20 Mart 2008 00:00
Taşeronlaştırma öldürüyor
GÜNÜN YAZILARI
İstanbul Su ve Kanalizasyon İşlerinin (İSKİ) taşerona havale ettiği bir iş daha faciayla sonuçlandı. Gaziosmanpaşada İSKİnin görevlendirdiği müteahhit firmanın ekipleri kazı çalışması yaparken doğal gaz borusunu patlattı. Sokağı savaş alanına çeviren patlamada dokuz yaşındaki engelli Okay Korkmaz öldü. 11 kişi de yaralandı. Bu olay yaşanan taşeron cinayetlerinin ne ilki ne de sonuncusu olacağa benziyor. Kâr ve rant için taşeronlara devredilen işçeler can almaya devam ediyor.
Oktay, Dilara, Gülseren... ve diğerleri taşeronlaşmanın, denetimsizliğin ve iş güvenliğinin bedelini ödediler. Ancak taşeron ölümlerine sebep olanlar küçük cezalarla kurtuldular. Bu duruma tepki gösteren mimar ve mühendis odaları bir an önce uyarılarının dikkate alınmasını istiyor. Gazetemize açıklama yapana Odalar, uyarılarını dikkate almayan yetkililerin taşeron ölümlere ortak olduğunu vurguladılar.
Taşeronluk=denetimsizlik ve kalitesiz iş gücü
TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Tores Dinçöz, denetimsizlik, hızlı iş yapma ve kalitesiz iş gücünün onarılamayacak sonuçlara yol açtığını ifade etti. Taşeronlaşmanın denetimsizlikle birleşmesinin ardından bu tür sonuçlar doğurduğunu kaydeden Dinçöz, Gaziosmanpaşadaki patlamanın ucuz atlatıldığını belirterek Daha büyük sorunlara yol açabilirdi dedi. Dinçöz, Taşeronluk eşittir; denetimsizlik ve kalitesiz iş gücü şeklinde konuştu.
Kamusal hizmet rant alanı görülürse
TBMOM Harita Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Özten, denetimler sağlanmadığı sürece bu tür olayların yaşanmaya devam edeceğini kaydetti. Ceza alan firmaların ise isim değiştirerek piyasada iş yapmaya devam ettiklerine değinen Özten, kamusal hizmetlerin ticari rant aracı olarak görülmesinin tehlikeli olduğunu ve sıkıntıları artırdığını ifade etti.
Olayla ilgili gazetemize yazılı bir değerlendirme yapan Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu, bu son olayla beraber İSKİnin taşeronluk sisteminin aldığı canlara bir yenisinin daha eklendiğine dikkat çekti. Bütün uyarılara rağmen İSKİ şantiyelerinde taşeronlaşmanın sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaşın Sorumlu biz değiliz, müteahhittir; müteahhit firmanın da işçi dikkat etmeyerek kazaya sebep olmuştur diyerek top yine başkasına attığı vurgulandı.
İş güvenliği alınmıyor
Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İlter Çelik, Belediyeler son zamanlarda ihaleleri taşeronlara peşkeş çekiyor. İstanbulu koordine etmesini bilmiyorlar dedi. Meslek Odaları olarak Davutpaşadaki patlama sonrasında iş güvenliği eğitimi vermeyi önerdiklerine değinen Çelik, çağrılarının dikkate alınmadığını kaydetti.
Devletin hizmetlerini taşeronlarla yürüttüğünü vurgulayan İnşaat Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe ise, İstanbulun altyapı haritası olmasına rağmen çalışmalarda bu haritanın kullanılmadığını belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)
Patlamanın ardından ihmaller zinciri ortaya çıktı
Patlamayla ilgil ihmaller zinciri olduğu ortaya çıktı. Atık su hattında ki arızayı gidermek için İSKİ tarafından görevlendirilen Atilla İnşaat Turizm ve Ticaret Aş. Adlı taşeron firmanın görevlendirdiği iş makinesinin kullanan Mürsel Kurtun (24) ehliyeti ve operatörlük belgesi olmadığı ortaya çıktı. Mürsel Kurtun ağabeyi Veysel Kurt olduğu ve kepçeyi kullanmak için kardeşine de kendisinin verdiği yapılan soruşturmada anlaşıldı. Ayrıca ehliyetsiz ve belgesiz operatör önce mahallenin elektrik kablolarını kestiği sonra da su borusunu patlattığı ancak mahalleli dışında hiçbir yetkilinin müdahale etmediği öğrenildi. Uyarılarda bulunan mahalleli ile tartışan Kurtun, kısa bir süre sonra doğalgaz borusunu delerek olay yerinden kaçtı ortaya çıktı.
Okay ilk ölüm değil
Daha öncede işlerinin taşeron firmalara devreden İSKİ, 2007 yılında meydana gelen olaylarda Dilaranın da aralarında bulunduğu 6 kişinin yaşamını yitirdi. Yaşanan kaza ve ölümlere rağmen İSKİ yetkililerinin ise olayın sorumluluğunu üstlenmemeyi sürdürüyor.
Gültek İnşaat isimli taşeron şirketin çalışanlarının 28 Şubat 2007de rögar kapağının açık bırakılması sonucu 5 yaşında ki Dilara rögara düşerek annesinin gözleri önünde can verdi. İSKİnin Melen Çayı projesinde mühendis olarak çalışan bir çocuk annesi Harita Mühendisi Gülseren Yurttaş, Sarayburnu Şantiyesinde 27 Eylül 2007de üzerine vinç bomunun düşmesi sonucu yaşamını yitirmişti. Bir başka örnek 11 Eylül 2007 tarihinde Büyükçekmecede yaşandı. İSKİnin yerin 4 metre altında bulunan atık su kolektörünün temizlik yapmak amacıyla maske takmadan giren 3 işçi boğularak can verdi. Yire 14 Ocak 2008de Bağcılarda ki İSKİ Kanalizasyonun da 32 yaşında ki işçi Salih Tarım kayan toprağın altında kalarak can verdi.
Tersanede detaşeron ölü
1992den buna 83. Son 9 ayda 18. 2008 6. şubat 2008: 5. Bu rakamlar Tuzla tersanelerinde ölen işçilere ait. Elektirik çarpması, yoğun çalışma sonucu kalp krizi, gemiden düşeme, üzerine tonluk demir düşmesi, iskeleden düşeme bunlarda ölümlerin nedenlerinden sadece bir kaçı. Ama yaşanan ölümlerin önemli bir ortak nedeni var taşeronlaşma. Hayatının kaybeden işçilerin büyük bölümü güvencesiz, denetimsiz taşeron firmalarda çalışıyor ve taşeronlaşmaya diğer nedenlerde eklenince beklenen son yaşanıyor.
Eylem Lodos/Yeşim Özdemir
Evrensel'i Takip Et