25 Ağustos 2008 00:00

Termalde kuralsız çalışma yaygın

Afyon mermer, sucuk ve termalin başkenti. İl merkezine doğu, batı, güney ve kuzey noktalarında girildiğinde her noktada termal otel ve termal villalar göze çarpar.

Paylaş

Afyon mermer, sucuk ve termalin başkenti. İl merkezine doğu, batı, güney ve kuzey noktalarında girildiğinde her noktada termal otel ve termal villalar göze çarpar. Binlerce otel, motel, pansiyon ve villa işçisi buralarda çalışır. Beş yıldızlı dev otellerden mütevazi pansiyonlara kadar bir çok termal işletme var. İşletme sahipleri köyden yeni kopmuş bir ayağı tarımda olanları tercih ederler. Sendika olmasın, toplu sözleşme olmasın, hak olmasın, hukuk olmasında ne olursa olsun temel felsefeleridir.
Termal turizm işletmelerinde kuralsız çalışma, düşük ücret, ücrette eşitsizlik, ortalama 14-16 saat mesaiye kalma gelenek haline getirilmiştir. Bölüm şefi ve işletme müdürü ne zaman isterse o zaman çalışanlar evlerine gider. İş saatlerinde yemek ve tuvalet ihtiyacı hariç keyifle 5 dakika oturmak yoktur. Dünyanın ve Avrupa’nın en büyük termal otelleri buraya yapılmak isteniyor.
16 saat çalışıyorlar
Oruçoğlu, Korel, İkbal ve Ömer Termal otellerinde çalışan işçilerle çalışma koşullarını ve sorunlarını konuştuk.
Günde ortalama 16 saat çalıştığını söyleyen Oruçoğlu Termal Otel masörü Orhan Sedef, buna karşın asgari ücret aldığını kaydetti. Sağlık meslek yüksek okulu mezunu olan Sedef, “Anamız ağlıyor. Günde ortalama 300 milyar ciro yapıyoruz. İşçi arkadaşlarımız iliklerine kadar sömürülüyor. Hiç denetim yok. Ucuz elektrik ve sudan yararlanıyor termal patronları. Üstelik birde devletten teşvik alıyorlar. Sigortamız tam ödenmiyor. Girdi çıktı yapıyorlar” dedi.
Korel Otel garsonu Şerife Tunç ise çalıştığı otelde 5 yıldızlı sömürü olduğunu ifade etti. Avrupa’nın 2. büyük termal otelinde çalıştığını anlatan Tunç, “500-600 işçi çalışıyor. Hepsinin emeği sömürülüyor. 250 ile 300 YTL’ye çalışan da var. İyi kötü bahşişlerle 600-700 YTL alanda var” diye konuştu.
İkbal Termal Otel’de masörlük yapan Neslihan Odabaşı da en zor işi yaptıklarını belirterek, “Ama azar işitiyoruz. Müşterilerin tacizine uğradığımız bile oluyor” şeklinde konuştu. SSK primlerinin de yatırılmadığını iddia eden Odabaşı, asgari ücretin üstünde bir ücret aldığını ancak, çok sayıda arkadaşının 250-350 YTL aldığını söyledi. Odabaşı çaılşkma koşullarına ilişkin de şunları söyledi: “En köklü ve eski bir işletme ama çalışanlarını korumuyor. Onlarca arkadaşımız işe girdi çıktı. Dayanamadı. Sosyal hayattan kopuyorsun. Kendi ailene bile yabancılaşıyorsun. Tek çözüm var. O da sendikalı olmak. Buna da biz cesaret edemiyoruz. O zaman da sürünmeye devam ediyoruz.”
Sefasını başkaları çekiyor
Ömer Termal’de resepsiyon görevlisi olan Hidayet Sermet 600 YTL ücret aldığını belirtti. Günde 15 saat çalıştığını anlatan Sermet, “Süslü cilalanmış bu yapıların altında ezilen biziz, sefasını çeken başkalarıdır. İşçi arkadaşlarımız hak aramayı bilmiyor. İnsanların temiz inancı düpedüz istismar ediliyor” dedi. (Afyonkarahisar/EVRENSEL)
Ali Zeydani
ÖNCEKİ HABER

Tarım işçileri sefaletle kol kola

SONRAKİ HABER

MEDBAKIŞ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...