14 Mart 2008 00:00
Kara bulutlar dağılmıyor
Global kredi krizine karşı atılan adımların ardından gelen iyimserliğin gitgide azalmasıyla, dolar tarihinin en düşük seviyelerine gerilerken, petrol 110 doları aşarak yeni rekor kırdı. Hisse senedi piyasalarında ise sert satışlar yaşanıyor.
ABD Merkez Bankası FEDin 200 milyar dolarlık destek planının sorunlara ilaç olacağı konusunda endişelerin ortaya çıkmasıyla Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0.38, Nasdaq yüzde 0.53, S&P 500 yüzde 0.90 değer kaybetti.
ABD borsalarındaki düşüş sonrasında Asyada sert satışlar görüldü. Tokyo Borsası yüzde 3.3, Hong Kong Borsası yüzde 4.8, Şanghay Borsası da yüzde 2.43 değer kaybetti. Avrupa borsalarında da kayıplar şu sıralarda yüzde 2yi aştı.
Dış piyasalardaki olumsuz havayla İMKBde de sert düşüş yaşanıyor. İMKB Ulusal 100 Endeksi ilk seansta 1.572 puanlık düşüşle 42 bin 675 puana geriledi. Hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 3.5 olarak gerçekleşti.
Türkiyede arttı
FED, Avrupa Merkez Bankası ve diğer önde gelen merkez bankalarının gösterdikleri çabaların, global finans sistemini desteklemek için yeterli olup olmadığına yönelik endişelerle dolardaki düşüş sürüyor.
Avro/dolar paritesi 1.5624 ile rekor kırdı. Dolar, İsviçre Frangı karşısında 1.0108 ile tarihin en düşük seviyesine geriledi; dolar/yen paritesi de 12 yıl sonra ilk kez 100ün altına indi.
Dolar dışarıda düşerken içeride değer kazandı. Bankalar arası piyasada dolar kotasyonları bu sabah 1.2450 YTLye kadar yükseldi. FEDin önlemi sonrasında dolar dün 1.21 YTLye gerilemişti.
Kaygılar artıyor
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, para birimlerindeki düzensiz iniş-çıkış hareketlerin istenmeyen bir durum olduğunu söyledi. Fransız Le Point dergisinde dün yayımlanan söyleşisinde Trichet, Şimdiki koşullarda döviz kurlarındaki aşırı hareketlerden kaygılıyım dedi.
Trichet, petrol ve diğer emtia fiyatlarının yükseldiği bir dönemde orta vadeli fiyat istikrarının sağlanmasının önemini de vurguladı. Fiyat istikrarının sağlanamamamasının riskleri artıracağını vurguladı.
Öte yandan ABD Başkanı George Bush da doların güçlenmesini istediğini söyledi ve doların değerindeki düşmenin, artan ABD enerji fiyatlarındaki artışa katkı yapan nedenlerden biri olmasından kaygılandığını ifade etti. (EKONOMİ SERVİSİ)
Petrol 110 doların üzerinde
Doların uluslararası piyasalarda kan kaybetmesi petrol fiyatlarını rekora taşıdı. ABD ham petrolü dün 110 dolar 20 sente, Brent petrolü ise 106 dolar 45 sente çıkarak tarihi zirveyi gördü.
Dolardaki değer kaybı ve petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş altının bugün tarihi zirveye yaklaşmasına neden oldu. Bu sabah 984 dolar 60 sente kadar çıkan spot altın, 6 Martta 991 dolar 90 sentle rekor kırmıştı.
Evrensel'i Takip Et