5 Ağustos 2008 00:00
GÜNCEL
AKP yanlısı gazeteler ve yazarları AKPnin kapatılmamasını büyük bir badire atlattık, Uçurumun kenarından döndük, Dünya rahatladı gibi abartılı ifadelerle yorumlamaya devam ediyor. AKPnin yaklaşık bir senedir çalışamaz hale getirilmesini unutturmak ve durumu ulusalcılarla mücadelelerinde AKP zafer kazanmış gibi göstermeye çalışıyorlar.
YAŞ kararlarını yorumlarken dahi, dolaylı olarak askerleri yola getirdik demeye getiriyorlar sözü. Bu sene YAŞ kararlarında ihraç olmaması AKPnin başarısı imiş gibi gösterilmeye çalışılıyor. Oysa, YAŞta bazı subaylar ihraç edilse idi, bu kez, Ergenekoncu subaylar ihraç edildi denecekti. Dolayısıyla, askerlerin Ergenekoncuların ordu içinde varlığını kabul ettiğini söyleyeceklerdi. Belki de, bu propagandayı önlemek için bu yıl ihraç yapılmadı.
Gelinen nokta, AKPnin zaferi değildir. Bir pat durumu vardır. İki tarafın da karşı tarafı mat edebilecek hamlesi yoktur. AKP cumhurbaşkanlığı seçiminden sonraki bütün adımlarını geri almak zorunda kalmıştır. Askerler ise, iyice yıpranmış ve eski korkutuculuğunu yitirmiş pozisyondadır.
AKP ve askerleri durduran ABD, AB ve TÜSİADdır.
Şimdi, yerel seçimlere kadar AKPye alternatif yeni partiler ortaya çıkarma ve bu partilerin önümüzdeki baharda yapılacak yerel seçimlerde başarılı olmasını sağlama çabaları öne çıkacaktır. Pamukoğlu nun kurmaya çalıştığı parti Ergenekon soruşturmasında adı anılmamış ulusalcı kesimlerin partisi olmaya adaydır. Abdüllatif Şener ise, Mehmet Ağarın, Mesut Yılmazın, Erkan Mumcunun beceremediği merkez sağı birleştirme misyonu ile ortaya çıkmıştır.
CHPden ümidine kesmiş çevreler, AKPye alternatif bir partiyi merkez sağ olarak tarif etmektedir. Şener hareketi de öncekiler merkez sağı birleştirme partileri gibi başarılı olamayacak gibi görünüyor. Pamukoğlunun ise hiç şansı yok.
Yerel seçimler sonrası AKP tekrar güçlenerek ya da mevcut gücünü yitirmeyerek çıkarsa, bu kez yeni bir çatışma ve gerginlik dönemi başlayacaktır.
Tabii, bu söylediklerimiz, demokrasi güçlerinin siyasetteki ağırlığının mevcut koşullardaki kalması durumu için geçerlidir.
Güçlü bir demokratik muhalefet hareketi ortaya çıktığında, gerginlikler ve çatışmalar farklı siyasi güçler arasında cereyan edebilir.
Demokrasi güçleri ise, birlik için arayışlarını sürdürmektedir. Bu yıl sonuçlanmadan, demokratik bir halk birliğinin inşa edilmesi bütün siyasal hesapları altüst edebilir.
Demokrasi güçlerinin birliği için aydın, yazar, sendikacı, akademisyen vb. çok büyük görev düşüyor. Demokratik ittifak AKPnin karşısına gerçek muhalefet, halk muhalefeti olarak dikilebilecek tek siyasal güçtür. Böylesi bir birleşik halk muhalefetinin örgütlü mücadelesi, halk iktidarı fikrini kısa sürede kitleler içinde doğuracaktır.
Altmışlı ve yetmişli yıllarda, halk iktidarının mümkün olması fikri geniş kitleleri harekete geçirmiştir. Geniş emekçi kitlelerinin ve onların yanında saf tutan aydınların yeniden iktidar fikri ile harekete geçmesinin objektif koşulları mevcuttur. Üstelik, bu kez, kırk ve otuz yıl önce yapılan hataların nedenlerini kavramış öncü siyasal kadrolar mevcuttur.
Kamil Tekin Sürek
Evrensel'i Takip Et