11 Mart 2008 00:00

‘Fırtına’ İstanbul Film Festivali’nde

Kürt yönetmen Kazım Öz’ün merakla beklenen dönem filmi “Fırtına” İstanbul Film Festivali’ne katılıyor. Ayrıca Kürtleri de konu eden Reis Çelik’in “Mülteci”, Hüseyin Karabey’in “Gitmek”i de festivalde

Paylaş

Kürt yönetmen Kazım Öz’ün merakla beklenen dönem filmi “Fırtına” İstanbul Film Festivali’ne katılıyor. Ayrıca Kürtleri de konu eden Reis Çelik’in “Mülteci”, Hüseyin Karabey’in “Gitmek”i de festivalde.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nca düzenlenen İstanbul Film Festivali bu yıl 27. kez filmseverlerle buluşuyor. 5-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin programı bu hafta açıklanacak. Ama festivalden ipuçları gelmeye başladı. Edindiğimiz bilgiye göre Kazım Öz’un yeni filmi “Fırtına”, Hüseyin Karabey’in ilk uzun metrajlı filmi “Gitmek” ilk kez festivalde izleyicilerle buluşacak. Ulusal Yarışma Bölümü’nde bulunan “Fırtına” ile “Gitmek”le birlikte Reis Çelik’in şu an vizyonda olan “Mülteci”si, “Babam ve Oğlum”la seyirci rekoru kıran Çağan Irmak’ın “Ulak” filmi de Ulusal Yarışma Bölümü’nde yer alıyor. Oscar’a aday olan birçok filmin yer aldığı Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde Kürtleri konu edinen filmler de olacak.
‘Fırtına’ 1990’ları anlatıyor
Kürt yönetmen Kazım Öz kısa filmi “Ax”la sinemaya adım attı ve birçok ödül aldı. Ardından 2001 yılında “Fotoğraf” isimli ilk uzun metrajlı filmini çeken Öz, uzun süre “Dûr”, “Şavaklar” gibi belgeseller dışında suskun kaldı. Suskunluğunu “Fırtına”yla bozacak olan Öz, filmde bir dönemi anlatıyor. Film, 1990’ların başındaki Kürt hareketinde yer alan gençlerin mücadelesini ele alıyor. Kürt gençlerin eylemleri, Kürt kurumların açılışı gibi konulara yönelen Öz, 1990’ların başını tekrardan yaşatacak. Öz, şu an festivale katılımı kabul edilen ‘Fırtına’nın son gözden geçirmeleriyle uğraşıyor.
Kürt ile Türkün aşkı: Gitmek
Festivalin yarışma bölümünde yer alan bir diğer film ise Hüseyin Karabey’in ilk uzun metrajlı filmi “Gitmek”. Daha önce “Sessiz Ölüm”, “Boran” gibi belgesellerle tanıdığımız Karabey, belgesel tadında bir filmle, “Gitmek”le geliyor.
“Gitmek”, oyuncu Ayça Damgacı’nın bir film setinde tanışıp aşık oldu Güneyli bir Kürt oyuncu Hama Ali Khan’a gitmeye çalışmasının gerçek hikayesi... Damgacı da Khan da senaryosu kendi aşkları üzerine kurulmuş filmde kendilerini oynuyorlar. Ve filmdeki daha birçok kişi kendini oynuyor. Film, bir yandan Damgacı ile Khan’ın aşk öyküsünü gözler önüne sererken, yollar, Kürt illerindeki zorluklara da tanıklık ediyor. İstanbul’da başlayan film, Kürt kenti Süleymaniye, oradan da Urmiye’ye kadar uzanıyor.
Mültecilik sorununu irdeliyor
Daha önce “Hoşçakal Yarın”, “Işıklar Sönmesi”nle büyük ilgi toplayan yönetmen Reis Çelik bu sefer farklı bir toplumsal soruna el atmış: Mültecilik. “Mülteci” ismiyle mültecilik sorununu irdeleyen Çelik, “Mülteciliğin dili, dini, ırkı yok” diyor.
Kars’ta yaşayan Kürt ağanın oğlu Şivan’ın öyküsünü ele alan “Mülteci”nin dili Kürtçe, Türkçe. Güvenlik güçlerinin baskısından dolayı Almanya’ya kaçan Şivan, orada yaşadığı sorunları, mülteciliği, özlemi dile getiriyor.
Festivalde jüri şu isimlerden oluşuyor: Michael Ballhaus (Görüntü Yönetmeni), Joan Dupont (Gazeteci), Selim Eyüboğlu (Akademisyen ve Sinema Yazarı), Bent Hamer (Yönetmen / Yapımcı), Pawel Pawlikowski (Yönetmen) ile Kirsi Tykkylainen (Oyuncu). Ulusal Yarışma’nın başkanlığını yönetmen Semih Kaplanoğlu yaparken, jüri üyeleri Sylvain Auzou (Venedik Film Festivali – Venedik Günleri Bölümü Başkan Yardımcısı ve Roma Film Festivali Sinema Endüstrisi Etkinliği Yöneticisi), Michèle Maheux (Toronto Film Festivali Grubu Yöneticisi), Elif Şafak (Yazar) ile Nurgül Yesilçay’dan (Oyuncu) oluşuyor. (ANF)
Cemil Oğuz
ÖNCEKİ HABER

Kenan Pars hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Seyirciyi ters köşeye yatıran oyuncu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...