11 Mart 2008 00:00

Aliağalılar PETKİM’in satılmasını istemiyor


Türkiye’nin en büyük petro-kimya kuruluşu PETKİM’in özelleştirilmesi süreci devam ediyor. AKP Hükümeti işbaşına geldiği günden bu yana kurumun özelleştirilmesi için birçok kez girişimlerde bulundu. Kamunun elindeki önemli kurumları birbiri ardına “babalar gibi satan” AKP, hız kesmeden devam ettiği özelleştirme furyasında en büyük zorluğu PETKİM’in özelleştirilmesinde yaşıyor.
Birçok kez özelleştirme hamlesini gerek hukuksal mücadele, gerekse eylemlerle boşa çıkaran PETKİM işçileri, adeta “PETKİM son kale” sözünü haklı çıkarırcasına direnişe devam ediyor. En son yapılan ve Azeri-Türk Konsorsiyumu Socar-Turcas’ın kazandığı ihale, Petrol-İş’in başvurusu üzerine Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu tarafından “kamu yararı olmadığı” gerekçesiyle yürütmesi durdurulmuştu. Geçtiğimiz günlerde Danıştay 13. Dairesi’nin kurumun özelleştirilmesine yeşil ışık yakan kararı, sendika tarafından bir kez daha bir üst organ olan Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu’na götürüldü. Hukuk mücadelesi sürerken PETKİM işçileri de çeşitli eylemlerle özelleştirmeye karşı direnişte kararlı olduklarını dile getiriyorlar. Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Salih Mehmet Aydın, özelleştirmeye karşı hukuksal ve demokratik meşru mücadelelerinin sürdüğünü belirterek, PETKİM işçisinin bugüne kadar olduğu gibi, yarın da özelleştirmeyi engelleyeceğine olan inancını dile getiriyor. PETKİM işçilerinin mücadelesine Aliağalıların desteği de devam ediyor.
‘Koşulsuz destek veriyoruz’
Eğitim Sen Aliağa Temsilcisi Çetin Ekinci, “AKP ülkeyi her alanda pazarlıyor. Biz Eğitim Sen olarak da KESK olarak da elbette karşıyız”dedi. Eğitimciler olarak her zaman PETKİM işçilerinin mücadelesine koşulsuz destek verdiklerini söyleyen Ekinci, “Kârdan başka bir düşüncesi olmayan özele geçmemeli bu kurum. Aliağa halkı PETKİM’e sahip çıkmalı. Topyekün bir karşı duruşla satışı engelleyebiliriz” diye konuştu.
Bu tür stratejik kurumların özelleştirilmemesi gerektiğini söyleyen Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, “Esnaf gözüyle bakarsak da kişisel düşüncem de bu. Özelleştirmeyle beraber işçi çıkartılıyor, ücretler düşüyor bu doğrudan esnafı ilgilendiriyor. Buradan gidecek her işçi burada bir esnafın müşterisi. Türkiye ekonomisi açısından da bakarsak, KİT’ler özelleştirilecek ve kambur kalkacak deniyor. PETKİM bir kambur değil ki. Sonra o kadar özelleştirme oldu Türkiye’nin borçları da azalmadı. Biz de hep destek olduk, olacağız da işçilere” dedi.
‘Yerel yöneticilere de görev düşüyor’
Eşi PETKİM’de çalışan Gönül Yazıcı ise, “Eşlerin katılacağı bir eylem olduğunda katılıyoruz. Ama genelde fabrika önünde yapıyorlar, fabrikada yapıyorlar” diye konuştu. İzmit’teki PETKİM satıldığında eşinden 4 sene sonra Aliağa’ya geldiklerini anlatan Yazıcı, “Ev düzeni bozulan, ailesi dağılan birçok insan oldu. Kolay değil. Karı koca arasında çatışma çıkıyor. Doluya koyuyorsun almıyor, boşa koyuyorsun dolmuyor” dedi.
Aliağa eski Belediye Başkanı ve eski Milletvekili Hakkı Ülkü, Aliağalıların PETKİM’e sahip çıkması gerektiğini söyledi. PETKİM’in özelleştirme sürecinin 1986’ya dek uzandığını söyleyen Ülkü, yerel yöneticilerin üstüne büyük görevler düştüğünü de sözlerine ekledi.
CHP Aliağa İlçe Başkanı Turgut Oğuz ise Aliağa halkını bu mücadeleye katmak gerektiğini belirterek, “Ama hemen olacak bir iş değil. Uzun vadeli bakmak gerekir. Aliağa halkı pek çok şeyi yanlış biliyor” dedi. (Aliağa/EVRENSEL)

Birlikte mücadele çağrısı
Kültür Mahallesi Muhtarı Muharrem Şen, PETKİM’in özelleştirilmesi ile ilgili “Bu özelleştirme değil talan” diyor. PETKİM gibi stratejik işlerin tüm dünyada kamu elinde tutulurken Türkiye’de özelleştirildiğine dikkat çeken Şen, “Zaten ülkemizde istihdama dönük özelleştirmeler de olmuyor, tersi oluyor” dedi. İşletmelere yeni alınan işçilerin ücretlerinin düşük tutulmasının Aliağa halkını ve esnafını da etkilediğini vurgulayan Şen, “PETKİM işçilerinin eylemlerini halkla birlikte yapması gerektiğini söyledi. “Mesela, ben her eyleme katıldım. İçlerinden bana ‘senin ne işin var burada’ diyenler bile çıktı. Yeni Mahalle Muhtarı Selma Orhan da petro-kimya işçilerini Aliağa’nın halkından kopuk olmakla eleştiriyor. Orhan “PETKİM, TÜPRAŞ işçilerinin halkla pek fazla diyalogu yok” dedi. Mücadelede işçi eşlerinin en önde olması gerektiğine vurgu yapan Orhan, sendikayla da pek fazla diyaloglarının olmadığını söyledi.
Turan Kara

Evrensel'i Takip Et