilen maddeleri ile artık sağlık harcamaları için vatandaş elini cebine atmak, hatta birçok tedaviyi cepten karşılamak zorunda kalacak.
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu, SSGSS tasarısını alelacele bitirmek için dün sabah saatlerinde toplandı. Muhalefet milletvekillerinin hiçbir öneri ve önergelerinin dikkate alınmadığı görüşmelerde, sağlık hizmetinin artık vatandaşın cepten karşılayacağı dönemi de başlatan maddeler kabul edildi.
Bundan sonra hastaneye giden vatandaşlar, hekim ve diş hekimi muaeyelerinde 2 YTL katkı payı ödeyerek tedavilerine başlayacaklar. Tasarının kabul edilen maddelerine göre, 18 yaşını doldurmamış kişiler ile 44 yaşından büyük olan sigortalılardan diş protez tedavilerinde, yüzde 50 oranında katılım payı alınacak. Katılım payı, ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlarda, “gereksiz kullanımı azaltmak” gerekçe gösterilerek, prime esas kazanç, gelir ve aylıkların tutarı gibi ölçütler dikkate alınarak, yüzde 10 ile yüzde 20 arasında olacak. Alınan katılım payı, hizmetin alındığı tarihteki asgari ücretin de yüzde 75’ini geçemeyecek.
18 ve 45 yaş arasındaki sigortalıların masrafları ise tümüyle sigortalının kendisi tarafından karşılanacak.
Oluşturulan Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu, tıp eğitimini, hizmet basamağını, alt yapı ve kaynak kullanımı ile maliyet unsurlarını dikkate alarak, sağlık hizmeti sunucularını fiyatlandırmaya esas olmak üzere ayrı ayrı sınıflandırabilecek. Komisyon, finansmanı sağlanan sağlık hizmetlerinin kurumca ödenecek bedellerini; sağlık hizmetinin sunulduğu il ve basamak, devletin doğrudan veya dolaylı olarak sağladığı sübvansiyonlar, maliyet-etkinlik ölçütleri, genel sağlık sigortası bütçesi gibi kriterleri dikkate alarak, her sınıf için tek tek veya gruplandırarak belirlemeye yetkili olacak. Komisyonun ilgili meslek örgütleri ve işçi konfederasyonlarından görüş alması ise tamamen kendi inisiyatifine bağlı olacak. Bu durum, tasarıda, “görüş alabilir” diye belirtildi.
Devlet hastaneleri ile vakıf üniversiteleri hastaneleri, tedavi görecek olanlardan, belirlenen fiyatların yüzde 20’sini geçmemek üzere, otelcilik hizmeti, profesör farkı ve istisnai hizmet farkı talep edebilecek. Diğer sağlık kuruluşları da otelcilik hizmeti ve istisnai hizmetler için, belirlenen fiyatın üç katına kadar fark alabilecek. Üstelik bu fark talebi, sigortalıya önceden bilgi verilmeden tahsil edilebilecek. (Ankara/EVRENSEL)

İstanbul’da yeni kampanya

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu İstanbul Bileşenleri SSGSS’ye karşı imza kampanyası başlattı. İstanbul’un 14 ayrı noktasında imza standı açacak olan platform üyeleri, başlattıkları kampanyayı Taksim’de yaptıkları eylemle başlattılar. Taksim Tramvay Durağı’nda yapılan eylemde, Meclis’te görüşmeleri devam eden yasanın geri çekilmesi de istendi.
“Mezarda emekli olmayacağız”, “AKP sağlığa zararlıdır” dövizlerinin açıldığı eylemde açıklamayı İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nazmi Aygan yaptı. Toplumun tüm kesimlerinin karşı çıktığı bir yasanın AKP tarafından ısrarla çıkartılmak istendiğini dile getiren Aygan, işçi ve emekçilerin hiçbir hakkını iyileştirmeyen, geriye götüren bir yasayı kabul etmediklerini ifade etti. Aygan yasaya karşı yeni bir kampanya başlattıklarını belirterek, İstanbul’un 12 ayrı noktasında, topluma yasanın neler getirdiğini anlatacaklarını diye getirdi. Aygan, bugünden itibaren imza standlarını tüm noktalarda açacaklarını, yasaya karşı yeni eylem ve etkinlikler gerçekleştireceklerini ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et