18 Ağustos 2008 00:00

Gençlik buluşması ‘Şirin Köyü’nü andırıyor


Evrensel Kültür Merkezi’nin İzmir-Ürkmez’de düzenlediği Gençlik Buluşması 2008’in 2. kampı devam ediyor. Çok sayıda ilden yaklaşık 500 gencin katıldığı kampta, gençler çeşitli işlerde görevler alıyor ve ihtiyaçlarını kendileri karşılıyor. Kampın üçüncü gününde kampın temizliğinden, güvenliğinden, mutfağından sorumlu komite üyeleriyle çalışmaların nasıl yürütüldüğü hakkında konuştuk.
Ekmek elden su gölden değil
Kamp katılımcısı gençlerin birlikte çalışıp ürettiği aynı zamanda da eğlencenin doruğa ulaştığı yerlerden birisi yemekhane. Yemek ve bulaşık işlerine ilişkin sorularımızı yanıtlayan Suat Aytimur, gençlerin yemeğin hazırlanmasından bulaşıkların yıkanmasına kadar her şeyi birlikte yaptığına, işe ‘soğan doğramam, bulaşık yıkamam’ diye başlayıp görev sonunda bütün bu işleri mutlulukla yapmış olarak ayrıldığına değindi.
Aytimur, yalnızlaştırılan, geleceksizleştirilen gençlerin her şeyin daha kolay aşılabileceğini gördüklerini, dağ gibi bulaşıkların şakalaşmalarla neşe içinde göz açıp kapayıncaya kadar yıkandığını söyledi.
Yemekhanede yaşanan ilginç olaylara da değinen Aytimur, kamp katılımcısı bir gencin dört parmağını da sırayla kesmesine rağmen her seferinde revirde tedavisini yaptırıp görevine geri döndüğünü, bunun gibi pek çok fedakarlık örneğinin yaşandığını da aktardı.
Temizlik görevlilerinin ilk gün telaşı
Gençlik kampının ilk gününde sabah temizliği için uyanan arkadaşlarımız, temizlik için gittikleri lavabolarda büyük bir facia ile karşılaştı: “Tuvaletlerden biri tıkanmıştı ve facia her an büyüyordu. Temizlik komitesi olarak pompa arayışına girdik. Lağım kitlesinin her an büyüyüşünün önüne geçemiyorduk ki, küçük bir pompa bulduk ve sorunu giderdik; bu çok büyük olayı da böylelikle atlattık.
Temizlik görevlilerinin talepleri
Temizlik görevlilerinin, kamp katılımcılarından şöyle talepleri var:
*Pet şişelerini yerlere değil, büzüştürülerek çöp kutularına atalım,
*Sağlığımız için özellikle tuvaletleri temiz tutalım,
*Masadaki artıkları masada bırakmayalım.
Kamptaki önemli işlerden biri de ‘güvenlik’
Kamptaki en önemli işlerden biri de kampın ve kamp katılımcısı gençlerin güvenliğinin sağlanması. Güvenliğe dair sorunların nasıl çözüldüğüne ilişkin görüştüğümüz kampın güvenlik sorumlularından Erdem İdigük, kampta doğabilecek sorunların önüne geçilmesi, denizde üzücü olayların yaşanmaması için güvenliğin çok önemli bir sorumluluk olduğunu belirtti. İdigük, “gerek cankurtaranlık görevini üstlenen, gerekse nöbet tutan arkadaşlar bu durumun bilincinde. Katılımcılar kampın sorumluluğuna ortak ve bu nedenle ciddi sorunlar yaşamıyoruz. Güvenliği hep birlikte sağladığımız için organize etmek daha kolay oluyor. İlk başlarda sorumluluk almak istemeyen arkadaşlarımız olsa da bunun gerekliliğini ve dayanışma bilincini konuşarak bunların üstesinden geliyoruz.” şeklinde konuştu.
Kamptaki işler şarkılar türkülerle renkli hale geliyor
Kamptaki ihtiyaçların karşılanması, işlerin ortaklaşa yapılması hakkında Kamp Komitesi adına görüşlerine başvurduğumuz Emek Gençliği Merkez Yöneticisi Onur Öztürk ise, kamptaki her gencin yemek yapımından, kampın temizlik ve güvenliğinin sağlanmasına kadar bütün işlerde görev aldığını belirtti. Öztürk, işlerin, etkinliklerin toplu halde yapıldığı için kısa zamanda bittiğini ve türkülerle, halaylarla renklenerek keyifli hale geldiğini dile getirdi. (Ürkmez/EVERENSEL)

Kamptan yaşama bir örnek: Ücretsiz, nitelikli sağlık.

Kamp alanında gençlerin sağlık sorunlarının çözüldüğü bir revir de bulunuyor. Yorgunluk demeden, uykusuzluk demeden kampın daha iyi geçmesi için revirde gönüllü olarak çalışan gençlerin Gönül ablası Gönül Bahçıvanoğlu, bir sağlık emekçisi. Gönül Ablamızla kampta gençlerin yaşadığı sağlık sorunlarına, nasıl çalıştıklarına ve çıkan sorunları nasıl çözdüklerine dair konuştuk.

Kampımızda en çok karşılaşılan hastalıklar ve en çok tüketilen ilaçlar nelerdir?
En çok görülen hastalıklar; güneş çarpması, alerjik hastalıklar, soğuk algınlığı ve sindirim şikayetleri. Bunlara bağı olarak da antibiyotikler, ağrı kesiciler, mide ve yanık ilaçları en çok tüketilen ilaçlar. Güneşte fazla kalınmaması gerektiğini de sizin aracılığınızla kamp sakinlerine iletelim.
Ülkemizdeki sağlıkta dönüşüm politikaları hakkında söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Sağlıkta dönüşüm politikaları bütünüyle yanlış. Çıkarılan Genel Sağlık Sigortası Yasası ve Aile Hekimliği uygulaması ile sağlık hizmetleri paralı hale getirildi. Bunların hiçbiri Türkiye’nin sağlık gereksinimlerini karşılamıyor. Biz herkese eşit, nitelikli ücretsiz, sağlık hizmeti verilmesi talebinde bulunuyoruz. Kampımızda bu talebin bir örneği olarak genç arkadaşlarımıza sağlık hizmetlerini ücretsiz olarak sağlıyoruz.
Yaren Eren Budak

Evrensel'i Takip Et