15 Ağustos 2008 00:00

Kara Katür Yazılar

Sakın ola ki yukarıdaki başlığa bakıp da benim olimpiyatları ciddiye almadığımı sanmayın! Sözüm olimpiyatları ördek gibi izleyen eli kanlı liderlere!

Paylaş

pekin olimpiyat ördekleri 1
Sakın ola ki yukarıdaki başlığa bakıp da benim olimpiyatları ciddiye almadığımı sanmayın! Sözüm olimpiyatları ördek gibi izleyen eli kanlı liderlere! Yoksa ilki milattan önce 776 yılında yapılan, dünyanın bekli de en uzun soluklu etkinliğine nasıl olur da kayıtsız kalırım. Üstelik bu oyunlar o tarihte bir tek dalda yapılırmış ve 190 metre kısa mesafede koşulurmuş! Bugünkü gibi kazanana da altın madalya değil, kutsal sayılan zeytin ağacının yapraklarından yapılan basit bir taç takılırmış:
- Bu tacı 190 metre koşusunu ilk kez kazanan Yunan atlet Koroyibos’a takmaktan onur duyuyorum!
- Sen bu tacı götür de anana tak şerefsiz! Adımız tarihe geçecek bana taktıkları şeye bak!
Türkiye, olimpiyatlara ilk kez -Modern hale getirilmesi 1896 yılına denk
geliyor- 1924 yılında 40 kişilik bir ekiple katılmış. Paris’te düzenlenen olimpiyatlara eskrim, halter, atletizm, bisiklet, güreş ve futbol dallarında katılan sporcularımız hiçbir derece elde edemeden yurda dönmüş:
- Yahu arkadaş, haydi diğer branşlar neyse de şu halterde olsun en az bir madalya almalıydık. Çanakkale’de savaştık, kurtuluş mücadelesi verdik, düşmanı yurttan kovduk, cumhuriyeti kurduk, meclisi açtık, dünyayı ayağa kaldırdık 60 kilo olsun bir halteri kaldıramadık!
- Öyle deme kafile başkanım, savaş bir oyun değildi ve kuralları yoktu. Oysa olimpiyatlar bir oyun ve kuralları var.
Türkiye ilk altın madalyasını ise 1936 yılında Berlin Olimpiyatları’nda kazanmış ve 61 kilo grekoromen güreşçisi Yaşar Erkan altın madalyayı boynuna takmış:
- Sayın kafile başkanım, bu altın madalya ile dünyayı değilse de Türkiye’yi ayağa kaldıracağız!
- Sanırım gelecekte en büyük sorunumuzda bu olacak. Dünya ayağa kalktığında biz oturuyor olacağız; biz ayağa katlığımızda ise dünya zaten ayakta olacak.
2008 Pekin Olimpiyatları’nda ilk madalyamızı halterci sporcumuz Sibel Özkan’ın gümüş madalyası ile almış olduk. (Madalya beklediğimiz başka
branşlar da var) 2008 Avrupa Futbol karşılaşmalarında alınan her galibiyet sonrası sokağa dökülen, havaya ateş açan, balkondan bu gösterileri izleyen masum insanları yaralayan, öldüren sporseverlerde hiçbir çıt yok. Aman olmasın da! Ama yine de insan bu çelişkiye akıl sır erdiremiyor. Önemli olan başarı ve madalya ise, 22 sporcunun zor güç yaptığını, halterci kızımız tek başına yaptı. Tamam aşırı sevinmeyelim de bu sevincimizi de tüm spor dallarında gösterelim ve sporu futbol tekelinden kurtaralım:
- Gözün aydın ağabey, halterci Sibel Özkan Pekin Olimpiyatları’nda gümüş madalya kazanmış!
- Golü kim atmış!?..
Veli Bayrak
ÖNCEKİ HABER

Apê Musa, ‘Araf’tan seslenecek

SONRAKİ HABER

GÖZLEMEVİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...